Dijudicatio

(lat.) a. m megítélés, döntés.

Díjügylet

l. Prémiumüzlet.

Dikaearchia

(gör.-lat.) a. m. joguralom, ellentéte a kényuralomnak.

Dikaiarchos

(lat. Dicaearchus), görög peripatetikus filozofus és kulturhisztorikus. Életére nézve csak annyit tudunk, hogy Aristotelés tanítványa volt, később rétoroskodott. Mig Cicerótól említett filozofikus-politikus dialogusaiból (Tripoliticus, Corinthiacus, Lesbiacus) nem maradt ránk semmi, Biosz Helladosz c. 3 könyvben megirt műveltségtörténelmi munkájából, melyben görög viszonyokról értekezik, kezdve a mítikus korszakon s végezve N. Sándor korával: két töredék maradt reánk. Irt még bevezetéseket a sophoklési és euripidési mítoszokhoz, a dionysosi versenyekről, s egyes irodalomtörténeti monográfiákat. Sokáig neki tulajdonítottak (és tulajdonítanak némelyek még ma is) két földrajzi művet. Töredékeit kiadta Fuhr (Darmstadt 1841) s Müller (Fragmenta histor. Graec. II. és Geographi Graeci Minores I. kötetében, Páris).

Dikaiologia

(gör ) a. m. jogtudomány.

Dika-kenyér

l. Dika-zsiradék.

Dikanikion

(gör.) a konstantinápolyi patriárka botja. Fönt egymás ellen hajló két elefántcsont kigyóból és nyolc lefelé szálló gombból áll. A patriárka a szultántól kapja székfoglalásakor.

Dikaszterialis

a papirforma egy neme, mely 450 mm. széles és 371 mm. magas.

Dikasztérium

(gör. lat.) a régi görögöknél általában a társasbiróságok neve. A középkorban szokássá vált D.-oknak elnevezni a jogtudósok olyan testületét, amelynek hatásköre nem terjed ki bizonyos területre, hanem amely csak más biróság vagy magánfelek megbizásából és megkeresésére itél. Ilyenek voltak például Németországban az egyetemek jogi fakultásai. Magyarországban a felelős miniszterium felállításáig D.-oknak nevezték a politikai, igazságügyi, pénzügyi és hadügyi országos központi hatóságokat, igy az udvari kancelláriát, a helytartó tanácsot, a kir. udvari kamarát és a hadi főparancsnokságokat.

Dikatopter

l. Világos kamra.


Kezdőlap

˙