Briare

(ejtsd: briár), város Loiret francia départementban, a Loire jobb partján, (1891) 6684 lak., keramikus iparral, fa- és borkereskedéssel. Az 1604. megkezdett, 59 km. hosszu B.-i csatorna B.-ből indul ki és folytatásával a Loing-csatornával a Szajnáig, Saint-Mammés-ig visz.

Briareos

(vagy Briareus) Aigaión (l. o.), óriás neve az istenek gyülekezetében. A nevet közmondásosan használták az óriás szó jelentésének értelmében.

Bribir

politikai község Modrus-Fiume vármegye novi járásban, (1891) 4183 horvátszerb lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Vidékén jó öszvéreket tenyésztenek, melyek az itteni hegyeken a közlekedést eszközlik. B. az u. n. Vinodar (a középkorban Vallis-vinaria) főhelye; a rómaiak idejében itt Assessia v. Asisia nevü város állott. L. Brebiri grófok.

Bric-á-brac

(franc. ejtsd: brikabra) a. m. régiségek, avult holmi, lim-lom.

Briccius

(Böröck), váradi prépost, utóbb pálos főnök volt. Mint a remete szt. Pál szerzetének tagja, tudományával s példás életével fokonkint emelkedett, mig a legfőbb kormányzói polcra jutott. Megh. 1644-ben. Munkáit, melyeket Horányi felsorol, csak cimeik után ismerjük; ezek: De confirmititate servanda; De studio vana vitando; De cavenda longa locutione és De humili sentire sui ipsius.

Bricole

(franc., ejtsd: brikól), 1. a m. szügyelő 2. az a szökés, amellyel aránylag csekély szög alatt hajított golyó, leesése után tovább száll. A sima csövü lövegekből lőtt golyók B.-jait nevezték ricochet-lövésnek.

Bricska

lengyel szó, könnyü utazókocsit jelent: nálunk a könnyebb parasztszekereket is e néven nevezik.

Bride

(franc., ejtsd: brid), csatló-szij, v. szalag. Ama hadseregekben, melyeknél vállvédők (épaulettes) használatosak, az ezeket a vállhoz szorító csatló-szallagok díszítve vannak; némely seregben, mint p. a svájciban, a vállrojtokat eltörölték, de a csatló-szalagokat tiszti jelvénynek a vállperecen meghagyták s erre alkalmazzák a rendfokozatokat mutató csillagokat.

Bridgend

(ejtsd: bridsend), kis város Glamorgan grófságban, Walesben, az Ogmore mindkét partján, (1891) 4759 lak. jelentékeny vasművekkel és szénbányászattal.

Bridgenorth

(ejtsd: brids-) v. Bridgnorth, város az angol Shrop grófságban 30 km.-re Shrewsburytől, a Severn mindkét partján, amely alsó és felső városra osztja, (1891) 5723 lak., szőnyeggyártással szeg- és pipakészítéssel.


Kezdőlap

˙