Gall kakas

A francia nemzet cimere a forradalom alatt. Kettős értelme van: gallus: kakas, vagy gall férfiu, galliai. A császárság bekövetkezte után a sas vette át helyét. Mint cimerállat a régi gall pénzeken, érmeken sohasem fordul elő, helyette a bika, ló vagy vadkan fordul ezeken gyakrabban elő.

Gallmeyer

Jozefin (Tomaselli), ném. szinésznő, szül. Lipcsében 1838 február 27., megh. Bécsben 1884 febr. 2. Szinházi pályafutását Krones Terézzel kezdte 1853. Brünnben. Tehetsége 1859. kezdett érvényesülni Brassóban, ugy hogy már 1860. Temesvárott mint a közönség kedvence volt ismeretes. Innen ment föl 1862. Bécsbe, ahol szinte mihamar ünnepeltté tette nevét, elannyira, hogy minden egyes uj szerepével uj diadalt aratott. Élete legnagyobb részét, 1883. tett északamerikai körutját kivéve, a bécsi szinpadokon töltötte.

Gallofil

(gör.) a. m. franciabarát.

Gallok

l. Gallia.

Gallománia

v. Gallikománia, előszeretet minden iránt, ami francia.

Gallon

az ang. ürmérték egysége. A törvényes v. imperial G. tartalmaz 10 ang. keresk. font desztillált vizet 62° F. vagy 131/3° R. hőmérsékletnél = 4,5435 l. - 1 G. = 2 pottles = 4 quarts = 8 pint = 32 gills. - Száraz tárgyak mérésénél 8 G. = 1 bushel, 64 G. pedig 1 quarter; folyadékok mérésénél 64 G. = 1 hogshead, 36 G. = 1 barrel, 252 G. = 1 tun (tonna).

Gallophasis nyethemerus

Gray (állat), l. Ezüstfácány és Fácány-félék.

Gallo-római

igy nevezik ama régiségeket, melyek a gallusok lakta területen készültek abban az időben, midőn e nép a római uralom alatt volt. E korszak java az V. századtól a IX. századig tart.

Galloway

(ejtsd: gallove), széles félsziget, Skócia délnyugati vége a Firth of Clyde és Solway-firth közt. Nyugaton a Rhinns of G.-ben végződik, ami egykor sziget volt; legdélibb, egyszersmind Skóciának is legdélibb pontja a Mull of G., amelyen 99 m. magas világító torony áll. Legelőin hires ponnykat tenyésztenek. A G.-marha, szarvatlan, fekete szinü, gyorsan fejlődik, könnyen hizik, de gyengén tejel. A szakirodalomban bizonyos nevezetességet nyert azáltal, hogy Colling a shorthornmarha egy részének megjavítására használta. Egykoron külön kis állam volt, amelyet 1160. IV. Malcolm csatolt Skóciához; jelenleg Kirkudbright, Wigtown grófságokat és Ayr egy kis részét foglalja magában.

Gallozás

Borjavítási és egyszersmind borszaporítási eljárás, melyet Gall L. Trierben 1860 körül fedezett fel, s melyt azóta ugy Franciaországban, mint a Rajna mentén széles körben gyakorolnak. Az eljárás abban áll, hogy a savanyu musthoz annyi vizet töltenek, hogy annak szabad savtartalma 6-7 pro mille legyen, s azután a felhigult musthoz annyi cukor teendő, hogy a must cukortartalma 18%-20%-24%-ra emelkedjék. Cukor helyett alkoholt is lehet használni oly mértékben, hogy annak hozzáadása után a bor szesztartalma 9-10-12%-ra rugjon. Ezen eljárás által a felhigítás mérve szerint üresebb s kevés bouquet-t tartalmazó borok nyeretnek, főelőnye azonban, hogy általa a borok a különböző évjáratok dacára egyenlő minőségüek lesznek. A G.-t a mesterséges borokról stb. szóló 1893. XXIII. t. c. tiltja.


Kezdőlap

˙