Csikaza

(angolul Chickataws), indus néptörzs É.-Amerikában; hajdan meglehetős hatalmas volt a középső Misszisszippi mellett (Alabama és Tennessee államok körül). Rokonszenveztek (1699) az angolokkal, de gyülölték a franciákat. Ellenségeskedésre kerülvén a dolog (1736-40), a C.-kat részint fogságba ejtették, részint a Misszisszippi tulsó partjára szorították. 1786-ban a C.-ek az Unióval békét kötöttek s 1837-38. a csoktákkal az indiánus vidékre vándoroltak, amelynek DNy-i részét lakják (1883. mintegy 6000-en). Van saját törvényhozásuk (szenátus és képviselőház), jó iskoláik, rendezett pénzügyük s általában lépést tartanak a civilizációval. Nyelvük a csoktákétól nem sokban különbözik.

Csík-Balánbánya

l. Balánbánya.

Csík-bánkfalva

kisközség Csik vmegye kászon-alcsíki járásában, (1891) 1494 magyar lakossal.

Csíkbogár

(Dytiscus marginalis L.), a földesszárnyuak (Coleoptera) az öttagúak (Pentamera) csoportjának az uszó bogarak (Dytiscide) családjába tartozó bogárfaj. L. Merüly.

Csík-Csekefalva

kisközség Csík vármegye kászon-alcsíki járásában, (1891) 1163 magyar lakossal.

Csíkdáma

Igy nevezik a réti csíkot (cobitis fossilis L.) akkor, ha az természetes szinétől elütőleg fehéres testszinü. A réti csík rendes színe: sötétbarna, feketésen foltozott hát, s narancsszinü has; néha, az állat bizonyos beteges állapotában, bőrének festőanyaga teljesen eltünik, s ekkor az állat valóságos albinóvá válik s ez a C. Máskor azonban az állat bőrében csak a festőanyag szivódik fel, vagy az egész háton, vagy csak egyes sávok mentében; az előbbi esetben a csík kanári sárgává válik, az utóbbi esetben pedig élénk sárgatarkává s mindkét alakjában csíkkirály-nak neveztetik. Ez a beteges állapot eltünhetik, s a dáma meg a király ismét természetes szinüket vehetik fel.

Csík-Dánfalva

kisközség Csík vármegye felcsíki járásában, (1891) 2253 magyar lakossal, kik agyagipart, mint házi ipart űznek.

Csík-Gyimes-Bükk

kisközség Csík vmegye felcsíki járásában, (1891) 2789 oláh és magyar lakossal, gőzfürészgyárral.

Csík-Gyimes-Felső-Lok

kisközség Csík vármegye felcsíki járásában, (1891) 1532 magyar lakossal.

Csík-Gyimes-Közép-Lok

kisközség Csík vármegye felcsíki járásában, (1891) 1984 magyar lakossal.


Kezdőlap

˙