Antimon-fényle

l. pirostibnit.

Antimon hidrogén

Gázalaku vegyület, amely csak hidrogénnel elegyedve ismeretes; képlete SbH3. A fejlődő hidrogén az antimont, oxidjait és kloridjait redukálja és A. keletkezik. Előállítására cink és antimon (3: 2) ötvényét használják, amelyet hig sósavval öntenek le; a kifejlődő hidrogénhez néhány % A. van hozzáelegyedve. Sajátságaira nézve hasonló az arzénhidrogénhez; így a hevítéskor elbomlik és az antimon az üvegre tükör alakjában rárakódik. Ezüstnitrát oldatba vezetve elbomlik; az összes antimon ezüsttel vegyülve csapadék alakjában leválik.

Antimonit

(ásv.), a leggyakoribb antimónérc, ólomszürke, élénken fényes fényü szulfid ásvány; antimónszulfid (Sb2S3). Hosszu oszlopos, tűs kristalyai rombos rendszerbeliek; a kristályok vége ritkán fejlődött ki tökéletesen, az egyes tűk gyakran hajlottak, töröttek. Kitünően hasad. Könnyen, már gyertyalángban is megolvad, a lángot zöldesre festi. Vagy egész teléreket képez gránitban, gnájszban, trachitban és más kőzetekben quarccal, vagy pedig más ásványok, nevezetesen a barit, galenit, kisérője. Hazánk egyik legnevezetesebb termőhelye az A.-nak, csak még Japánból (Ichinokava) hoznak szebbeket, de ezeket is csak az utóbbi években, úgy, hogy a gyüjteményekben leginkább a magyar A.-ok szerepelnek. Legszebbek a felsőbányaiak, azonkivül Selmecen, Körmöcön, Magurkán (Liptóm.), Kapnikon, Toplicán (Hunyadm.) stb. Külföldi térmelőhelyei közül megemlithető Csehország (Přibram), Szászország (Freiberg). Az A. felületén gyakran antimonokkerré mállik; a valentinit (Sb2O3) is mállási térménye. A kereskedésbe hozott A.-nak s antimón-preparátumoknak úgyszólván egész mennyiségét antimonitból olvasztják ki. Az A. finom porát az ó-korban kozmetikus szernek használták, stibi vagy stimmi volt a neve és innen a stibium szó az antimón elem megnevezésére.

Antimonitek

l. Antimonsavak és sói.

Antimon kloridjai

Az antimon klórral két vegyületet képez; ezek az antimon triklorid SbCl3 és az antimon pentaklorid SbCl5. E vegyületek keletkeznek antimon és klór közvetlen egyesülése utján; ha ugyanis antimon finom porát klórgázba hintjük, izzás közben klorid keletkezik. Attól függően, hogy az antimon vagy a klór van fölöslegben, triklorid illetőleg pentaklorid keletkezik. Antimon triklorid. Leginkább az A. triszulfidból, a természetben előforduló antimonit-ból készül; ezt t. i. töménysósavval melegítik, s akkor kénhidrogén fejlődése közben antimon-triklorid keletkezik. Az oldatot retortába öntve hevítik; eleinte sósav és viz desztillálnak át, későbben az esetleg fertőző arzén triklorid; ha a hőmérsék a 200°-ot meghaladta, az antimon triklorid desztillál át, és a redőben kristályos tömeggé mered meg. Az antimon triklorid vajlágyságu kristályos test, amelyet Butyrum antimonii (Antimonvaj) néven gyógyszerül (marószer) is használnak. Op. 72°, fp. 223° C. Igen nedvszivó, ezért a levegőn szétfolyik. Kevés vizben változatlanul oldódik; az oldatot fölhigítva antimon oxiklorid (SbOCl) képződik és fehér csapadék alakjában leválik. Az antimon pentaklorid a triklorid-ból készül; ezt megolvasztják és klórgázt vezetnek belé. Színtelen, a levegőn füstölgő folyadék. Kevés vizben megváltozás nélkül oldható, több elbontja. A hevítéskor részben antimon trikloridra és klórra bomlik (disszociál). A vegyületben 2 atom klór lazán van megkötve és ezért más vegyületekkel összehozva könnyen klórt ad át, miközben trikloriddá alakul.

Antimonkohó

antimon gyártására szolgáló kohó, melyben az antimonércből csurgató eljárás mellett megtisztítva kénantimont (Antimonium crudum), v. pedig szinítve színantimont (Regulus Antimonii) állítanak elő. Magyarországon évenkint 2-3 ezer q. kénantimont gyártanak, regulust nagyon keveset.

Antimon-nikól

(ásv.), l. Breithauptit.

Antimon-nikól-fény

(ásv.), l. Gersdorffit.

Antimonoid

alatt azt a poralaku vas- és acélforrasztó szert értjük, mely bórsavas vasoxid, 3 r. póris (borax) oldat és 4 r. öntöttvas esztergaforgács keverékének fözése és kezdő veres izzásig való izzatásakor keletkezik. A bórsavas vasoxidot megkapjuk, ha pórisoldatot vaskloriddal keverünk. A leszürendő csapadék a bórsavas vasoxid.

Antimonokker

(ásv.), antimontartalmu ásványoknak elváltozási terménye, sárgás, földes. Sok tekintetben hasonlít; sőt sokszor azonos a cervantit (Sb2O)4 és stiblit-tel (H2Sb2O5), mely utóbbi gyakran képez pszeudomorf alakokat antimonit után.


Kezdőlap

˙