Fémkohászat

l. Kohászat.

Fémkorszakok

l. Bronzkor, Rézkor, Vaskor és Őstörténelem.

Fémmegmunkáló gépek

azok a szerszámgépek, melyek a fémeknek és ezek ötvényeinek hideg uton való alakítására valók. L. Szerszámgépek.

Fémmosók

fémszemeket tartalmazó és ezek bányászására alkalmas laza törmeléklerakódások, nevezetesen homok-, kavics- és agyagrétegek, melyekből az illető fémet iszapolás, kimosás utján választják ki. A kimosási, iszapolási folyamat miatt nevezik mosóknak; a német Seifen-nek felel meg. A fémtartalom szerint vannak arany-, platina-, ónérc-mosók stb. Mivelhogy nemcsak kizárólagosan fémeket bányásznak ilyen laza törmeléklerakódásokból, hanem drágaköveket is, drágakő-, nevezetesen pedig gyémánt-mosókról is szólhatunk. A legtöbb fémmosó és általában mosó diluviális eredetü, de vannak köztük alluviálisak is, vagyis mostkoru lerakodások. A benne található fémszemek, esetleg drágakövek, nem eredeti, hanem másodlagos fekvőhelyen vannak, azaz nem ott képződtek, hanem azokból a kőzetekből mosattak ki, melyek a homok-, a kavics- és agyagrétegekhez az anyagot szolgáltatták.

Fémnyomás

a fémből vagy ezek ötvényeiből gyártott lemezeknek nyomással való olynemü alakítása, hogy a művelet közben a tárgy folytonosan forog. A F.-t körkerek edények, disztárgyak v. egyéb használati fémcikkek gyártására használják. L. Szerszámgépek.

Fémragasz

l. Ragasz.

Fémszakmány

(bány.). Az ércfejtésnél alkalmazott munkásokat gyakran a termelt ércek fémtartalma szerint fizetik; az ilyen F.-nyal arra lehet szorítani a munkásokat, hogy az érceket a meddő részektől lehetőleg megtisztítsák; de ezt a szakmányt csak akkor lehet jó eredménnyel alkalmazni, ha az ércek mennyisége és fémtartalma egyenletes, különben vagy nagyon sokat, vagy nagyon keveset fognak a munkások keresni anélkül, hogy munkájukkal rászolgáltak volna.

Fémszappan

a fémek tisztítására való szappan, melyet olvadt szappan, iszapolt kréta és angol vörös v. okker keverékéből készítenek.

Fémszinezés

l. Fémek.

Fémtartalom

(bány.), az ércek sulyegységében levő fém mennyisége, melyet rendesen a sulyegység (mázsa, quintal vagy tonna) százalékával és annak töredékeivel szoktak kifejezni; e szokástól hazánkban csak az ezüstnél térnek el, melynek aranytartalmát az ezüst kilogrammjára vonatkoztatva határozzák meg grammokban. Egyeztetett, kiegyenlített F. A kohónál beváltott ércek fémtartalmát mindig két v. három kémlőműhely határozza meg; ha az egyes műhelyek adatai nem különböznek nagyon egymástól, akkor az egymáshoz legközelebb álló két tartalom átlagát veszik helyesnek és azt mondják, hogy a tartalmat kiegyeztették v. kiegyenlítették. L. Döntő próba.


Kezdőlap

˙