Deus ex machina

(lat.), a görög szinpadról vett szólásmód. Amott t. i. a kevésbé leleményes drámairók a csomó megoldását logikus uton meg nem találván, egy istenséget hivtak segítségül, melyet felülről egy gépezeten (machinán) eresztettek, mely onnan a bünbocsánatot kimondta, vagy a cselekményt jól-rosszul befejezte. Innen nevezik e szinpadi jelenséget: «gépről szóló istennek», mit most egyszerüen «gépies» megoldásnak nevezünk, anélkül, hogy mindenki világosan tudná, hogy csakugyan gép (machina) szolgált-e a költőnek mentőeszközül leleményzavarában.

Deus omen avertat

(lat.) a. m. isten fordítsa el rólunk e csapást! Isten őrizz! Ments isten!

Deus providebit

(lat.) a. m. az isten gondoskodik. Miksa magyar király jelszava; eredetileg bibliai kifejezés (Móz. I. k. 22, 8).

Deussen

Pál, német filozofus és orientalista, szül. Oberdreibans 1845 jan. 6. 1889 óta a kieli egyetem filozofiai tanára. Elementen der Metaphysik (Aachen 1877) s Kategorischer Imperativ (Kiel 1891) c. munkáival Kant és Schopenhauer követője. Legujabban az ind. filozofia tanulmányozásával foglalkozik; System des Vedanta (Lipcse 1883) munkája első teljes ismertetése az indus rendszernek; fordítása: Sutra Vedanta nebst dem vollständingen Kommentare des Cankara (u. o. 1887).

Deut

(Duit), 1816. vert németalföldi rézpénz, a forintnak 1/160-része a. m. 1,2 fillér. A gyarmatokban is használatos volt.

Deuteragonista

volt a neve a régi görög szinház ama szinészének, ki a főbb mellékszerepeket játszotta. A darabok főszerepeit a prótagonista (l. o.) játszotta, az alsóbbrendü mellékszerepeket a tritagonista. Aischilos fellépése előtt a költő maga játszott el minden szerepet, D.-t tehát Aischilos alkalmazott először s csak Sophoklés adta melléje a tritagonistát, minek következtében a D. állása it tiszteltebbé vált. Kezdetben a költő fizette a D.-t, később, midőn a költők darabjaikban már nem léptek szinre s a prótagonistát az állam fizette, a D. a prótagonistának zsoldjában állott.

Deuterogámia

(gör.) a. m. második házasság.

Deutreronomium

(gör.-lat.) a. m. második törvény, Mózes ötödik könyvének neve.

Deuteropiramis

a. m. másodrendü piramis, vagyis a kristálytanban a négyzetes és hatszöges rendszerek olyan piramisa, mely alakilag tökéletesen megegyezik a normális, vagyis elsőrendü piramissal (protopiramissal), de helyzetileg eltér, amennyiben a horizonális főmetszet nem a normális, hanem a diagonális négyzet, illetőleg a hexagon; a melléktengelyek nem a csucsokat kötik össze, hanem az oldalélek közepét.

Deuteroprizma

a. m. másodrendü oszlop, l. Prizma.


Kezdőlap

˙