Bathseba

(v. Bethsaba), a hitteus Urijjának felesége. Mialatt Dávid király seregei Rabbath Ammónt ostromolták, az otthon maradt királynak bűnös vágya kelt Bathseba iránt. Hogy a házasságtörés bűne ki ne tudódjék, meghagyta, hogy Urijját a csatában veszélyes helyre küldjék, ahol el is esett, azután Bathsebát feleségül vette. Bathseba volt Salamon király anyja. II. Sám. 11. f.

Bathürst

(ejtsd: bethörszt), Sainte-Marie. de: főhelye az angol Gambia gyarmatnak, a Gambia torkolatának közelében, alacsony, iszapos szigeten, (1891) 6239 nagyobb ára színes lakossal, erőddel, nagy áruterekkel; évi forgadma körülbelől 4 millió forint; kivitelre kerülnek: földi mogyoró, gummi, viasz. 2. Fővárosa B. grófságnak (ter.: 4817 km2) Uj-Dél-Wales gyarmatban, a Macquarie balpartján, szép, egészséges vidéken, (1888) 9000 lak gőzmalmokkal, szappan- és enyvfőzőkkel. 3. B.. kikötő város Brit É-Amerika New-Brunswick tartományban, (1881) 4806 lak.

Bathurst

régi angol család, mely Hódító Vilmossal került Normandiából Angliába.

1. Allen, az első earl of B., angol államférfiu, szül. 1684. W estminsterben, megh. Cirencesterben 1775 szept. 16. 1705. a parlament tagja lőn és a tory-párthoz csatlakozott. 1712. Anna királynő pairré nevezte ki; a felső házban 25 évig Walpole ellenfelei közé tartozott. 1742. a titkos tanács tagjává, 1757. a walesi herceg kincstárnokává, ennek trónraléptekor pedig B.-i earllé lett és nyugdíjaztatott: Swift-, Pope-, Addison-nal barátságos lábon állott és levelezést folytatott. V. ö. Stephen, Dictionary of Nation. Biogr. III. 406. l.

2. B. Benamin, az 1837. elhunyt B. Henry norwichi püspök fla, szül. 1784 márc. 14.; 1807. mint angol követ Bécsbe küldetett és visszajövet Perleberg brandenburgi városban eltünt. A leggondosabb kutatások dacára sem sikerült élete utolsó napjai s halála felől biztos adatokat szerezni. Valószinüen francia katonák ölték meg. (L. Neuer Pitaval. Uj. foly. 7. köt. 1872; Stephen, Diction. of Nat. Biogr. III. 407.)

3. B. Henry, a harmadik earl of B., a tory-párt legjelesebbjeinek egyike, Wellington barátja, szül. 1762 máj. 22., megh. Londonban 1834 jul. 24. Eleinte a tengernagyi hivatal lordja volt, 1789-91. a kincstári hivatalban működött, 1793. az indiai hivatal tagja, 1807. annak elnöke, 1809. külügyi államtitkár, 1812-17. pedig a gyarmatok minisztere volt. Ez utóbbi minőségben alapította a bathursti telepeket Vandiemens-földön. Napoleont kiengesztelhetetlenül gyűlölte és ő vitte keresztül, hogy a legyőzött császár Szent Ilona szigetére vitetett. 1828., midőn a tory-párt az uralmat ismét elnyerte, B. a titkos tanács elnöke lett, de már 1830-ban lemondott. V. ö. Stephen III. 408. 1.

Bathvillit

amorf; svány, hidrokarbon vegyület, korhadt fához hasonlít; torbanit üregeiben találják Skóciában Bathvill kőszéntelepein.

Bathykles

görög szobrász, szül. Magnesiában, Kisázsiában, némely tudósok szerint Kr. e. 576. (50. olimp.), mások szerint Kr. e. 530. (60. olymp.) körül élt. A lacedaemoniaiak megbizásából az amyclaei Apollón régi érc szobrához domboru művü ábrázolásokkal gazdagon díszített trónt készített, mely a régi görög szobrászat történeteben igen kiváló alkotás. Pausanias görögországi utleirásának 3. könyvében a 18. fejezetben részletesen ismerteti a tront diszítő ábrázolások tárgyát.

Bathyllos

a római pantomimus (némajáték) megalapítója, vetelytársa Pylades volt, versengésök heves színházi küzdelmekre adott alkalmat, a győztes B. lett, amennyiben Maecenas, akinek szabadosa és kegyence volt, Pyladest egyidőre száműzte. B. volt a neve Anakreon kedvencének is; Samosban, ahol született, szobrát állították fel.

Bati

Régi személyneveink közt fordul elő, nevezetesen így nevezték a dömösi prépostság egyik szeri szolgáját 1138. (Mon. Strig. I. 91.). A név a törökségtől jutott hozzánk s megfelel a Batu névnek, amelyet a történelemben a híres kipcsaki tatár khán Dsengiz unokája tett emlékezetessé. Jelentése a. m. nagy; hatalmas.

Báti

(Báthi) János, Orvos. szül. 1745. Orvosi tanulmányait külföldi egyetemeken Göttingenben, Leydenben és Utrechtben folytatta. 1775-ben lett orvostudor. Hazajövetele után Nagybánya főorvosává választotta. Munkái: Theses inaugurales, pro priv. doct. subm. Tyrnaviae 1776; A hójagos és veres himlőnek gyógyítására és beoltására való utmutatás. Kolozsvár 1775 (ford. németből); Specimen inaug. med. sistens descriptionem quorundam morborum Hungaris endemiorum et remediorum eiusdem Familiarum, et quasi domesticorum. Traj. ad Rhenum 1775.

Batibiusz

(állat), az Atlanti óceán nagy mélységeiben a tengerfenéket bevonó nyulós, nyálkás-kocsonyás anyag, amelynek változó nagyságu karélyos vagy hálózatos tömegei óriási területeket vonnak be, állítólag amőbák módjára mozognak és sajátságos mikroszkópikus testecskéket (u. n. Coccolitheket és Coccosphaerákat) tartalmaznak, ugyanolyanokat, amilyenek a krétában is előfordulnak. Ezt a rejtélyes természetü anyagot az Atlanti óceánon átvezető táviró-kábel levonása alkalmával Irland és Uj-Fundland között 1857-ben fedezték fel s Huxley, aki 1868-ban a borszeszben konzervált iszapot behatóan tanulmányozta, a nyálkás tömegekben tiszta protoplazmából (l. o.) álló legegyszerübb élőlényeket ismert fel, amelyeket Bathibius Haeckelii névvel jelölt. Haeckel vizsgálatai a Huxley-ével megegyező eredményre vezettek s ő a B: t a legalsóbb élő lények, az u. n. Monerák közé és pedig a Rhizomonerák csoportjába osztotta be. Ezen vízsgálatok szerint bebizonyítottnak látszott, hogy az óceán mélyében végtelen egyszerü, tiszta protoplazmából álló lények folytatják rejtve életöket. Felfedeztetett az az ősnyálka, amelyből minden élet kiindula, s amelynek az élet méhében, a tengerben való előfordulását már Oken s az őt követő természetbölcselők sejtették. A tudományos körökben nagy feltünést keltett felfedezés jelentőségét nagyon alászállította, sőt a B.-nak, mint élőlénynek, létezése ellen is csakhamar kételyt támasztott ama körülmény, hogy az angol Challenger-expedició, 1872-76-ig terjedő földkörüli útjában, amely a tengeri állatvilág tanulmányozásának volt szentelve, B.-ra szorgos kutatása dacára sem akadt; azért mindinkább megyőződéssé vált az a felfogás, hogy az a valami, aminek Huxley a B. nevet adta, nem egyéb, mint kénsavas mész, amelyet cafatos állapotban csapott le az erős borszesz. A Coccolithek és Coccosphaerák pedig valószinüleg u. n. mész-moszatok. Evvel szemben ujabban Bessels E., ki egy amerikai sarki expedicióban vett részt, a Smith-Sundban 92 fonálnyi mélységben ismét talált, sőt élve is tanulmányozhatott egy a B.-hoz hasonló szervezetet, melynek protoplazma-teste Coccolitheket és Coccosphaerékat nem tartalmaz, s amelyet Protobathybiusnak nevezett. A B.-kérdés ezek szerint további vizsgálatoktól várja végleges tisztázását. V. ö. Haeckel, Biologische Studien, I. 1870. Entz G., Tanulmányok a véglények köréből, I. 1888.

Batik

(maláji szó), Jáva szigetén divó eijárás. mellyel a gyapotkelméken mustrákat állítanak elő. A fehér kelmére ráteszik a kivágott mustrát, a be nem födött helyekre pedig kis kannából olvasztott viaszt öntenek, ezután a kelme a festékbe mártva csak ama helyeken veszi be a festéket, amelyek nem viaszosak. Utóbb a viaszt a kelméből kiolvasztják. Ezt az eljárást többször is lehet ismételni. A mustrák azonban rendszerint kétféle szinüek: kékek és barnák. Ujabb időben narancssárga szin is fordul elő. E mustrák rajza első pillanatra szabálytalannak látszik, de jobban megnézve szabályos formákat, nevezetesen állati és növényi alakokat veszünk észre, melyeknek úgy látszik jelképi jelentményük van.


Kezdőlap

˙