Filix

(lat., növ.) a. m. haraszt, l. o.

Filkó

v. felső, 1. a magyar kártya figurája, a disznó és király után a harmadik helyen áll. Máriásban a királlyal együtt, ha tromf a szine, negyvenet, különben huszat számít. Kalabriásban és tartliban mint tromf huszat számít, a királlyal együtt pedig bélát. - 2. F., társas kártyajáték, melyben négyen vehetnek részt. A cél az, hogy a négy szin filkóit (felső) ne kapjuk meg az ütésekben. Adut nincs, szinre szint kell adni, ha nincs: szabad tetszésszerinti kártyát reádobni, a kártyák ütősorrendje a rendes; a fizetés megállapítás szerint makk filkó 1, zöld filkó 2, tök filkó 3 és vörös filkó 4 egységgel történik.

Fillér

(ném. Pfennig, Heller), általában pénzt jelent, szükebb értelemben számítási pénzegység v. vertpénz. A közel multban, az 1858-ig Magyarországon használatban volt pengő (konvenciós) forintnak 1/240 része, vagyis a pengő krajcár 1/4 része, tényleg vert és forgalomban levő pénz volt. Jelenleg a korona 1/100 része.

Fillértár

Ismeretterjesztő és közhasznu képes hetilap: szerkesztette balásfalvi Orosz József; kiadta és nyomtatta ifj. Schmidt Antal Pozsonyban a külföldi Pfennig-Magazinok mintájára, önálló kőnyomatu hazai s külföldi tárgyu képekkel; hetenként egyszer jelent meg 4 rétben féliven 1834 márc. 1-től 1836 febr. 28-ig.

Fillinger

1. Károly, tanár és tanügyi iró, szül. 1845 dec. 24. Győrött. A gimnázium alsó hat osztályát szülővárosában végezte, azután a ciszterciek rendjébe lépett és Zircen folytatta s majd Egerben befejezte gimnáziumi s ugyancsak ez utóbbi helyen a teol. tanulmányokat. 1868. már tanár volt az egri főgimnáziumban. 1872. letette a budapesti egyetemen a tanári vizsgálatot s a rendből kilépett. 1872 óta részint polg. isk. tanári, részint igazgatói minőségben Budapesten működik. 1887. az igazgatása alatti polgári iskolát középkeresk. iskolával bővítették ki. Több tankönyvet irt a természetrajz és keresk. tudományok köréből. Ilyen munkái: A természetrajz vezérfonala (állat- és növényország) középtanodák- és polg. isk. számára (Budapest 1874.), ugyancsak az állat- és növényország természetrajza polg. isk. számára (1878 s ill. 1892. u. o.). Áruisme (1877, s uj dolgozásban 1887. Budapesten). Művei több kiadást értek.

2. Lipót, egyet. tanár, a m. t. akadémia l. tagja; szül. Győrött 1787., megh. 1834. dec. 6. Tanulmányai végeztével, mint hittudományi tanár működött. 1833. egyetemi tanárrá neveztetett ki. Nagybecsü könyvtárát az egyetemnek hagyományozta.

Fillipszit

(ásv., káliharmotom., christianit), zeolitásvány, egyhajlásu kristályai olyféle ikreket képeznek, mint a harmotom. Összetétele kálimészaluminium-hidrosilikát (K2Ca)Al2Si4O12 + 4 1/2 H2O) K. 4-4,5. Töm. 2,2. Fehér, szürke, sárga v. vereses üvegfényü szőllőded vagy vaskos szövetü ürtöltelékeket képeznek bazaltokban v. mandulakövekben. Lángban könnyen duzzadva olvad fehér zománccá; sósav pedig kocsonyásan oldja. Mi nálunk elég gyakori a somoskői bazaltok ürjeiben (mint másodlagos ürtöltelék Schaffarzik), a Vezuv láváiban, Róma Capo di Bove, Sicilia, Island, Csehország, Aussig és Mosern (itt trachitban) a Plombieres meleg forrásvizében mint mostkori képződmény.

Fillit

(Ősagyagpala). Kristályos metamorf őspala a legfinomabb réteges szövettel, elegyrészei zöld kloritféle (phyllochlorit) és fehér sericit-féle anyagnak és csillámnak (muskovit) leveles szövedéke, finom szemü kvarckeverékkel. A csillámnak mennyisége szerint a F.-ek átmenetelt képeznek a csillámpalák és agyagpalák között; szinük zöldesszürke, ritkábban vöröses v. sárgásszürke. Vegyi összetételek SiO2 = 63,0 Al2O3 = 21,0 FeO = 4,5 MgO = 1,5 CaO = 0,5 Na2O = 1,5 K2O = 4,5 H2O = 3,5 Főm: 2,8. A F.-ek mint legrégibb metamorf képződmények, a többi kristályos palákkal felváltan képezik a föld szilárd kérgét a karbon szisztémától a huron szisztémáig s mind ott, hol az őskori üledékes metamorf palák találhatók, a F.-ek azoknak számottevő részét teszik. Magyarországban a gömör-szepesi érchegységben, Krassó-Szörénymegyében az Alduna mentében, az Alpokban, Fichtelhegységben, Pireneekben, Ardennákban, Skandinávia-, É.-Amerika és Himálájában nagy kiterjedésü formációt alkotnak.

Fillmore

(ejtsd: -mór) Millard, az E.-amerikai Egyes.-Államok 13. elnöke; szül. Summer-Hill-ban (New-York) 1800 jan. 7., megh. Buffalo-ban 1874 márc. 8. Mint szegény farmer fia, saját erejéből küzdötte fel magát az első polcra. Előbb lapszerkesztő és ügyvéd volt, azután (1828) Buffaloban a tartományi tanácsba választották. A képviselőháznak 1833 óta volt tagja. 1848. alelnök lett, 1850. pedig Taylor elnök hirtelen elhalálozása után, elnök. Első sorban arra törekedett, hogy a déli és északi államok közötti nagyfoku ellentétet elsimítsa és csakugyan sikerült a Clay és Webster által indítványozott kompromisszum keresztülvitele által a már kitörőfélben levő polgárháborut elodáznia. 1853., hivatalának lejárta után Európába rándult. 1856. még egyszer fellépett mint elnökjelölt, de ekkor csak 8 szavazatot kapott. V. ö. Chamberlain, Biography od F., Buffalo 1856.

Fillodia

(gör.) a. m. ellombosodás; fillodium, l. Állevél.

Filloma

(gör.) a. m. levélképlet.


Kezdőlap

˙