Antigorit

(ásv.), l. Szerpentin.

Antigorium

közönséges agyagedényekre használt durva barna máz. Neve az antigorit ásványtól származik, mely Piemontban Antigoria völgyben fordul elő.

Antigrafon

(gör.), a. m. válasz, ellenirat.

Antigua

(Antigoa), brit nyugatindiai sziget, északra a Guadeloupétól, a Kis-Antillákhoz tartozik; 280 km2 nagy, tojásdad alaku, sziklás partu; folyói, patakjai nincsenek, forrása is kevés; lakosainak száma 34,321, köztök 26,000 fekete s mintegy 2400 fehér. A föld termékeny, terem rajta cukornád, pamut, déli gyümölcsök, dohány, gyömbér stb. A sziget klimája forró, melyet csak a keleti és a passzát szelek enyhítenek. A kivitel átlag 226,000 font sterling, a bevitel pedig csak 165,000 font. Az éghajlat aránylag nagyon száraz. A lakosok (34,321) leginkább szerecsenek, mint kisbirtokosok élnek a nagy ültetvények mellett, hol munkát is találnak. A kormány élén kinevezett kormányzó, e mellett pedig 12 választott és 12 kinevezett tagból álló törvényhozó testület áll. Fővárosa St.-John, English Harbour pedig a legjobb kikötő. A.-t 1493-ban fedezte fel Kolumbus, először az angolok telepedtek ott le 1632-ben.

Antihidropin

Gyógyszer, mely nem más, mint a megszárított svábbogár (blatta orientalis v. periplaneta orientalis) pora. Oroszországban vizkór eseteiben mint háziszert rég használják a parasztok. Tényleg hugyhajtó hatásu. Bogomolov pétervári orvostanár vezette be az orvosi gyakorlatba. Nevét hatásától vette a szer. Adagai porban 0,3-1,2 gr. Nálunk ritkán rendelik.

Antihiposztátok

(gör.), azaz lényegtagadók voltak azok az első keresztyén korszakbeli eretnekek, akik Cerinthusnak, majd szamoszatai Pál antiochiai püspöknek nézetéhez csatlakozva, úgy vélekedtek, hogy Krisztus nem öröktől fogva való és így nem ugyanazon lényegü (hiposztázis), mint az isten.

Antihydropica

l. Húgyhajtószerek.

Antihysterica

alatt ama gyógyszereket értik a gyógyszertárban, melyeket régebben mint a hiszteria ellenszereit alkalmaztak. Ma, midőn már a hiszteria lényegéről a nézetek tiszták, jól tudják, hogy a hiszteria gyógykezelésében egy bizonyos gyógyszer mint specifikum nem jöhet tekintetbe. Antihiszteriás gyógyszerek: asa foetida, valeriana, castoreum, aqua laurocerasi illetőleg aqua amygdalarum amararum. Leginkább az utóbbi van még alkalmazásban, egyes esetekben megnyugtató, más esetekben inkább (kis adagokban) izgató hatásánál fogva.

Antik

(eszt.), egyike a legelőkelőbb stilusoknak, amelyekben az emberi művészet egyáltalában megnyilatkozott; szorosabb értelemben a hellénrómai stilus ellentétben a mai-val, melyet modernnek nevezünk. Az A. művészet korszakát Homérostól a római birodalom kettészakadtáig számíthatjuk, tehát több mint ezer évre tehető. Az A.. stilussal bizonyos tekintetben azonos a klasszikus stilus, csakhogy ez nem szoritkozik sem nemzetre, sem időre, hanem mindenütt a tökéletest jelzi. Mig az A. tágabb értelemben a görög-római ókor mindenfaju művét öleli át, szűkebb értelemben csak az ókori képzőművészet stilusát jelzi és annyiban rokonértelmü a plasztikussal. Az A.-stilus általában véve a fenségest, nyugalmast, szép és arányos mértéküt, hősiest, mély életbölcseségüt, nagy pátosszal birót, a mennyei fátumnak magát alávetőt, de a mellett a naiv életélvezetet és a férfias szabadságérzetet is jelenti. Az antik formákat és szellemet irodalmunk főleg a Berzsenyitől Vörösmartyig terjedő korszakban ölelte fel. Ujabb időben Arany János Aristophanes-fordítása, ugy mint egyéb sikerült műfordítások is mind fényesebben bizonyítják irodalmunknak belemélyedését az A. szellembe. Csiky Gergely és Rákosi Jenő antikizáló vigjátékai (amannak Jóslata és emennek Ezópusa) remek ujjáteremtései a régi formáknak és észjárásnak. A németeknél az antikizáló irányban főleg Ghoethe teremtett halhatatlan remekműveket. A. versformák, l. Verstan.

Antikachectica

l. Erősítő szerek.


Kezdőlap

˙