Anniverzárium

Általában évforduló. Különös használata szerint az egyházi liturgiában jelenti a) halálozás évfordulóját, amikor a megholtakért mondott szt. mise bizonyos szabadalmakkal jár. Ily értelemben a IX. században már mint szokásos intézmény van több régi emlékben érintve. b) A püspökválasztás v. fölszentelés évfordulója, amikor a megfelelő egyházakban a püspökért szt. misét vagy legalább imádságot mondanak. c) A templom fölszentelésének évfordulója, mely rendesen egy héten át tartó ünnep. Sokszor összeesik a bucsuval; ámbár ez inkább a templom védőszentjének ünnepe.

Anniviers

Val d' (ejtsd: annivjé), keskeny erdős völgy Wallis svájci kantonban, magas hegyektől, részben jégmezőktől környezve. A Moming, Zinal és Moiry glecserek táplálják a Navisonce folyócskát, mely Siders-szel szemben szakad a Rhône-ba. Főleg a völgy felső részén kellemes helyek váltakoznak a legvadabb s legnagyszerübb alpesi természettel. A lakosok, öt faluban 2000, franciául beszélnek.

Annivit

(ásv.), l. Fakóérc.

Anno

(lat.) a. m. évben, A. ante Christum, Kr. e. évben; A. aeroe vulgaris, a rendes időszámítás évében (Kr. u.); A. Domini, az Ur évében; A. elapso, mult évben; A. ineunte, a megkezdett évben; A. orbis conditi, a világ teremtése utáni évben; A. ab urbe condita, vagy A. urbis conditae, Róma alapítása után való évben; A. orbis redempti, a megváltás évében (Krisztus születése után); A. praesente, a jelen évben; A. praeterito mult évben; A. recuperatae salutis, az üdvözítés évében (Krisztus születése után); A. regni, az uralkodás évében; A. Salvatoris nostri, üdvözítőnk évében.

Anno

érsek, kancellár, és Annolied, l. Hanno.

Annobon

(boldog újév), a 4 guineai sziget legkisebbje, a Guineai-öböl keleti részében. Területe 17 km2; erdős bazalt- és trachit-hegyek emelkednek rajta. Éghajlata egészséges, földje termékeny. Portugálok fedezték fel 1471-ben, újévkor, innen a neve. 1778-ban spanyol birtokká lett. 3-4000 lakosa van.

Annominatio

(lat.), szóismétlési alakzat: 1. ugyanegy szótő különböző származékainak összetolulása egy kifejezésben, miáltal a közös alapfogalom jelentősebben kiemelkedik, p. «halálnak halálával halsz», e mód gyakran betürímmel is jár; - 2. általában a szójátéknak az a neme, mely azonos v. igen hasonló alaku, de különböző jelentésü szók összekötésén, egy szó valamely betüjének elváltoztatásán alapszik, p. «várt leány várat nyer», v. a híres szójáték a Teleki-névre [teleki (a. m. telekjei), tele ki, te, le, ki]; ez utóbbi mód neve máskép paronomázia.

Annona

a. m. az évi gabonatermés a rómaiaknál, továbbá az a gabona, melyet az állam a lakosság élelmezése végett kiosztott. Az itáliai földmívelés hanyatlása, nemkülönben Róma lakosságának gyors emelkedése szükségessé tették, hogy az állam alattvalóinak élelmezéséről állandóan gondoskodjék. Az első meghódított tartományok közül nevezetesen Szicilia volt az, mely adó fejében termésének legnagyobb részét Rómának tartozott kiszolgáltatni, ahol az aedilisek azt eredetileg mérsékelt áron a lakosoknak eladták. Clodius 58 Kr. e. a gabona ingyenes kiosztását eszközölte ki. Caesar azok számát, kik ebben a kedvezményben részesültek, 150,000-ben állapította meg. Augustus alatt számuk már 200,000 rugott. Ez az intézmény a késő császárkorig fentartotta magát. Az A. költségeit elsősorban a császári fiskus fedezte. Az élén álló praefectus annonae a legmagasabb császári hivatalnokok egyike volt, ki nagyszámu tisztviselő sereggel rendelkezett. A. volt a tengerentúli országokból bevitt gabonának megszemélyesítése is, kit Ceressel együtt, kezében a bőség szarujával s mögötte hajóorral szoktak ábrázolni.

Annonay

(ejtsd: anóné), régi város Franciaországnak Ardeche nevü départementjában, a Cance és Deaume egybefolyásánál, 18,445 lak., igen sok gyárral, melyek több ezer munkást foglalkoztatnak, ismeretesek papirgyárai. Itt született Montgolfier léghajós.

Annonce

(franc., ejtsd: anonsz) a. m. hirdetés.


Kezdőlap

˙