Ardrossan

(ejtsd: ardroszn), kikötőváros és tengeri fürdő Ayr skót grófságban a Firth of Clyde mellett, (1891) 5209 lak.

Ardsis

1. oláhul Arges, folyó Romániában; az erdélyi havasokban ered; 200 kilométernyi folyás után Oltenica mellett a Dunába szakad. Tőle vette elnevezését az A: i oláh kerület, melynek Pitesti a fővárosa. 2. Város a hasonnevü folyó mellett (az ókorban: Ardiscus), 3000 lak., püspöki székhely, több templommal, amelyek egyike igen szép; bizanci stilusban épült. Mint Kurte d'Ardsik az oláh fejedelmeknek is székhelye volt. 3. A., kis város a török Erzerum vilajetben, a Van tó mellett. Valamikor megerősített hely volt, ma ez erősség rom. A városkában valami 100 török család lakik. Régi neve Arzes, Arzen, Arses, Ardses volt, a X. szd.-ban önálló fejedelme volt, a XI. század második felében Bizanc birtokába került, 1533. a törökök hatalmába esett. 4. A. v. Erdsis, a régiek Mons Argaeusa, magános hegy Kis-Ázsiában Kajzariehtől. Magassága megközelíti a 4000 métert.

Arduin

Ivrea határgrófja, Dodo unokája. Az olasz nemzeti párt III. Otto halála után 1002-ben Páviában Lombardia királyává választotta. 1003. leverte ugyan a II. Henrik által Olaszországba küldött csapatokat, 1004-ben azonban Henrik győzte meg az ő seregét. Mint földönfutó Fructuaria zárdába menekült, ahol 1016-ig élt.

Ardyaei

l. Ardiaei.

Árdzruni

Gergely, a jelenkor egyik kiváló örmény publicistája. Született Tifliszben 1840-ben. 25 éves irói munkásságának jubileumát 1890-ben ülték meg Tifliszben. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdette, a szentpétervári egyetemen folytatta és Németországban végezte. Mint bölcsészettudor a bécsi, majd a velencei örmény szerzeteseknél is megfordult, hogy magát az örmény irodalomban, nyelv és történelemben tökéletesítse. Hirlapírói működését egyetemi hallgató korában kezdette, sok tudósítást küldözgetvén Szt: Pétervárról a tifliszi örmény lapoknak. Jelenleg a Tifliszben megjelenő «Meság» (Munkás) cimü elterjedt örmény irodalmi, közgazdasági és politikai lap szerkesztő-kiadója.

Are

várrom Altenahr mellett.

Are

(fr.), területmérték, L Ár.

Area

(lat.), szabad, nem művelt v. be nem ültetett hely, ennélfogva a ház udvara; továbbá a római arénákban a versenytér. A. geografica a. m. földrajzi elterjedés.

Area Celsi

(Alopecia areata seu idiopathica, lat.), önszenvi hajhullás alatt azon kóros állapotot értjük, melynél a szőrök élesen határolt területén kihullanak. E kihullás nemcsak a hajzatos fejbőrön bár ott leggyakoribb, de az arc szőrrel fedett helyein, vagy a test más szőrös helyein is előfordulhat. A fejbőr a szőrszálaktól csupasz helyen kopasz, halvány, fénylő, rendes bőrszint mutat, pikkelyektől ment. (A pikkelyekkel fedett hasonló bántalmat 1. Tarlósömör.) A bántalom hosszabb ideig eltart és hónapok sőt évek mulva észlelhetjük csak a kopasz helyek eltünését. Egyes régibb szerzők gombás eredetűnek tartották e bajt, míg mások és pedig ujabb időben idegzavaron alapulónak mondják, amennyiben gyakran észlelhető oly egyéneknél, kik idegzsábákban v. egyéb ideges bajokban szenvednek. Az A. lényege r szerint trofeneurózis lenne, minthogy a trofikus idegekben beálló működési zavar okozná a szőrszálak sorvadását. E körülirt hajhullás fiataloknál és meglett korúaknál gyakrabban fordul elő, mint az aggoknál. Gyógykezelése az esetleges idegbántalom gyógyításán kivül szeszes, izgató oldatokkal való mosásokból áll.

Areál

valamely földrésznek területe. A.-adó, területadó.


Kezdőlap

˙