Barbár törvények

(Leges barbarorum), a régi germán népjogokat nevezik így. A legnevezetesebbek: 1. a lex Salica a nyugati frankoknak régi joga, az V. sz.-ból. Az eredeti frank nyelven kelt s annak alapján készült az első latin redakcio I. Klodvig korában; ennek nagy Károly alatt készült ujabbi redakciója a lex Salice emendate; 2. lex ripuariorum, az ausztráziai vagy partfrankoknak joga a VI. sz.-ból; 3. lex burgundiorum, a germán burgundok népjoga az V. sz.-ból. Gundobald királytól, aki alatt készült Loi Gambettenek is nevezik; 4. a lex Alamannorum; 5. a lex Bajuvariorum; 6. a lex Wisigothorum; 7. az Edicta regum longobardorum; 8. a lex Frisiorum; 9. a lex Angliorum et Thuringorum; a lex Saxonum; és 11. a leges Anglo-saxonum.

Barbarus

Hermoleus, velencei tudós szül. 1454., megh. 1493., Caraffa bibornok nyaralójában. Nagy tudományával korának barbársága ellen küzdött. Különösen szerette a növénytant és az orvosi tudományokat. Átdolgozta Plinius természetrajzi könyvét s lefordította Dioskorides műveit.

Barbás

József, Rókus-kórházi főorvos Budapesten, szül. Darócon (Baranyam.) 1827. Papnak készült, de a szabadságharc kitörésekor beállt honvédnek; Komáromnál harcképtelenné lévén kapitányi ranggal visszavonult s Fehérmegyében tanítói állást foglalt el. 3 évig volt itt, de régi óhajai Budapestre hozták, hol orvosnövendékké lett. Itt és Bécsben kiképezvén magát, 1860. orvostudori oklevelet nyert. B. gyermekorvosnak készült s e célból 4 évet töltött a budapesti gyermekkórházban mint segédorvos; az 1873-iki kolerajárvány alkalmával a kolerakórházban mint főorvos nyert alkalmazást, mely alkalommal a koronás arany érdemkereszttel tüntették ki. 1874 óta kórházi főorvos. 1867 óta tagja a városi képviseletnek. Értekezést írt a morbillusról és a hydrocephalusról.

Barbastro

járási főváros Huesca spanyol tartományban, a Veronak, a Cinca mellékfolyójának, jobb partján, termékeny vidéken, (1887) 8280 lak., régi székesegyházzal.

Barbatelli

(Poccetti) Bernát, olasz festő, szül. Firenzében 1542., megh. u. o. 1612. Ghirlandajonál tanult; azután Rómába ment, hol Rafael műveit tanulmányozta. Több műve van Firenzében, különösen freskók, melyek ügyes és tetszetős stiljük által tűnnek ki.

Barbatyén

(Felső), kisközség Hunyadm. petrozsényi j.-ban, Oláh-Zsil völgyében, (1891) 613 oláh lak.

Barbatyén-Iszkrony

(Alsó-), kisközség Hunyadm. petrozsényi j.-ban, az Oláh-Zsil völgyében és a petrozsény-lupényi vasut mellett, (1891) 777 oláh lak., jelentékeny fürészteleppel és zsindelygyárral.

Barbauld

(ejtsd: bárbó) Anna Leticia, angol költő és irónő, szül. Kilworth-Harcourtban (Leicestershireben 1743 jun. 20. (hol atyja, Aikin János, pap volt), megh. 1825 márc. 9. Első műve Poems (1773) oly nagy feltünést keltett, hogy egy év alatt négy kiadást ért, s utána mindjárt Miscellaneous pieces in prosa (London 1773) c. munkája jelent meg, mely szintén nagy tetszéssel találkozott. 1774. nőül ment Rochemont Barbauld disszenter-paphoz és nevelőintézet-tulajdonoshoz Palgraveben (Suffolk) s főkép tanítással foglalkozott; 1875. és 1876. férjével beutazta Svájcot és Franciaországot s vele utóbb Hampsteadbe, majd Stoke-Mewingtonba költözött. Az 1775. kiadott bibliai Devotional pieces után a gyermekek számára Hymus in prose c. kötetet irt, melyet sok nyelvre lefordítottak, Early lessons c. korszakalkotó munkájával pedig a gyermeknevelés kezdetének művészetét mozdította elő. További munkái számos szépirodalmi mű kritikai és biografiai kiadásán kivül: The female speaker (London 1811). A legacy for young ladies (kiadta unokahuga, Aikin Lucy 1825).

Barbe

(ejtsd: bárb), 565 m. hosszu és 125 m széles sziklás sziget a Saóne-ban, Rhóne francia départementban, 3 km.-re Lyontól; e város lakóinak kedvelt kiránduló helye, régi vár romjaival és régi toronnyal, szép sétahelyekkel.

Barbecue

(ejtsd: bárbekju), rontott angol kifejezés a francia barbe queue-ből, ami azt jelenti, hogy fejétől farkáig; a nyugatindiai szigeteken így híjják az egészben megsütött ökröt, a déli államokban pedig azt az ünnepélyes mulatságot, a melyben a szabadban egészben megsütött ökröket, borjukat, disznókat, juhokat. stb. esznek.


Kezdőlap

˙