Arura

és arura-gyanta (növ.), l. Mombinszilva.

Arusianus Messius

a Kr. u. IV.-ik században élt római grammatikus, összeállította azokat a szókat Vergilius-, Sallustius-, Terentius- és Ciceróból, melyek különböző szerkezettel köthetők össze. Kiadta Keil a Grammatici Latini VII. kötetében (Lipcse 1880)

Árúszállítás

l. Szállítmány-ügylet.

Árútőzsde

olyan tőzsde, mely meghatározott jogszokások alapján ugyanoly módon szolgál egy vagy több árúcikk forgalmának központjáúl, mint az értéktőzsde az értékpapirforgalomnak. A budapesti árútőzsde példáúl (mely egyelőre az értéktőzsdével egy épületben és egy helyiségben van) a v gabona- és terményüzletet ápolja. De van Hamburgban egy kávétőzsde, Saarban (Csehországban) komlótőzsde és így világszerte még számos speciális árútőzsde. Az ilyen tőzsdén kötött ügyletek árúügyletek.

Árúvédjegyoltalom

l. Védjegyek oltalma.

Aruvimi

környéke lakói Dudu-, Bjerre-, Lubali-, Nevoa-, Novelle-, Itiri- és Iturinak nevezik), a Kongónak hatalmas jobboldali mellékfolyója, 1310 km. hosszú, az Albert-Nyanzától ÉNy-ra levő hegyekben ered. Kanyargós folyására következtethetünk abból, hogy eredetétől torkolatáig egyenes vonalban nincs több, mint 520 km. Sok sellője miatt csak egyes részei hajózhatók. Legnagyobb mellékfolyója a Nepoko. A. állomást nem messze a folyó torkolatától az Association Internationale du Congo megbizásából 1884-ben alapította Hanssens belga kapitány. Stanley 1877-ben akadt a folyó torkolatára, 1883-ban Jambujáig utazta be, 1887-ben pedig, amidőn Emin pasa felkeresésére indult, az egész folyásán végig ment. Ekkor alapította a folyó partján Bodo erősséget.

Árva

folyó Magyarország északi részében, a Vág jobboldali mellékvize. Ered a Fekete- és Fehér-Árva egyesüléséből, amaz Árvamegye legészakibb határán, a Babiagura és Polica hegység aljában fakadó patakokból s főforrásának azon patakot tekintik, mely Pekelnik mellett a galiciai határon elterülő Bori mocsárból folyik ki s DNyi folyással, az árvai felföldet hasítva Jablonka mellett Usztya felé tart. A Fehér-Árva a megye nyugati szélén, Erdődka felett emelkedő Osszus hegység csermelyeiből ered s egészben véve K.-nek tartva, Lokca és Námesztó érintésével Usztyát éri el, ahol a Fekete,-Árvával egyesül. Az egyesült Árva délnyugati irányt véve fel, az Árvai-Magura és az Árva-Liptói mészhegység nyúlványai közt keskenyebb-tágabb, természeti szépségekben bővelkedő völgyben, rohamos futással siet alá s a. Sip és Kis-Fátra közti gyönyörü szoroson túl Kra lován mellett (ahol a kassa-oderbergi vasut áthidalja) a Vágba szakad; mentében Turdosin, Arvaváralja és Alsó-Kubin községek említendők. Kralovántól Usztyáig kitünő műút követi a folyó völgyét. Az Árva hossza 90 km., szélessége 25-35 méter, esése igen nagy, folyása felette rohamos, miért is a tutajozás rajta veszéllyel jár. Jelentékenyebb mellékvölgye a baloldalon az Oravica vagy Kis-Árva, s a vadrohamos Sztudenka (l. azt), a jobboldalon a Hrusztinka és a Réka (l. azt). A folyó neve oklevelekben már 1287. évben előfordul. L. Rowland Beschreibung d. Herrschaft Arva. Árvaváralja 1879. 23-28. l.

Árva

Régi magyar személynév, mely Arvád alakban is előfordul. Jelentése nem szorul magyarázatra, tekintve, hogy a legrégibb személynevek igen gyakran a születés körülményeivel voltak összefüggésben.

Árva

l. Árvaügy.

Árva csalán

(növ.), a mai élő népies használat szerint a kisebbik v. apró csalán (Urtica urens L.) neve L. még Csanál.


Kezdőlap

˙