Anodyna

l. Analgetica.

Anoftalmia

(gör.), a szemgolyó hiányzása, többnyire onnan származik, hogy valakinek kiveszik az egyik szemét, hogy a másikat meg lehessen menteni (l. Szimpatikus szemgyuladás), v. azért is, mert rossz természetü daganat nőtt benne. Ritka dolog, hogy a gyermek szem hijával jön a világra; ilyenkor többnyire megvan a szemteke kis csökevénye (l. Mikrophthalmus).

Anogén

(ásv.), Haidinger alkalmazta kifejezés a kőzetek amaz elváltozására, melyeket a felületen szenvednek akár a levegőnek, akár a viznek hatása következtében. Anogén elváltozás volna p. a réznek oxidációja kupritté, a piritnek elváltozása limonittá, az anhidritnek gipsszé, a kovasavas ásványoknak átváltozása karbonátoldattá és általában a felületen végbemenő elváltozási és mállási processzus. Ellentéte a katogén, alkalmazva az olyan elváltozásokra, melyeknek színhelye a föld belseje.

Anoia

l. Butaság.

Anoka

1. grófság Minnesota északamerikai államban. - 2. A., ugyan e grófság fővárosa, a Missziszippi mellett, 5000 lakossal.

Anomala

(lat.) a. m. a nyelvtanban a rendhagyó szóalakok.

Anomália

(lat.) a. m. rendellenesség. A csillagászatban az A. vm. bolygó v. üstökös szögtávolsága a perihéliumtól, s mint ilyen alkalmas adat az égi test helyének meghatározására az ellipszisben vagy parabolában.

[ÁBRA] Anomália.

Ha a mellékelt ábrában APA1, az égitest (ellipszises) pályája AA1 apszisvonala, O középpontja és S a nap által elfoglalt gyujtópont, akkor A a perihélium, A1 az afélium, és j = ASP szöglet a P bolygó való A.-ja. Ennek meghatározására két segédfogalmat szokás bevezetni, az excentrikus és a közepes A.- t. Ha ugyanis AA1 felett mint átmérőn kört húzunk s a bolygón át MQ merőlegest fektetjük AA1-re akkor Q = A0Q szög az excentrikus A., míg a közepes A. a bolygónak szögtávola perihéliumtól, ha a körön egyenletes sebességgel mozogna. A három mennyiség a következő kapcsolatban áll egymással: ha n a bolygó közepes mozgása egy nap alatt, t a perihélium-átmenet óta számított idő, akkor nt a közepes A. és áll Kepler problemája szerint:

[ÁBRA]

nt = Q - e sin Q

hol e = a pálya numerikus excentricitása. Ez egyenletből meghatározható kisérletek által Q és ebből

[ÁBRA]

képlet segítségével a való A. Ha ehhez vesszük még a kupszeletek egyenletét

[ÁBRA]

melyben a = OA a fél nagy tengely és r = OP a vezérsugár, a bolygó a kúpszeletü pályában teljesen meg van határozva. A való és közép A. között levő különbség a középponti egyenlítés nevét viseli.

Anomáliás hónap

a holdnak a perigeumon való két egymásután való átmenete közt levő időtartam, mely 27 napra, 13 órára, 18 percre és 33 másodpercre terjed.

Anomál kőzetek

az olyan összetett kristályos kőzetek, melyek valami tekintetben eltérnek a rendesen mellettük nagyobb tömegekben előforduló kőzetektől. Anomál kristályok, melyeknek különösen optikai viselkedésük nem felel meg a kristály alaki tulajdonságainak. A szabályos rendszerbeli grossular és senarmontit p. erős, kettős fénytörést mutat, a timsó és analcim gyengébbek ugyan, de szintén rendellenesek. A négyszöges rendszerbeli vezuvian, mellit, a hatszöges rendszerbeli Apatit, berill gyakran két optikai tengelyüek, hol ott alakjukkal egybehangzó az egy optikai tengely volna.

Anomia

(gör.) a. m. törvénytelen állapot, törvénytelenség, féktelenség.


Kezdőlap

˙