Antilogaritmus

(gör.). Neper szerint a koszinus logaritmusa tekintettel a táblázatokban álló szinus logaritmusára. Ma A. alatt az antilogaritmusos táblákat értjük. az antilogaritmusos táblák, oly táblázatok, melyekben a számok logaritmusaival mint argumentummal kivehetjük a logaritmushoz tartozó numerust, miként a (rendes) logaritmustáblából a számmal mint argumentummal a numerusnak megfelelő logaritmust. Sürűbben csak kis térjedelmü (4, 5 jegyü) logaritmus-táblázatoknál alkalmazzák, és előnnyel csak ott, hol nagyság szerint rendezett logaritmusok egész sorához keressük a megfelelő számokat.

Antilog sark

l. Ásvány a. (elektromos tulajdonságok).

Antilope

Wagner (állat). Az A.- k (Antilopina) alcsaládjába tartozó üresszarvu kérődzők egyik neme, melynek fajait könnyü, karcsu termet s lantalaku szarvak jellemzik. Legismeretesebb faja az A. dorcas Licht., az arabok gazellája, ÉszakAfrikában és Arábiában. l. Antilopok

Antilópok

Antilopina (állat)

[ÁBRA] Antilópok.

az üresszarvu kérődzők (Cavicornia) egyik alcsaládja, melynek több nembe (Colus, Antilope, Pantholops, Calotragus, Tetracerus, Natotragus, Cephalophus, Hippotragus, Cervicapra, Oreas, Tragelaphus, Bubalis, Catoblepas, Portax, Budorcas, Capricornis, Haplocerus, Rupicapra, Dicranoceros) osztott 100-nál több faja ismeretes. Az antilópok élénk, békeszerető, félénk állatok, gyorsan futnak és ügyesen ugranak. Páronként, vagy kisebb-nagyobb, néha százakból álló nyájakban élnek, leggyakrabban sikságokon; csak kevesen kedvelik a hegyes vidékeket, mint a zerge (l. o.), mely a havasokon az örökös hó határáig tenyészik. Termetökre nézve az őzre, szarvasra, kecskére, tulokra vagy lóra emlékeztetnek. Szőrözetök többnyire rövid, sima; tarkójuk néha sörényt visel; rövid farkuk gyakran bojtban végződik; némelyek szakállt s orruk felett merev sertékből álló pamatot viselnek (p. Catablepas gnu Sund). Szarvaik nagysága s alakja nagyon változatos; majd sarlóalakuak s hátra, felfelé vagy előre hajlók, majd lant alakuak, majd ismét egy vagy több ívben csavartak, néha csaknem egyenesek; a szarvak felülete majd sima, majd alsó felében, vagy egész hosszában gyürüzött v. redözött; az északamerikai villaszarvu A.-nak. (Antitocapra americana O. W.) a zergéjéhez hasonló szarva villásan kettéágazik. Testök nagysága is nagyon változik; a jávor-antilop (Oreas canna Gray) 3 m. hosszu, 2 m. vállmagassággal, a törpe antilop (Nanotragus) ellenben csak 45 cm. hosszu és 26 cm. magas. Az antllópok többnyire könnyen szelidíthetők, de mint háziállatokat sehol sem tenyésztik; husuk,- bőrük- és szarvaikért vadásszák. Az antilópok egy északamerikai fajon kivül, mindannyian óvilágiak legtöbb faj él Afrikában, kevesebb Ázsiában; Európának csak két antilopja van: a saiga-antilope (Colus tataricus Forst.) déli Oroszország keleti részében s a magas bérceket lakó zerge (Rupicapra rupicapra H. Sm). L. Zerge.

Antiloquium

(lat.) a. m. ellenmondás, ellenbeszéd; antiloquista, ellenfél ellenmondó.

Antimacchiavell

Nagy Frigyesnek Macchiavelli politikai elveit cáfoló műve.

Antimachos

1. görög eposzköltő 400 körül Kr. e.. Kolophónból. Egy nagy «Thébais» c. eposzon kívül 2 könyvből álló, «Lydé» c. elegiát is irt, melyben szerencsétlenül végződö szerelmi viszonyok elbeszélésével vigasztalja magát kedvese, Lydé korai halála fölött. Az alexandrin grammatikusok költeményeinek nyers-erős nyelvénél fogva kánonjukban mindjárt Homéros után helyezték el. Töredékeit l. Bergk Poetae lyrici graeci III. kötetében (Lipcse 1882) és KinkeL Epicorun Graec. Fragm. L kötetében (Lipcse 1877). - 2. A., trójai vitéz, ki Páristól megvesztegetve azt ajánlja, hogy a követekül jött Odysseust és Meneláost gyilkolják meg.

Antimanifestum

a. mint ellennyilatkozvány.

Anti-Masons

(ejtsd: antméznsz a. m. a kőmüvesek ellene; 1827. az Egyesült-Államokban alakult párt, melynek alapítására egy William Morgan nevű embernek Batáviában titokszerű eltünése és állítólag meggyilkoltatása szolgáltatott okot. Azt állították, hogy a szabadkőmüvesek titkainak általa tervezett leleplezése miatt tüntették el; a vizsgálatok nem vezettek eredményhez, s erre keletkezett az anti-masonok egyesülete, melynek célja volt a szabadkőmüvességet Észak-Amerikában kiirtani. Utóbb politikai jelleget öltött és 1834. a wighek pártjába olvadt.

Antimenzion

a g. kat. egyházban egy kisebb négyszögü vászonlepel, melyen az Ur sirbatétele van ábrázolva és annak felső részébe, a kereszt ágai közé beszőve v. bevarrva az ereklye. A. nélkül az oltáron liturgiát, vagyis az oltáriszentség szerzésére szolgáló istentiszteletet végezni nem szabad.


Kezdőlap

˙