Distantia

(lat. franc. distance) a. m. távolság; a katonaságnál l. Távköz.

Disteli

Márton, svájci rajzoló, szül. Oltenben (Solothurn) 1802., megh. Solothurnban 1844., mint jénai diák az ottani egyetemi börtön falára rajzolt torzképekkel vált ismeretessé, azután a müncheni akadémián képezte ki magát. Jóizü humor jellemzi rajzait, de ha politikai célzatuak, találóak és csipősek. 1844. 16 rézkarcban illusztrálta Münchausen történetét. V. ö. Zehnder M. D. (Basel 1883).

Distelmeyer

Lampert, brandenburgi kancellár, szül. Lipcsében 1522 febr. 23., meghalt 1588 okt. 12. 1546. Felső-Lausitz és Bautzen városnak szolgálatába lépett s részökre a mühlbergi csata után Mórictól, az uj választófejedelemtől közbocsánatot eszközölt ki, mivelhogy Ferdinánd cseh királynak ellenszegültek. Lipcsében a római jog tanításával foglalkozott, midőn 1551., II. Joachim brandenburgi választófejedelem szolgálatába hivta. Ez időtől fogva hét évig mint titkár, harminc évig pedig mint kancellár szolgálta a választófejedelemséget s 1568. lovagi rangra emelték. V. ö. Heidemann: Ein Tagebuch des brandenburgischen Kanlers L. D. (Berlin 1885. Programm-értek.)

Distensio

(lat.) a. m. kiterjedés, terület.

Disterrit

l. Brandisit.

Distretti militari

(Olaszországban a hadkiegészítő kerületek (87) neve.

Distinctio

(lat.) a. m. elkülönítés, szétválasztás, szónoklatban az okok és érvek helyes és világos beosztása. Distingvált állás, előkelő állás, finomabb társadalmi helyzet.

Distoma haematobium

csak Egyiptomban és Abissiniában előforduló parazita. A 12-20 mm. hosszu férgek az ember és majom hasi vénáiban telepesznek meg. Petéi bejutnak a húgyvezetőkbe és a vesekelyhekbe, a hólyag és végbélbe, néha a májba is s ezen a helyeken gyuladásokat, kifekélyesedéseket s a húgyutakban kőképződést okoznak. A parazita vérrel táplálkozik, s valószinüleg az ivóviz utján jön a szervezetbe.

Distomidae

a Laposférgek osztályában a Szivóférgek (Trematoda) egyik családja, melynek fajai levél- vagy lándsa forma testüek; szájnyilásuk körül és hasoldaluk közepén egy-egy szivókoronggal. Mindannyian más állatok belsejeben élősködnek, Himnősek. Nemzedékváltozás utján fejlődnek ki. Fajai között kártékonyak is vannak, minő a Distomum hepaticum és D. lanceolatum. L. Métely.

Distorsio

(lat.) a. m. kitekerés, kificamítás.


Kezdőlap

˙