Dioxiborkősav

(tetraoxyborostyánkősav). Két bázisu organikus sav, mely a borkősavból ugy vezethető le, hogy abban még két hidogent, két hidroxil csoporttal helyettesítünk.

CHOH.COOH C(OH)2.COOH

CHOH.COOH C(OH)2.COOH

borkősav. dioxiborkősav.

E sav gyakorlati fontossággal nem bir.

Dipentén

A terpének közé tartozó szénhidrogén, képlete C10H16. A kámfor olajban, továbbá a terpentinolaj némely féleségeiben, a kaucsuk és guttapercha száraz ledesztillálásakor kapott folyadékban található. Tiszta állapotban előállítva a citromolaj szagára emlékeztető folyadék, mely 180°-on forr. A halogen savak két molekulájával egyesülve, szilárd vegyületeket alkot.

Diphenylamin

l. Difenilamin.

Diphilos

1. görög epikus költő a Kr. e. V. sz.-ból, kitől egy Théséis cimü eposzt említenek. 2. D., az u. n. görög ujabb komédia egy művelője, Kr. e. 310 körül élt, született Sinopéban, működött Athénban, megh. Szmirnában. Állítólag 100 darabot irt, melyekből azonban csak körülbelül 50-nek a cimét és töredékeket (összegyüjtve Kock, Comic. Attic. fragmenta c. gyüjteménye II. köt.-ben, Lipcse 1884) ismerünk. Művészetéről azonban fogalmat alkothatunk magunknak Plautus (l. o.) Casina és Rudens (A hajókötél) cimü ránk maradt darabjaiból, melyekben, miként a Vidularia és Commorientes cimüekben is, a római költő D.-t tartotta szeme előtt. Terentius (l. o.) Adelphoe c. komédiájában szintén egyebeken kivül D.-t használta fel. Az intrikaszövésnek volt nagy mestere.

Dipholis

DL. (növ.), a Sapotaeeák faja, 3 fajjal Amerikában. A D. salicifolia DC. n.-indiai; vérszinü faja galimeta wood néven jön a kereskedésbe.

Dipilon

(gör. a thriasiai kapu neve Athén északnyugati részén; nevét (kettős kapu) onnan nyerte, hogy a többi kapunál nagyobb és szélesebb volt.

Diplacodon

ásatag emlős-állatnem. L. Paleotérium.

Diplaziazmus

(gör.) a. m. kettőzés, a nyelvtanban egy mássalhangzó megkettőztetése; a görög és latin költők gyakran alkalmazták a szótag prozódiai meghosszabbítása végett; például reppulit (visszaüzte) e helyett: repulit. A költők azonban nyilván nem maguk találták ki ezt a kettőzést, hanem ugy találták azt a régiesebben beszélők szájában; igy reppulit a red-pulit-ból (mint red-eo, visszamegyek), a görögben pedig ammes (rendesen hemeis), mi asmes-ből hasonult át.

Diplegia

(gör.) a. m. kétoldali bénulás.

Dipleidoszkop

(gör.) a. m. kettősképlátó csillagászati amateur-műszer az idő meghatározására, melyet Dent londoni órás 1844. talált fel. Lényegében három planparallel üveglapból áll, mely egyenszáru prizmát alkot oly módon, hogy az egyik hajlásszöglet 90°-u, a többi kettő következéskép egyenként 45°-u legyen. Ha a derékszöggel átellenes oldal sikja a meridiánban és egyszersmind valamely (kisebb) távcső optikai tengelyében áll, akkor minden a meridiánon kivül álló tárgy, különösen tehát a Nap vagy fényesebb csillag, két képet szolgáltat, mig a meridiánban a két kép összeesik. Valamely égi test delelése előtt és után tehát kettős képet ad, mig a delelés pillanata a két kép összeesése által van jellemezve. A műszer, mely tulajdonképen a meridiánban álló távcső pontosan a meridiánt ábrázoló fonalrendszerét helyettesíti, csak korlátoltabb pontossággal bir, és ennélfogva csillagvizsgálókon korántsem helyettesíthetné a passage-műszert vagy éppenséggel a meridiánkört. Órások és laikusok kezében azonban kitünő szolgálatokat tehet. Hasonló célu műszerek a kronodeik, valamint a Steinheil és Plössl-féle passage prizma.


Kezdőlap

˙