Barzu-námeh

(Barzu könyve) egy a Sah Námeh modorában irt 65,000 verssorból álló, még kiadatlan persa hősköltemény. Ismeretlen szerzője bizonyos Atái, Szuhráb Hának, Barzunak viselt dolgait beszéli el benne. Kosegarten egy kis töredékét eredetiben és fordításban közzé tette a Fundgruben des Orients cimű folyóirat 5-ik kötetében 1818. Ugyanezt ujra kiadta Vullers az ő Chrestomathia Sachnamiana-jában. (Bonn 1833.) A Barzu-námeh kivonata az a színtén csak kézirat-. ban levő Szuzen-námeh név alatt ismeretes költemény, melyben egy turáni eredetü énekesnő magához édesgetve rabul ejti az iráni vitézeket. L. Mohl, Le lívre des rois. L kötet. II. kiadás. (Páris 1876.)

Bas

(ejtsd: bá) és Batz, kis sziget a La Manche csatornában, Roscoffnak, Finistére francia département legészakibb pontjának közelében. A 307 hektárnyi szigetnek valami 1200 lakosa van.

Bas

(franc.) a. m. mély alacsony, halk; a B.! en B. alant, levele. B. empire a későbbi kelet-római birodalom. B. chevaliers, alsóbbrendü lovagok. Jelenti még azt is: harisnya; B. bleu, tudákos asszony.

Bás

török szó, jelentése: fej, fő, Mint ilyen főleg összetételekben fordul elő, p. Bás aga: fő aga, vagyis a fő herélt, B: csausz: a főcsausz, Bás-eszki fő öreg, vagyis a szeráj öregjeinek a főnöke. A szultán négy törvényes feleségének egyike a Báskádin: főasszony, vagy más néven Bás-ikbál. A fő müezzint B. müezzinnek hívják. Még gyakoribb használatu e B. szónak a harmadik személyraggal ellátott alakja, melyet l. Bási. A B. mint régi magyar személynév is előfordul.

Basa

a régi magyar nyelvben, főleg Zrinyinél és a török-magyar korbeli okmányokban bassa. A mai török nyelv csak pasa szót ismer, és e szavát megkülönbözteti a bas-á szótól, mely a bás-ágá (főaga) összevonásából keletkezett és a melynek a jelentése is különbözik a pasáétól. A pasa szót különben nemcsak a magyarok és délszlávok hanem az arabok is basának ejtik. A szó értelmét l. Pasa.

Básá

Izraelország harmadik királya, Nádábnak, I. Jerobeám fiának, utódja, Kr. e. a X-ik század végén, aki elődjét, midőn Gabbaton határszéli város ostromolta, megölte. Harcolt Judaország ellen és közel Jeruzsálemhez egy Rámá nevü erősséget építtetett. De erre Judaország királya, meglevő kincseivel rábirta I. Benhedadot, Damaszkus királyát hogysegítségére jöjjön amire B. kénytelen volt Rámát elhagyni, amelyet aztán Ászá leromboltatott. V. ö. L Kir. 15.

Basadohány

L. Dohány.

Báságy

v. báság az ábádzok egyik törzse a Kaukázusban.

Basahid

(Bassahid), nagyközség Torontál vm. nagykikindai járásában,(1891) 4192 szerb lakossal; a nagykikindai takarék- és előlegező egylet fiókjával; ecetgyárral, postahivatallal.

Basaiti

Marco, olasz festő, a velencei iskola hive, 1490-1521-ig működött; Vivarini Luigi tanítványa és később Bellini Giovanni utánzója. Sok oltárképet festett Velence templomai számára. E művei közül kitünik Mária mennybemenetele, Szt. Péter és Szt. György a sárkánnyal (Velence templomaiban). Más művei Bergamo, Padova, Berlin, Bécs stb. képtáraiba kerültek. Művein különösen szépek a táj-részletek.


Kezdőlap

˙