Autopszia

(gör.), látás, észlelés a magunk szemével, dolgoknak saját tapasztalatunk utján való észrevevése. Mint orvosi műkifejezést a tetemvizsgálat, hullaboncolás helyett használják, ritkábban jelzik e szóval a beteg vizsgálat ama részét is, mely a betegnek v. a beteg részeknek puszta megszemlélésében áll. Autoptikus a. m. önészlelési, önészleleti.

Autoritate

(lat.) a. m. jóváhagyással.

Autorizál

(franc.) a. m. meghatalmaz

Autorizmus

(lat.), valamely fogalomnak az ellenfél által adottal ellenkező meghatározása. Ha p. a vádló azt mondja: idegen dolognak másnak birtokából elvétele a birtokos beleegyezése nélkül, lopás, ez fogalommeghatározás. A vádlottnak válasza, hogy ily elvétel ha visszaadási szándékkal történt, nem lopás, ez A. ellenmeghatározás.

Autosz efá

(autos epha gör., ő maga mondta), állítólag a pythagoreusok szokták mondani, hivatkozván a mesternek, Pythagorásnak, kijelentésére, mint döntő okra. Gúnyos értelemben használják ma is röpke szónak, ha valaki valamely nevezetes embernek, pártfőnek a tekintélyére hivatkozik.

Autoteizmus

(gör.) a. m. önimádás.

Autotelia

(gör.) a. m. önállóság, függetlenség.

Autoterápia

(gör. j, a természet szerint való öngyógyítás.

Autotipia

Meisenbach találmánya, mely abból áll, hogy a fénykép alapszínét, ugyancsak fényképelés utján, vonalakra és pontokra bontja szét, úgy hogy az horganylemezre átnyomva és savakkal domborura maratva alkalmas a könyvnyomtató sajtóban való sokszorosításra. Ez eljárás különösen alkalmas mindennemü építészeti képletek és arcképek ábrázolására, de a tájképek és fák árnyékolását még eddig nem sikerült teljes tisztaságban ez uton előállítani. Tetemesen olcsóbb a fametszésnél és a legtöbb esetben helyettesíti is, azonkívül pedig rendkívül gyorsan készíthető.

Autotipográfia

a kéziratok fakszimiléinek, rajzoknak stb. sokszorosítása könyvnyomdai uton. A sokszorosítandó kézirást vagy rajzot kémiai tussal átviszik simított papirra, a teljesen tisztára csiszolt horganylemezre átnyomják, mely után a megszokott módon higított salétromsavval domborura maratják, vagyis a tussal be nem vont helyeket kimaratják, úgy hogy végül csak az irás vagy rajz domborodik ki a lemezen.


Kezdőlap

˙