Árpahéj-vastagság meghatározása

A sörfőzésre használt árpát annál jobban fizetik mennél vékonyabb annak héja helyesen: toklásza; a héj vastagságát hozzávetően is meg lehet határozni, ha az árpaszem ketté metszetik. Pontos vizsgálatnál az árpahéj vastagságának megítélésére a lefejtett toklászok súlya szolgál; mennél nagyobb a toklászok súlya: annál vastagabb héjú az árpa. A vizsgálat a következő: lemérnek légszáraz állapotban 200 árpaszemet s azt 50%os kénsavoldatban 12 órán át áztatják; ez idő elteltével a vízvezeték csapján át addig eresztenek vizet az árpára, míg ezek legnagyobb részéről a héjat a vízsugár le nem csapta; az esetleg le nem vált toklászokat a szemről finom késsel fejtik le. A toklászoktól megfosztott magvak letöröltetnek s 30 C.° mellett szárító kemencékben kiszáríttatnak és leméretnek. A súlyveszteség tekintetik a toklászok súlyának. Az árpavarietások héjvastagsága nagyon különböző; az alábbiakban néhány nevezetesebb árpa-varietás toklászsúlya van feltüntetve az egész szemek súlyának %-ában.

 

Toklász sulya

 

Toklász sulya

 

%-ban

%-ban

Svéd árpa

7 18

orosz

10,38

Imperial

7,84

spanyol

10,94

Sziléziai

8,16

Egyiptomi

12,00

Ausztráliai

8,17

Magyar

12,54

Bajor

8,95

Görög

14,86

Württembergi

10,05

   

Ez összeállításban a közönséges őszi magyar árpa van feltüntetve, amelynél a héjvastagság meglehetősen kedvezetlen; a felsőmagyarországi úgynevezett tót árpánál az arány bizonnyal kedvezőbb, mert e varietás egyike a leghiresebb sörárpáknak.

Árpakása

l. Árpa.

Árpakávé

fontos gyermektápszer melyet tejjel vegyítve a kuba- vagy mokkakávé helyett főznek, miután ezeket mint gyomrot és idegeket nem ingerlő kávé célszerüségben felülmulja. Az árpaszemet épp úgy pörkölik és főzik, mint a kávét.

Árpakeményítő

l. Árpa.

Arpalik

betü szerint árpára v. abrakra való (a keleti lovak árpát esznek zab helyett), török elnevezése a biztosított évi járadéknak, az apanagenak.

Arpaliszt

l. Árpa.

Árpa lisztességének meghatározása

Legjobban fizetik a sörárpát, ha a mag belseje lisztes, könnyen morzsolódik. A gyakorlatban a lisztesség vizsgálatának nagyon primitiv módja van elterjedve. A vevő kezébe vesz néhány árpaszemet s azt metszőfogai között szétharapva megvizsgálja, hogy az árpa felülete lisztes-e? Pontosabb vizsgálatoknál az ugynevezett farinatom-ok használtatnak, melyek között legelterjedtebbek a Heinsdorf-féle és a Printz-féle. A Heinsdorf féle (l. ábra) készülék áll egy 50 lyukkal biró lemezből, mely egy keretbe van illesztve, az utóbbiba beleilleszthető egy 50 mélyedéssel biró másik lemez: a két lemez közé kés tolható be. Használatnál a kést kihuzzuk s a lapra árpaszemeket szórunk s addig rázzuk kezünk között a készüléket míg valamennyi mélyedésbe egy-egy árpaszem helyeződött el; ekkor a fedőlemezt leborítjuk s a kést erősen betoljuk, mely az árpaszemeket ketté vágja. A szemek felső felét kiszórjuk, alsó fele pedig benn marad a lemezben. Minden készülékhez még egy másik hasonló lemez is adatik, ezt az első vágás után beillesztjük a keretbe s hasonló módon járunk el mint előbb; ezáltal megint 50 átmetszett árpaszemet nyerünk. A két lemezt most egymás mellé helyezzük s a bennök levő árpaszemeket egyenkint átvizsgáljuk. Külön jegyezzük fel, hogy hány árpaszem egészen lisztes, és hány a félig lisztes. továbbá, hogy hány az üveges (szarunemü); mennél több a lisztes szem, annál jobb; mennél több az üveges, annál rosszabb az árpa. A Printz-féle készülék egy 100 mélyedéssel bíró öntöttvas lemezből áll amelyen sínek között egy az árpaszemek átvágására szolgáló kés mozgatható a mélyedésekkel ellátott lemezbe az árpaszemeket egyenkint kis üvegtölcséren keresztül kell beszórni.

[ÁBRA] Árpa lisztességének meghatározása.

Árpa-lisztharmat

l. Lisztharmat.

Árpamag csirázóképessége

l. Gabonamagvak csirázóképessége.

Árpamosó gép

l. Gabonamosó gép.


Kezdőlap

˙