Csulai

1. György, erdélyi ref. püspök, meghalt 1660 vége felé. 1619 máj. 4-től a heidelbergai egyetem hallgatója volt; innen hazatérve, a gyulafehérvári kollégium tanára lett. 1623. Székelyudvarhelyre ment lelkésznek, hol még abban az évben esperes lett. Négy év multán nagyenyedi lelkész s csakhamar itt is esperes lett, de már 1635. I. Rákóczy György fejedelem udvari papjául s egyuttal gyulafehérvári lelkészül hivatott; mint ilyent, 1650. egyhangulag püspökké választották. Püspöki működése arról emlékezetes, hogy az ő kezelése alatt enyészett el az egyházkerület vagyona, mely elődje idejében 74000 tallérra gyarapodott volt. Midőn II. Rákóczy György uralmának vége felé Erdélyt hadviselés zaja tölté be, bujdosása közben Magyarországba került, ahonnan nem is tért többé vissza. Munkája: Halotti beszéd gr. Bethlen Péter felett (a Temetési pompa c. kiadványban), Várad 1646.

2. C. Fülöp, l. Moré Fülöp.

Csulak

Lajos, bölcsész doktor, szül. Száraz-Ajtán 1851. A középiskolákat Szepsi-Szt-Györgyön és Székely-Udvarhelyen, egyetemi tanulmányait pedig Budapesten végezte. Doktori értekezése: A nitrosyl-vegyületekről (A tud. akad. Értekezéseiben is megjelent). Több szakszerü dolgozatot irt a Gyógyszerészi Hetilapban, melyek közül terjedelmesebb: A vegytan mai elméletének rövid vázlata. Jelenleg fővámházi főtiszt s az ott előforduló kémiai munkálatokat is végzi. Szolgálati ideje alatt Áruisme cimü könyvet irt, továbbá: Kommentár a Gyógyszerkönyv 11. kiadásához cimü munka megirásához látott, melyből eddigelé az első kötet jelent meg.

Csuma

(növ.), a szőllőfürt, általában a gyümöcsök csutkája; rokonszava a csima, azaz a káposztafej torzsája; C. Somogyban a kukorica-cső borítéka. - C. az oroszban a. m. pestis. L. Csoma.

Csumalari

hegység Ázsiában, a Himalája hegyrendszer keleti részében, legmagasabb csúcsa a Bhotan (7298 m.).

Csungli Jamen

igy nevezik Khinában a külügyminisztériumot. 1860 óta áll fenn egy elsőrendü herceg elnöklete alatt.

Csunking

város Szecsuán khinai tartományban, a Kialing és Jangce kiang összefolyásánál, 122000 lakossal, selyemszövéssel és jelentékeny kereskedéssel.

Csupaszlábu tyukok

Ellentétben a gatyás-tyukokkal, azok neveztetnek így, melyeknek lábai csak a csüdig v. legfeljebb még a csüd felső részén vannak tollakkal borítva. A legtöbb tyukfajta csupaszlábu, p. a magyar, az olasz, a Dorking, a spanyol, a La Fleche, a Houdan, a Crevecoeur stb.; a gatyás tyukfajták ritkábbak.

Csúpfa

l. Botfa.

Csupor

-nemzetség, a tatárjárás idejében pusztult el. Birtokai a csongrádi vár közelében terjedtek el.

1. C. Demeter, 1446. Ulászló által kinevezett zágrábi püspök, kit a pápa még Hunyadinak mint kormányzónak hozzá intézett kérőlevelére sem erősített meg, mivel mind a kanonokok, mind pedig a Cillei grófok, kik különben is a zágrábi püspöki javadalmakat maguknak tarták, áskálódtak ellene, Zólyomi Benedeket kivánván püspöknek. Hosszu küzdelmek után végre Mátyás király 1465. győri püspökké nevezte ki, mely hivatalában 10 éven át, élete végéig működött.

2. C. Miklós, Mátyás király egyik leghiresebb embere és kisérője minden hadjáratban, 1467. az erdélyi lázadás elnyomása után Erdély vajdájává nevezték ki. A következő évben jelentékeny részt vett a csehországi háboruban. 1471 tavaszán Podiebrád György halála után a cseh rendek királyválasztó gyülésre küldték, hogy Mátyás megválasztatása érdekében működjék, de eljárása sikertelen maradt. Ugyanabban az évben, midőn Mátyás ellen felkelés készült, C. a felvidékre küldetett, hogy itt a városokat a király iránti hűségben megerősítse. Nagy-Mihály ostrománál egy a várból kiröpített golyó halálra sebezte.

3. C. Pál (Monoszlai). 1412-25-ig tótországi bán volt. Az utóbbi évben Maróthy János macsói bánnal és Garay Jánossal együtt a törökökhöz pártolt Hervoja bosnyák fejedelem megbüntetésére Bosnyákországba vonult, de szerencsétlenül járt, mert legyőzetvén, Hervoja fogságába jutott. Délszláv ellenfele jól eszében tartotta, hogy C. őt Budán az 1412-iki fejedelmi gyülésen ökörbőgéssel üdvözölte, s azért most bosszuból ökörbőrbe varratta és a folyóba dobatta. V. ö. Katona, Hist. Crit. XII. 224-6. Fejér Cod. Dip. X/5. 266, 573, 578.

Csuporlevelüek

(növ.), l. Cyathaceoe.


Kezdőlap

˙