Feldberg

1. a Feketeerdő legmagasabb (1494 m.) hegycsúcsa Baden nagyhercegségben, Freiburg és Waldshut között, Todtnaunál; csúcsa fátlan, legelőül szolgál; lábánál több tó, a Feld-, Titi- stb. tó terül el. - 2. Nagy- és Kis-F. a Taunus két legmagasabb (880 és 827 m.) hegycsúcsa Hessen-Nassau porosz tartományban.

Fel-Debrő

nagyközség Heves vármegye egri j.-ban, (1891) 2063 magyar lak., vasuti megálló, postahivatal és postatakarékpénztár; azelőtt hires volt dohánytermesztése.

Feldenhauer

Ferenc, szül 1845. Számos évig tanárként működött katonai iskolákban és végre a VI. osztály főnöke lett a bécsi hadügyminisztériumban, mely állásában a katonai iskolák és nevelő-intézetek ügyeit intézte. Feladatának teljesen megfelelt és midőn 1893 novemberben saját kivánatára nyugalomba helyezték, az osztrák-magyar táborszernagyi ranggal jutalmazták érdemeit. A magyar delegációban sok éven át szerepelt.

Felder

1. Kajetán br., osztrák politikus, sz. Bécsben 1814 szept. 19. s ugyanott végezte tanulmányait is. 1848. a forradalomhoz csatlakozott és a községi tanácsban nagy szerepet játszott. A felkelés leveretése után beutazta a forróövi és a hideg zónát, és becses növénygyüjteményekkel tért vissza Bécsbe, hol azután az ügyvédi pályának szentelte magát. Az alkotmányos élet beköszöntése (1861) óta az alsó-ausztriai tartománygyülés és a bécsi községi tanács tanácskozásaiban tevékenyen vett részt. 1868. Bécs városa főpolgármesterré választotta, mely állásban 1878-ig megmaradt. Amellett Alsó-Ausztria tartományi marsallá és báróvá is lett. Makacs szembaja miatt 1878. visszavonult a magánéletbe, csupán az urak házában, melynek élethossziglani tagja, jelent meg továbbra is, ahányszor fontos tárgy került napirendre. Mindvégig hive maradt a német alkotmányos pártnak. Idejében készítették vagy tervezték az uj vizvezetéket és a Duna-szabályozást, a városi tan- és szegényügy pedig hathatós lendületnek indult. Hivatalos működéséről beszámolt a Die Gemeindeverwalrung der Reichshaupt- u. Residenzstadt Wien, 1867-70. és 1871-76. (2. kiad., 4. köt.) c. műben. F. jelenleg teljesen megvakulva él Bécsben. - Fia, az 1871. elhunyt F. Rezső, jó nevet szerzett mint botanikus. Atyja közreműködésével szerkesztette a Reise d. österr. Fregatte Novara um die Erde lepidopterologiai részét.

2. F. Ferenc Mihály, német iró, szül. Schoppernau faluban Vorarlbergben 1839 május 13., megh. 1869 ápril 26. Bregenzben, hol tisztelői mellszobrot állítottak emlékére. Parasztnak nevelték, de ernyedetlen önműveléssel jelesen fejtette ki kiváló tehetségét. Három igen érdekes és költői szempontból is becses életképe jelent meg: Nümmamüller (1864), Sonderlinge (1867, 2 köt.) és Reich und Arm (1868), melyekben szükebb hazájának társadalmi, vallási és egyéb állapotait kitünő megfigyeléssel és helyes modern szellemben rajzolja. Az ultramontán papság e rendkivüli elterjedésnek örvendő és a népre a legjobb hatást gyakorolt könyvei miatt szenvedélyesen gyülölte és halála napjáig üldözte. Életét és működését megirták Sander (2. kiadás, 1876) és Homobon (1890).

Felderítő szolgálat

célja az, hogy az ellenségről, a terepről és egyéb katonailag fontos viszonyokról s körülményekről felvilágosítást nyujtson. A F. teljesítése kiváltképen a lovasság kötelessége; ahol lovasság nem áll rendelkezésre, v. ahol az, a terep v. egyéb viszonyok miatt nem alkalmazható, ott a felderítő szolgálatot, természetesen területileg sokkal szükebb határig, a gyalogcsapatok végzik. A F. teljesítésére járó őrök, hirszerző különítmények, esetleg önálló lovastestek, melyekhez a körülményekhez képest vadász- v. gyalogcsapatok is osztatnak be, küldetnek ki. Ezenkivül kémek alkalmaztatnak és hadi foglyok, szökevények és az ellenség felől jövő polgári egyének kérdeztetnek ki (V. ö. Szolgálati szabályzat II. rész, 42-47. §§.).

Feldkirch

az ugyanily nevü vorarlbergi kerületi kapitányságnak (456 km2 területtel, (1890) 49,145 lak.) székhelye az Ill partján, két sziklaszoros (Alsó- és Felső-Illklamm) között, vasut mellett, (1890) 3811 lak., fővámhivatallal, pamutfonókkal, fürész- és őrlő-malmokkal; a jezsuiták nagy nevelő-intézetével (Stella matutina). Az 1487. épített plébánia-templomban szép szószék és egy Krisztus levételét a keresztfáról ábrázoló kép van, állítólag Holbeintől; a kapucinus templomban ugyanily tárgyu szép kép látható. A város fölött van a régi Schattenburg kastély, a Monfort grófok egykori tulajdona. Az Ill balpartján, fél órányira a várostól van a Margaretenkopf (557 m.) szép ültetvényekkel és szép kilátással. 1799. Jellasich Massena francia vezér ellen győzelmesen megvédte.

Feldkirchen

község Klagenfurt karinthiai kerületi kapitányságban, a Tiebel-patak és vasut mellett, (1890) 4351 lak., a környékén acélhámorokkal, kasza-, drót- és szeszgyártással, fürész- és puskapormalmokkal. 3 és fél órányira St.-Leonhard (1109 m.), látogatott fürdőhely.

Feldmann

Lipót, német vigjátékiró, született Münchenben 1801 márc. 22., megh. 1882 márc. 26. Bécsben, hol 1850-54. az An der Wien-szinház dramaturgja volt. Kezdetben iparos, utóbb kereskedő volt, de nemsokára kizárólag irodalmi dolgozatainak élt. Öt évig Görögországban és a Keleten járt, honnan utirajzokat irt a Lewald Európá-jába és az Augsburger Allgemeine Zeitungba. Már 1817. irta első szinművét: Der falsche Eid, mely szinre került. Legismertebb darabjai: Der Sohn auf Reisen; Das Porträt der Geliebten; Der höfliche Mann; Der Rechnungsrath und seine Töchter; Die freie Wahl; Ein Filz als Prahler stb. Darabjai legnagyobbrészt nagy hatással kerültek szinre; irodalmi értékük nem nagy, de a szerző derült jó kedve, számos élce, eredeti ötletei, valamint a helyzetek komikumának merész kiaknázása és a kor eszméinek és áramlatainak ügyes belevonása mindig megnyerték a közönség tetszését, még ha a szereplők tulzó és egyoldalu jellemrajzában sokszor tul is lőtt a célon. Nyomtatásban két gyüjteménye jelent meg: Deutsche Originallustspiele (1845-52, 6 köt.) és ennek uj folyama: Neue Folge (1855-1857, 2 köt.).

Féldolmenek

l. Dolmen.

Féldomboru mű

a. m. középdomboru mű, l. Domboru mű.


Kezdőlap

˙