Angekokak

így hívják az eszkimók a papjaikat, akik egyuttal bűvészmestereik és orvosaik is. L. Eszkimó.

Angelandra

Endl. (növ.), lásd Engelmannia Torr. et Gray.

Angeles

1. a chilei Biolio állam Laja départementjának főhelye a Laja és Biolio folyók közt elterülő termékeny síkon, (1885) 8279 lakossal. -2. A. (Los), Kaliforniában, l. Los Angelos.

Angeli

1. Ferenc József, kapisztrán szerzetes misszionárius, a Szentföld biztosa, szül. Isztimérben, Fehérmegyében 1846. márc. 9.; 1863 szept. 22, lépett a rendbe; misés pap lett 1869, aug. 5.; jelenleg hitszónok Bécsben. Szerkeszti 1880 óta a Missions-Notizen des heiligen Landes c, évi értesítőket.

2. A. Henrik, arc- és genrekép-festő, szül. Sopronban 1840 jul. 8. 1854-ben a bécsi akadémia növendéke lett; 1856 óta pedig Leutze vezetése alatt Düsseldorfban tanult. Itt festette a «Stuart Mária a halálos itélet fölolvasásakor» c. festményét. 1859-62-ig Münchenben tartózkodott és I. Lajos király számára festette a «XI. Lajos és Paulai Szt. Ferenc» címü festményét. 1862 óta Bécsben tartózkodik és ott az elsőrangu festők közé küzdötte föl magát. Történeti genreképeiben a hollandi genreiskolákat követi; a jelmezek, régi bútorok, fegyverek tanulmánya látszik meg rajtuk. E nemben legjobb festményei «A becsület megtorlója» és «A megtagadott abszolució». Legújabb időben azonban kiváló szeretettel és tehetséggel az arcképfestést műveli és igazi jelentősége arcképeiben rejlik. Nagyszámu arcképei, melyekben főleg az osztrák-magyar és a német uralkodóház tagjait és a közélet kiváló alakjait örökítette meg, a jellemző momentum fölfogásának és meglepően hű visszaadásának tehetségéről tanúskodnak. A fősulyt az arcok kifejezésére fekteti, azért legsikerültebbek arcképein a szemek, mig a szinezéssel kevesebbet, a részletekkel, ruházattal stb. semmit sem törődik. 1892-ben Viktória angol királynő megrendelte nála Károly román király arcképét.

Angelica

L. v. angyelika (növ.), l. Angyalfű.

Angelica vox

(lat. «angyali hang»), egy a vox humana-hoz hasonló síprendszer az orgonában, mely fuvolaszerüen hangzik, és szeliden intonál. Az A. a régibb szerkezetü orgonákban soha sem hiányzott, jelenleg azonban igen ritkán használják. Adlung szerint Ratz nevü mühlhauseni orgonakészítő találta fel. (L. Vox humana.)

Angelico

Fra Giovanni, festő, Fiesole

Angelikák

(Gvastallinák), Gvastallai Torelli Lujza grófnő által alapított női szerzet. A grófnő 1500-ban született; 25 éves korában másodízben özvegységre jutván, lemondott a világi javakról, roppant vagyonát ájtatos társulat alapítására s a Szent Pál megtéréséről címzett pompás milánói klastrom alapítására fordította. A szt, Ágoston szabályait követő szerzetet Zaccaria Antal Mária, a barnabiták alapítója, szervezte, s III. Pál pápa 1534-ben jóváhagyta. A rend tagjai fehér ruhát viseltek skapuláréval, ezen kereszttel, nyakukon zsinórral, ujjukon keresztes gyűrüvel s néha fejükön töviskoronával. A barnabitákkal oly viszonyba léptek, hogy mig a barnabiták a férfiak, addig az angelikák a nők térítésével foglalkoztak. Később ezek felhagytak a missziókkal, mert a szerzetesi zárlatot (clausura) hozták be. Nevük onnét ered, hogy főkötelességük az «angyali tisztaság» és az, hogy az elbukottak angyalai legyenek. A nevezett grófnő alapította a milánói gvastallai kollégiumot is, hol 18 elárvult nemes kisasszonyt nevelnek, kik kiképeztetésük után lehetnek apácák, de férjhez is mehetnek és ekkor 2000 lira jegyajándékot is kapnak. A. Rossignoli, Vita e virtu della contessa di Guastalla.

Angelika-sav

C4H7 . COOH. Az olajsavsorozat egyik tagja; előfordúl az angyalgyökérben. A római szekfűvirágban e savnak butil és amil-éterét találjuk. Előállítása az angyalgyökérből történik, amelyet mésztejjel főznek, amidőn angelikasavas kalcium keletkezik. A folyadékot kénsavval megsavanyítva desztillációnak vetik alá; ilyenkor A., valeriansav és ecetsav desztillál át. Az olajszerü desztillátum lehűtésekor az A. kikristályosodik és átkristályosítással megtisztítható. Színtelen hasábalaku kristályokból áll; 45°-on megolvad, 185°-on forr. Forró vízben, továbbá borszeszben oldható. Szöveti szerkezete eddigelé határozottan még nem ismeretes.

Angelinfa

(Andria racemosa stb.), 12-18 m. magas 50-60 cm. vastag fa, mely Braziliában és Guyanában terem. Fája kemény, szivós, ruganyos és szilárd, színe piros-barna v. sötétpiros. Főként hajóépítésre használják.


Kezdőlap

˙