Gadara

a keleti Jordán-vidék hajdani városa; Jannaeus Sándor, makkabeus király elfoglalta a szirusoktól, de Kr. e. 63. Pompejus megszakadította a zsidó uralomtól. G. azután a Dekapolis (l. o. V. kötet, 123. lap) szövetségébe lépett, azután Augustus odaajándékozása folytán Herodes uralma alá került. Gadara virágzó város volt, hellén stilusban, legnagyobbrészt pogány. Területe Galilea keleti határát képezte s egész a Genezareth tóig terjedt. Később a Rómától függő Ghassamida-fejedelmek uralma alá került, kik közül I. Geble egy nagyszerü vizvezetéket építettetett belé (ma Kanatir Fircaun) Nukratól (Haurom) egész G.-ig. Hires volt meleg forrásairól (ma el-hami) a Hieromice völgyében (ma Jarmuk, ugy Sericat el-Menadire). G. rommaradványai igen fontosak (templom, szinház stb.); a nagy kiterjedésü temető mellett (ma Chirbet Dsadur) fekszik egy kis falu: Mukes.

Gaddi

firenzei festőcsalád, 1. G. Gaddo, szül. Firenzében 1260 körül, megh. u. o. 1333 után, V. Kelemen pápa megbizásából az egyház történetéből vett mozaikképeket készített a római Santa Maria Maggiore templom homlokzatán. - 2. G. Taddeo, az előbbinek fia és tanítványa, szül. Firenzében 1300 körül, megh. u. o. 1366., Giottónak leghivebb tanítványa; rajza durva, kezdetleges. Legrégibb művei a firenzei Sta Croce templom Baroncelli kápolnájában festett képei, melyek tárgyukat Mária életéből merítik. G. építész is volt; ő fejezte be a firenzei campanilét, melyet Giottó kezdett el; ő szerkesztette a Sta Trinita hidat, a Ponte Vecchiót stb. - 3. G. Agnolo, az előbbinek fia és tanítványa, szül. Firenzében 1343 körül, megh. u. o. 1396; építész és mozaikkészítő is volt, de utóbb a művészetet egészen a pénzügyekkel cserélte föl és nagy vagyont szerzett. Legjobb művei közé tartozik a hat szentet ábrázoló függőképe a firenzei akadémiában.

Gade

Niels Vilmos, dán zeneszerző, szül. Kopenhágában 1817 február 22., megh. u. o. 1890 dec. 21. Hangszerkészítő fia; zenei tanulmányai csak a hegedü-, gitár- és zongorajáték elsajátításáig terjedtek; igen későn kezdett az elmélettel foglalkozni; a hangszerelés mesterévé pedig csak hallás utján, mint az udvari zenekar tagja nevelte magát. Már első műve is meglepte a világot: Nachklänge aus Ossian c. zenekari mű, melyet a kopenhágai zeneegyesület pályázatán 1841. Schneider Fr. és Spohr birák az első dijjal tüntettek ki. Erre királyi ösztöndijjal 1843. Mendelssohnhoz Lipcsébe ment, Schumannal is megbarátkozott s az első mellett, majd (1847 nov.) utóda gyanánt, a hiressé vált Gewandhaus-hangversenyek karnyagya lett. 1848. tavaszán a slezvig-holsteini háboru kitörtével hazasietett Kopenhágába, hol orgonás és a zeneegyesület karnagya lett, az egyetem pedig tiszteletbeli bölcselettudorrá avatta. Szerzeményeinek mindenikét érdekessé teszik a nemzeti, skandináv melódika, összhang és ritmika sajátosságai, de amelyek nem uralkodnak műveiben, inkább csak füszerezik kozmopolita jellegü, csendesebb, merengő zenéjét. Mintegy 60 műve közül kiválik 8 szimfoniája (csak a 2. (E),a 4. (B) és 7. (F)-dur, a többi (C, A, D, G, H)-moll); 5 ouverture (Fennsikon, Hamlet, Michel Angelo); hegedüversenyek, szonáták, vonós ötös, hatos, nyolcas; nehány zongoraszerzemény; kántáték; karok.

Gadebusch

város Mecklenburg-Schwerin nagy hercegségben, 24 km.-nyire Schwerintől, (1890) 2439 lak. Közelében, a Rambeeli-pusztán, 1283. Braunschweigi I. Henrik fia az egyesült szászokat és brandenburgiakat, 1712. pedig a svédek a dánokat győzték le.

Gades

Cadiz régi római neve.

Gadir

l. Ghadir.

Gadjacs

az ugyanily nevü járás székhelye Poltava orosz kormányzóságban, 117 km.-nyire Poltavától, a Grun és Psziol összefolyásánál, (1889) 10,278 lak., nagy gabonavásárokkal és élénk pálinkakereskedéssel. Azelőtt megerősített hely volt. 1658. Lengyelország és Ukrajna közt itt jött létre az egyesülési szerződés.

Gadóc

l. Tőkehal.

Gadóczi

Péter, Balassa Menyhért fegyvernöke. E minőségben részt vett ura harcaiban s különösen azon alkalommal tünteté ki magát, mikor a törökök (1544) a Balassa kezén volt Léva várát megrohanták. Ezuttal kiváló része volt az ellenség visszaszorításában s egy Kubát nevü előkelő törökkel párbajt is vivott.

Gadoidae

(állat), a lágyparáshalak egyik családja, amelybe 22 nemből mintegy 60 faj tartozik s ezek valamennyie husevő. Legnagyobb részük a mérsékelt és hidegövi tengerekben tenyészik, csupán 2-3 faj édesvizi. Husuk izletes s a tengeri halászatban nagy szerepet játszanak. Ide tartozik egyebek között a Tőkehal (l. o.) és a mi vizeinkben is tenyésző Menyhal (l. o.).


Kezdőlap

˙