Generáció

(lat.) a. m. nemzés, nemzedék. A nemzedéki rendben előre v. hátrafelé számítva minden egyes tag, továbbá az ugyanazon időben élő emberek összessége. Idő tekintetében 30 évet számítanak egy G.-ra. Herodot 100 évet számít 3. G.-ra, mások 28, 27 vagy 22 évet egyre. Rümelin volt az első, ki ezen fogalmat rendezni megkisérlette. Szerinte G. az atya és fiu kora közötti időközt jelenti, ezt pedig statisztikailag akkép lehet kifejezni, ha a férfiak általános házassági korához a házassági termékenység tartamának felét hozzáadjuk. Rümelin ezen teoriáját a gothai Hofkalender és a tübingai családi regiszterek adatain próbálta ki, melyek 12,2-12,5 évet adtak. Különböző számítások alapján aztán Németországra nézve 36,5 évre határozta meg egy G. tartalmát.

Général

(francia, ejtsd: zsenerál) a. m. tábornok (l. o.).

Generalatus

(lat.), az a terület, amelynek összes helyőrségei, katonasága stb. fölötti vezényléssel egy magasabb rendfokozatu tábornok van megbizva.

Generálbasszus

magyarul számjelzés v. hangzatjelzés. Igy nevezik a zenében azt az eljárást, melynek segélyével valamely alhang (basszus) fölé vagy alá irt számok s jelekkel a zeneiró által képzelt s intencionált harmoniai egymásutánt elképzelni vagy billentyüs hangszereken (zongora, orgona, harmonium) lejátszani, megérzékíteni lehet. A G. elméleti rendszere 2-12-ig terjedő számok, továbbá fölebbítő- (# ×), lejebbítő- (b, bb), feloldó-, ([ÁBRA]) jegyek s rövidebb-hosszabb vonás segítségével jelzi a különféle harmoniákat, egyes v. fordított állásaikban. A számok a hangközöket jelzik, melyek bizonyos basszushangra épített harmoniában előfordulnak, s melyek mindig az illető basszushangtól fölfelé számíttatnak. Igy: a 2 másod hangközt, a 3 harmadhangközt jelent s igy tovább. A hangközök mindig ama hangnem diatonikus zöngesora szerint számítandók, mely elő van jegyezve. Ha valamely számjelzés hangköze nem találtatik az előjegyzett hangnem zöngesorában: akkor az illető szám mellé #, b, kettőskereszt (×), v. kettős bb v. feloldójegy ([ÁBRA]) tétetik - amint igényeltetik, - hogy a kivánt hangköz előálljon.

A számjelzéstannak minden egyes harmoniai alakulására megvan a saját számja vagy jele; néha egy szám is elégséges 3-4-5 hangból álló harmoniák jelzésére; sok esetben minden hangközi számot ki kell irni s gyakran még felebbítő vagy lejebbítő jegyekkel is ellátni, hogy a kivánt harmonia (vagy annak megfordítása) érthetővé válják. Az erre vonatkozó szabályokat, megállapodásokat a harmoniatan számjelzései része tárgyalja.

General court

(angol, ejtsd: dsennerel kórt), az északamerikai államokban a. m. parlament.

Generali

v. Assicurazioni Generali, cs. király általános biztosító-társaság Trieszt székhellyel. 1831. alakult Triesztben 5000 drb 1000 régi frtos, vagyis 1050 uj forintos részvénnyel, melynek azonban csupán 30 százaléka fizettetett be. Ezen társaságnak hazánkban is tekintélyes üzlete van a biztosítási összes ágazatokban. Vagyona az 1891. üzletév zártával 51 230 929 forint volt. Magyarországi igazgatói Jókai Mór és Hegedüs Sándor országgyülési képviselők.

Generalia

(lat.) a. m. általánosságok vagyis általános dolgok, szemben a speciálisakkal. G. alatt a birósági eljárásban azokat a kérdéseket értik, melyek valakinek korára, állására stb. vonatkoznak. A filozofiában nagy szerepük volt a G.-k fogalmának a skolasztikában (l. o.).

Generalis

(lat.) a. m. általános; a katonaságnál a. m. tábornok.

Generális kongregáció

(lat.), az országgyülés megnevezésére a XV. sz. óta a diéta mellett használt kifejezés.

Generális konvent

néven ismeretes a magyarországi ref. egyháznak az 1821-1822. évben tartott egyetemes gyülése, mely a debreceni zsinat előtti időben az egyetlen határozatképes konvent volt s amelynek végzései kötelező erővel birtak s jórészben átmentek a gyakorlatba is. L. Zsinat.


Kezdőlap

˙