Garnison

(franc.) a. m. az a város vagy vár, melyben valamely csapat állandóan tartózkodik, ugyancsak a városban v. várban tartózkodó katonaság összessége is, l. Helyőrség.

Garnitura

(franc. garniture), tulajdonképen melléklet, diszítés, egyszóval mindaz, ami valamely tárgy, különösen ruházat, butorzat, az ételek tökéletes felszereléséhez tartozik.

Garofalo

(tkp. Benvenuto Tisi da G.), olasz festő, szül. Ferrarában 1481., megh. u. o. 1559. Először szülőföldjén Panetti tanítványa volt, vándorlása közben Cremonába került Boccaccióhoz, 1499. Rómába ment, 1501. pedig Costa Lőrinchez Bolognába, 1504. visszatért Ferrarába és a Dorsiakhoz csatlakozott, 1509-1512. Rómában tartózkodott és Rafael hatása alatt állott, 1512. visszatért Ferrarába és ott dolgozott, mig 1550. meg nem vakult. Korábbi művei közé tartoznak: A gyermek Jézus fölkeresése és imádása (Róme, Doria-palota); Krisztus mennybemenetele (u. o. a Chigi-palotába); Pieta (Milano, Brera-képtár); a gyönyörü Madonna a felhők között, 4 szenttel (velencei akadémia); 2 trónoló Madonna a modenai képtárban; Jelenet Zakariás házában (Bologna, S. Salvatore). Későbbi művei Ferrarában láthatók. Több képe van a ferrarai Ateneo-ban, közöttük a S. Andrea refektóriumából áthelyezett, a Vallás diadalát ábrázoló nagy allegorikus freskókép, freskóképek a ferrarai székesegyházban, a S. Francesco-templomban stb. Sok apró képet is festett, melyeken vallásos tárgyakat ábrázolt. A budapesti orsz. képtárban is vagy egy ilyen kis képe, mely Jézust és a házasságtörő nőt ábrázolja (166). Három mitológiai tárgyu képe van a drezdai képtárban, két genre képe a római Sciarra-palotában (Vadkanvadászat) és a Colonna-palotában (Lovascsapat, u. n. Bagnacavallo).

Garo-Hills

a brit-indiai birodalom Asszam tartományának kerülete, annak DNy-i részében 8148 km2 területtel 109 548 lak. Nagyobbára járhatatlan erdők takarják.

Garonne

(ejtsd. garonn), 1. nagy folyó Franciaország DNy-i részében; a val'Aranban a Ny-i G. vagyis Jouéou és a keleti G. összefolyósából keletkezik. A Ny-i G. a Maladettán levő glecser vizeiből ered, amelyek a föld alól 1430 m. magasban Goueil de Jouéou néven több forrásban fakadnak; a keleti G. pedig 1872 m. magasban a Beret-hágón ered. A két forráspatak Castelléonnál egyesül és Pont du Roi-ban, szük hegyszakadékban 590 m. magasságban lép francia földre, Haute G. départementba; itt fölveszi a Pique-et és a Neste-et, amely ÉK-i irányba tereli; eredeti ÉNy-i irányát csak Toulousenál nyeri vissza. Saint-Martorynál nagy öntöző csatorna ágazik ki belőle. Alább fölveszi a Salat-t és kilép a termékeny, de egyhangu Toulouse-melléki sikságra; itt befolyik az Ariege, Toulousenál pedig kiágazik belőle a Canal du Midi. Tarn-et-G. départementban a Tarn, Lot-et-G.-ban pedig a Bers, a Bayse és a Lot torkolnak belé. Az utolsó département, amelyen átfolyik, a Gironde: ebben veszi föl a Dropt-t, a Ciron-t. Bordeauxnál a G. hatalmas, 5-700 m. széles, sárgavizü folyó, amely 2500 tonnás hajókat is elbir. 23 kilom.-rel lejebb, Bec d'Ambesnál beleszakad a Dordogne és innen tul a G. a nevét Girondere (l. o.) cseréli és végre 5 kilom. szélességben Royan és Ponte de Grave között az Atlanti-oceánba ömlik. E torkolatot a Pâte szigetén épült, továbbá a blayei és a medoci erődök védik. A G. egész hossza 650 km., vizkörnyéke közel 9 millió ha. A nagy tengeri hajók Bodeauxig mehetnek föl; a folyó halyózhatósága azonban toulousenál kezdődik, de ez is a G.-nál egyközü csatorna (canal latéral a la G.) segítségével történhetik. E csatorna Toulousenál kezdődik, ahol egy ág a Canal du Midivel köti össze, 193 km. hosszuságban Castetsig vezet, ahol már a tenger áradásának hatása vehető észre; mélysége 2,20 m., 75-150 tonnás hajók járhatnak rajta. A G. áradásával gyakran károkat okoz; ilyenkor vize 8-12 m.-rel emelkedik; különösen nagy károkat tett az 1875-ki, midőn Toulouse Saint-Cyprien nevü külvárosát majdnem teljesen lerombolta. - 2. G. (Haute-), francia département, l. Haute-Garonne.

Garrick

(ejtsd: gerrik) Dávid, angol szinész és drámairó, szül. Heresfordban 1716 febr. 20., meghalt London mellett mezei lakában 1779 jan. 20. Eleinte nagybátyja irodájában dolgozott Liszabonban, aztán jogot tanult Londonban és testvérével együtt borkereskedést nyitott. 1741 okt. Lyswickben először lépett fel mint szinész Lyddel név alatt, majd Londonban III. Rikárdot játszotta szép sikerrel; 1742. rövid időre Dublinba ment és még nagyobb sikerrel játszott 1745-ig, amidőn a londoni Drurylane-szinház szerződtette. Azután Sheridannal ujból Dublinba ment, de már 1746. a Coventgarden szinházhoz hivták meg és 1747. Laryval együtt, miután előbb (1763-65) Francia-, Olasz- és Németországot beutazta, a Drurylane-szinházat vette meg és azt Lary halála után mint egyedüli igazgatója vezette. Főérdeme, hogy Shakespeare darabjait ujból fölelevenítette a szinpadon; mint tragikus és komikus egyaránt kiváló szinész volt. Vigjátékai (27) közül néhány máig is fenmaradt a műsoron, igy The lying valet, Miss in her teens, High life below stairs, The claudestine marriage (Colmannal együtt irta). Drámai művei: Dramatic works, Londonban 1768. (3 köt.) és 1798. (3 köt.) jelentek meg. Prologusai, episztolái, költeményei Poetical works of D. G. cimmel jelentek meg (u. o. 1785, 2 köt.). Levelezése 1831. adatott ki. A G. nevét viseli Gouffé Armand és Duval G.; G. double c. vaudevilleje és Deinhardstein G. in Bristolei c. vigjátéka. - G. neje Eva Maráig, leánynevén Veigel, szül. Bécsben 1724 febr. 29., meghalt Londonban 1822 okt. 16. Violette néven hires és ünnepelt táncosnő volt.

Garrison

(ejtsd: gerrizn) Lloyd Vilmos, amerikai iró, a rabszolgaság eltörlésének lelkes barátja, született Massachusetts államban Newbury portban 1805 dec. 10., megh. New-Yorkban 1879 máj. 24. 9 éves korában cipész inas volt, 1818. fényképészetet kezdett tanulni, majd még ugyanazon évben betüszedő lett. 16-17 éves korában cikkeket kezdett irni a Heraldba, a politikai körök figyelmét a rabszolgaság kérdésére hiván föl, 1824. a Herald szerkesztője, majd 1826. a Free Press tulajdonosa és szerkesztője lett, melybe cikkeit előzetes leirás nélkül, magas szedte ki. 1831. megindította a Liberator cimü lapot, mely nevével elválaszthatatlanul össze van kötve s melyet 35 éven át, vagyis mindaddig szerkesztett, mig az Egyesült-Államokban a rabszolgaság el nem töröltetett. 1833. meglátogatta Nagy-Britanniát, honnan visszatérvén hazájába, szervezte az amerikai rabszolgaság-ellenes társaságot, melynek aztán elnöke volt. 1846. és 1848. ismét fölkereste Angolországot, hogy itt is terjessze emberbaráti eszméit. Mikor 1865. a rabszolgaság végleg eltöröltetett az Egyesült-Államokban, barátai 30 000 dollár ajándékot gyüjtöttek össze részére, szolgálatai emlékéül. Még egyszer megfordult 1866. Angolországban, hol a legelőkelőbb férfiak részéről fényes ünnepeltetésekben részesült. Neve emlékét még két önálló irodalmi mű is őrizi: Sonnetts and other Poems (1847) és Selections from his Writings and Speeches (1852). Fiai megirták s kiadták életrajzát (New-York 1889).

Garrotte

(spanyol), Spanyolországban alkalmazott halálbüntetési nem, mely abban áll, hogy a cölöphöz kötött elitéltet a cölöphöz erősített nyakvassal megfojtják.

Garrovillas

(ejtsd: garrovillyasz), járási székhely Caceres spanyol tartományban, 19 km.-nyire Cacerestől a Tajo balpartján, domboktól körülvéve, (1887) 4992 lak., durva posztókészítéssel, bőrgyártással, malomiparral. 1233. kapta meg IX: Alfonztól a város nevét; vele szemben állott Alconetar városa, amelyet a mórok 1232. romboltak le. A folyóban látható még a régi római hidnak néhány oszlopa.

Garrulus

Briss. (állat), l. Szajkó.


Kezdőlap

˙