Annuál

(lat.) a. m. ráhagy, helyesel.

Annualis

(lat.) a. m. évenkinti, annuale, egy éven át mondandó mise valakinek lelki üdvéért.

Annuarium

(lat.) a. m. naptár, kalendárium.

Annuitás

(lat.) általában az, amit az adósnak évről évre fizetnie kell, tehát p. az állam járadékadósságánál a járadék maga. Rendesen azonban A. alatt oly évi teljesítést értenek, mely által az adósság maga bizonyos idő alatt törlesztetik; ez az A. tehát kamatozó adósságnál az évi kamaton kivül bizonyos törlesztési részletet is tartalmaz, p. ha 4% kamatlábnál 100 frt után évente 5 frtot fizetnek, ezáltal a tőke 43 év alatt törlesztődik. Az A. az adós szempontjából előnyös annyiban, amennyiben alig észrevehető teherrel a törlesztést lehetségessé teszi, míg ellenben a hitelezőre kellemetlen azért, mert a kis részletekben visszatérő tőke folytonos ujabb elhelyezést szükségel, mi gyakran elmulasztatik s a tőke fogyasztási célokra fordíttatik, veszendőbe megy. Az A.-ok nagy jelentőségre a magánhitel körén belül a földbirtokos osztály hitelének kielégítésénél emelkedtek. (l. Földhitelintézetek), míg az államhitel körén belül Franciaországban és Nagy-Britanniában játszottak nagyobb szerepet, az utóbbi helyen a legujabb időben ismét kedveltek, mint a törlesztéses államadósságok főalakja. Ez A.-ok lehetnek rövid, p. 5-20 évi tartamuak (short annuities), és hosszu, egészen 100 évi tartamuak (long annuities).

Annularia

a zsurlók rendjébe tartozó ásatag növénynem, melynek a termőkőszén-képződményben (productiv-carbon-sectio) nagy szerepe van. Magyarországon Krassó-Szörénymegyében a szekuli feketeszéntelepek feküjében nagy számmal és jó állapotban fordulnak elő e növénylenyomatok. (A. longifolia Brong.)

Annulata

Auct. (állat), a férgek állatkörének egyik osztálya. L. Gyűrüsférgek.

Annuli

(lat), egyszerü, élesen tagolt gyűrük, legtöbbnyire három egymás fölött, az antik dór oszlopfej echinuszának alján. L. Görög építészet.

Annullál

(lat.) a. m. semmisnek nyilvánít; anulláció, semmisnek nyilvánítás, visszavonás.

Annulus

(lat.) a. m. gyűrü; A. piscatorius, a pápa halászgyűrüje, l. Halászgyűrü. Annulus et byculum a. m. gyűrü és pásztorbot. Jelvények, melyeknek a fejedelem részéről való átadásával történt a püspöki invesztitura (beiktatás a javadalomba).

Annumerál

(lat.) a. m. hozzászámít; annumeráció hozzászámítás.


Kezdőlap

˙