Gastrula

(állat), a kifejlődött állapoton számos sejtből összetett állatok (Metazoa, l. o.) azon fejlődési stádiuma, amelyen a tömlőhöz hasonlítható emberió-test két sejtvégtagból (külső csiralevél, ektoderma v. epiblast és belső csiralevél, entoderma v. hypoblast) áll; a tömlőalaku G. belső ürege (gastalüreg v. ősbél) egy nyilással, az inősszájjal (gastralszáj v. blastoporus) közlekedik a külvilággal.

Gasznavidák

l. Ghaszni.

Gászner

Lajos, magyar gyorsiró. A gyorsirás (sztenográfia) rövid és magyar nyelvre alkalmazott tana cimü munkája Pesten, 1861. jelent meg. E művében Gabelsberger és Stolze elveit magyarosítva igyekszik egyesíteni. fontosabb e munkánál, hogy 1861 márc. 25. a Budapesti első általános magyar gyorsirói egyletet megalakította.

Gaszparics

Márk, szül. Cirkovlán-ban (Zala vmegye), belépett a franciskánus szerzetesrendbe, majd hősiesen részt vett az 1848. szabadságharcban. 1853. Bécsben árulás folytán elfogták, aug. 30. pedig Pozsonyban felakasztották. Szülőházát 1893. emléktáblával jelölték meg. (V. ö. Magyar Hirlap, 1893 jun. 24.)

Gaszter

(gör.), a. m. gyomor, has.

Gasztralgia

(gör.) a. m. gyomorfájdalom. Ezen baj kétféle alakban jelenhetik meg, vagy mint a rohamszerüen hirtelen s teljes erőben beálló gyomorgörcs, vagy pedig mint az inkább állandó jellegü s kevésbé heves, folytonos gyomorfájás. A g. lehet egyszerüen ideges eredetü, többnyire azonban gyomorhurut következtében támad. Ezenkivül még fel lehet említenünk azon fokozott érzékenységet, amely egyes gyomorbajosoknál a gyomortáj megnyomásával mint fájdalom jelentkezik. L. Gyomorgörcs.

Gasztreadák

(állat), azok az állatok, amelyek egész életökön megtartják a gastorida-stadiumon levő embriók egyszerü szerkezetét: azaz tömlőalaku testök csak két sejtvégtagból áll. Ide tartoznak Hoebkel szerint a Physmariák és a mészszivacsok (l. o.).

Gaszterktázia

l. Gyomortágulás.

Gasztrektómia

(gör.) a. m. gyomorkimetszés.

Azon sebészeti operáció, mellyel a hasüreg megnyitása után a gyomor egy részét egészen eltávolítják a gyomorban képződött daganat v. a gyomor nyilásainak szükülése miatt s a gyomor sebét ismét összevarván, az igy megkisebbített gyomort ismét visszateszik előbbi helyére. A gyomron végeztetni szokott operációk között a legveszedelmesebb (resectio ventriculi, gyomorresectio) s azért a legszigorubb előkészületet, legtisztább eljárást és leggondosabb végrehajtást kivánja. Az operáció tehcnikájának kifejlesztése körül különösen Billroth szerzett magának érdemeket.

Gasztricizmus

(gör.), gyomorműködési zavarok, tehát az a tünetösszeg, amely gyomorbajoknál észlelhető. Többnyire a heveny és gyomorhurut tüneteit értjük alatta.


Kezdőlap

˙