Hasló

a kocsiderék alatt átmenő fa v. lánc, mely a kocsi szilárdítására, derekának behajlása ellen való. H. a. m. hátszij is.

Hasmagzat

ez elnevezést alkalmazni lehet arra a magzatra, amely méhen kivüli terhesség következtében a szabad hasürbe jutott s ott fejlődött vagy ott halt meg, hogy azután hasmetszéssel, vagy a hüvelyboltozat megnyitásával hozassék a világra.

Hasmenés

(diarrhoe), hig, gyakran ismétlődő székelés. Okát a gyorsult bélmozgások képezik amelyek, a béltartalmat gyorsan továbbítva, annak besürítését akadályozzák. A bél rendellenes mozgásai többnyire a bél megbetegedéséből származnak, mint amilyenek: bélhurut, a bél megbetegedései különböző fertőző betegségeknél (tifusz, kolera stb.), máskor a bél beidegzési zavarai okozzák, amilyeneket p. egy erős emóció is vonhat maga után. A H. által kiürített bélsár különböző lehet összeállítására és szinére nézve, tartalmazhat genyet, nyákot (a vastagbél bántalmainál), vért (különösen fekélyképződéssel járó bélbetegségeknél). A H. befolyása a szervezetre különböző lehet. Főleg azáltal hat károsan, hogy a tápcsotornába jutott anyagok kihasználását gátolva, a szervezetnek nagy anyagveszteségeket okoz. Kezelése különböző. Ha okát a bélbe jutott anyagok abnormis bomlásából származó anyagok ingerlő hatása képezi, akkor legfontosabb hashajtó által azok gyors kiürítéséről gondoskodni. H. idején a tápcsatorna kiméléséről kellő dieta megszabása által gondoskodunk. Egyenesen ellene hathatunk a bélmozgásokat csökkentő szerek, bevonó szerek és összehuzók által, amelyek megválasztásánál a H. oka és gyakran a próbálgatás szolgálnak utmutatással. Krónikus H.-ben szenvedők étrendje: Kerülni kell gyümölcsöt, organikus savakat tartalmazó ételeket, szénsavas vizeket, cukros dolgokat, kávét, tejet, főzelékeket, zsirokat, fekete kenyeret, durva összeállításu és sós ételeket, fűszereket. Előnyösek: amilaceák, s azokkal készült levesek, nyers hus- és sódar-vakarék, vesztfáliai sódar, hig tojás, tojás-fehérjés viz, fanyar piros bor, hosszan állott, cukor nélküli orosz tea, makkávé. Szabály: órára étkezni, egyszerre keveset enni, kevés folyadékot inni.

Hasmetszés

(laparotomia), általánosságban a hasüreg megnyitásának műtételét jelenti, anélkül, hogy közelebbről meghatározná, mi okból v. mi végre történik az, valamint azt sem fejezi ki, hogy a has mely részére esik a metszés. Manapság a H.-t igen különböző okokból és különféle bajoknál végzik, még pedig többször nem is mint önálló műtételt, hanem valamely kombinált műtételnek kiegészítő, illetve bekezdő részleteként. Önálló műtétel a H., ha arra szolgál, hogy vele a hasürben meggyült savós vagy genyes izzadmányt kiürítsük; továbbá ha kizárt sérvnél segítségével a bél visszahelyezését kisértjük meg, nemkülönben ha a hashártya tuberkulózisánál végezzük, amikor semmi egyebet nem téve is, pusztán a has megnyitásával s a felgyült savó kibocsátásával egyidőre határozott javulást érünk el a betegnél; önálló műtétel akkor is, ha csak ezután tudjuk a hasüregben székelő valamely megbetegedést pontosan megismerni; tehát ha diagnózis céljából kell a H.-t végezni. Előkészítő műtétel a H. akkor, ha utána még egyéb műtevés is következik. Ilyen műtevés a hasüri daganatok kiirtása s ezek között különösen a petefészektömlő és a méhdaganatok eltávolítása, amelyeknek neve: ovariotomia és hysterotomia. Ilyen a bélsérüléseknél szükséges műtevés is, akár a belek egymásba sülyedése, akár bélzáródás, akár bélcsavarodás, akár pedig bélátfuródás van jelen, szurás, lövés, vagy fekélyesedés következtében. H. segítségével végzik az Ectrinococcus kiirtását a májból vagy a hasüreg egyéb szerveiből. H.-t kell végezni a császármetszésnél is, vagy ha méhen kivüli terhességnél szükséges a beavatkozás, egyszer belső vérzésnél, máskor a kifejlődött magzat világrahozatala miatt. A H.-t most legtöbbször a méh- és függelékeinek (petefészek és petevezető) daganatainál végezik, amit a század elején Mac Dowel Virginiában kezdett el s utána Atlee, Spencer Wells s mások folytattak, tudományosan megokolva s technikájában tökéletesbítve e műtevést. Nálunk talán Balassa volt az első, aki H.-t csinált petefészek-tömlőnél; azonban Tauffer Vilmos honosította meg. A H. többnyire a has középvonalában hosszirányban történik. A hasfalak rétegein keresztül a hashártyáig bátran lehet metszeni, de a hashártyát magát óvatosan kell átvágni, nehogy az alatta lévő belek megsérüljenek. A műtevés végeztével az ejtett metszést bevarrják. A hasvarrás legjobb módja a három réteg (hashártya, izomzat, bőr) külön-külön összevarrása. A műtételhez nagy előkészület szükséges. Legfontosabb a tökéletes aszepszis, vagyis minden fertőző csírnak kiküszöbölése vagy kizárása a műtevés teréről, ugy a beteget magát, valamint az operateurt és segédeit, a műszereket, a varróanyagot (selyem stb.), a kötőszereket, törlőket és a műtőszobát illetőleg. Amióta ebben a tekintetben az antiszepszis segítségével és legujabban az aszepszis szabályai szerint dolgoznak, a H. műtétele áldásos volta mellett ugyszólva veszélytelen is lett.

Hasmoneusok

l. Makkabeusok.

Hasner

Lipót, lovag, osztrák államférfiu, szül. Prágában 1818 márc. 15., megh. Ischlben 1891 jun. 5. Jogi tanulmányait Prágában kezdte meg s 1842. Bécsben befejezte. 1848. a hivatalos Prager Zeitung-ot szerkesztette. 1849. a jogbölcsészetnek rendkivüli, majd 1851. rendes tanára lett a prágai egyetemen. Ebben az időben a Hegel-féle iskolának a legkiválóbb képviselője volt Ausztriában. 1851. jelent meg: A jogbölcsészet és a jogbölcsészet történelmének vázlata c. munkája. Irt azonfelül számos jogi és kritikai hirlapi cikket. 1861. adta ki: A politikai gazdaságtan rendszere c. művét. Az 1861-ik évtől kezdve élénk tevékenységet fejtett ki, mint a cseh tartománygyülésnek és a birodalmi gyülésnek tagja. Midőn Hein, a képviselőháznak elnöke, az igazságügyi tárcát átvette, H. lett a parlament elnöke. 1865. ujra tanárságot kapott a bécsi egyetemen, ahol a politikai tudományokat adta elő s ugyanekkor udvari tanácsossá lett. Miután 1867. az urakházának örökös tagja lett, az Auersperg-féle «polgárminisztérium»-ban a közoktatásügyi tárcát vállalta el. Ezen állásában főtörekvését a liberális népiskola-törvény megalkotására fordította, mellyel a népiskolát, a püspökök ellenzése dacára, az egyház befolyása alól felszabadította és mellyel nevét Ausztria történetében halhatatlanná tette. A Taaffe-minisztérium tagjai között felmerült viszály alkalmával H. a centralisztikus többséghez tartozott s 1875 febr. 1-től ápr. 5-ig miniszterelnök volt. Azontul csakis az urak házában szerepelt, mint az alkotmányhű baloldal legtiszteltebb korifeusa. Emlékiratai csak halála után jelentek meg Denkwürdigkeiten c. alatt (Stuttgart 1892, 2 köt.). Ezek ránk nézve azért érdekesek, mert magyar vonatkozásu dolgokat is tartalmaznak, különösen Andrássy Gyula miniszterségének korából (V. ö. Századok, 1892.769. l.) Ischlben 1892. emlékszobrot állítottak neki.

Hasnyál

l. Hasnyálmirigy.

Hasnyálmirigy

(pancreas), hosszukás, kalapácshoz hasonló alaku nagy mirigy, amely a gyomor mögött a hátulsó hasfalon fekszik és kivezető csövével (a Wirsung-féle vezetővel) a közös epevezető alatt külön, v.az utóbbival egyesülve közösen nyilik be a nyombélbe.

[ÁBRA] Kiéheztetett kutya hasnyálmirigyének szelete, karminnal festve és lakkban eltéve, 320-szor nagyítva. Thanhoffer élettana után. a = mirigyszemcse (acinus); ms = mirigysejt; k = kötőszövet.

Gyakran másik kisebb kivezetője is van, amely külön önti be a mirigy váladékát, a hasnyálat a nyombélbe (gyomorvégi bél). Finomabb szerkezete olyan, hogy a főkivezető csöveibe nyiló másodrendü kivezetői eredésüket olyanszerü bogyóalaku mirigyszemcsékből veszik, amelyek a nyálmirigyek szemcséihez sokban hasonlítanak,csak elválasztó sejtjeik mások. Egy külső pálcikás nyulványu részük és egy belső szemcsés állományuk van.

A H. a hasnyálat választja el. Az elválasztás az ételfelvétel után azonnal megindul és 17-20 óráig tart. A hasnyál tiszta, szintelen, nyulós, sóizü alkalikus vegyhatásu, szagtalan folyadék. Dus fehérjetartalmu. Legnevezetesebbek a hasnyál szerves alkatrészei között az emésztésnél szereplő erjesztők; ezeknek köszönhető, hogy a hasnyál a legtökéletesebb emésztő nedvet adja szervezetünknek. Az erjesztők: a diasztatikus erjesztő, a zsirerjesztő és a tripszin. A diasztatikus erjesztő a nyers, még inkább a főtt keményítőt emészti meg. A főtt keményítőből maltóz, dextrin és felette kevés glikogen lesz. A dextrin, mint erythro- és achroodextrin szőőllőcukorrá változik át. Ez emésztőhatása a hasnyálnak sokkal erélyesebb, mint a szájnyálé. A glikogenből is dextrin és szőllőcukor lesz a hasnyál befolyása alatt. A zsirokkal a hasnyál egyfelől fejetet képez, másfelől erjesztő befolyása következtében azokat zsirsavra és glicerinre hasítja. Ezáltal lesz a hasnyál a zsirok kitünő emésztője. A mirigy oly megbetegedésekor, melynél hasnyálat nem választ el, a bélsár zsirdus szokott lenni. A tripszin a hasnyál fehérjeemésztő erjesztője. A fehérjékből lesz a tripszin befolyása alatt pepton. E peptonképződés Corvisart szerint háromszor akkora mint a gyomornak hasonló képessége. A hasnyál befolyása alatt az emésztés igen gyorsan foly le s nem állapodik meg azzal, hogy a fehérjékből peptonok és albumozok képződnek, hanem ha az emésztés tovább tart, ezek részben leucinre és tirozinre is alakulnak át. Sőt ennek hosszabb ideig való tartama alatt az emésztőfolyadék erősen büzös lesz, bélsárra emlékeztető szagot terjeszt, indol, különböző zsirsavak és más, részben légnemü anyagok is képződnek. Az emésztés a legjobban a test hőmérsékében foly le, 60 fokon felüli hőmérsékben az erjesztők elpusztulnak. A H. más fiziologiai szerepét illetőleg kitünt, hogy kiirtására nagyobb mennyiségü cukor lép fel a vizeletben; azért, ugy tetszik, a H. szabályozza a cukorképződést a májban, Chauvean és Kaufmann szerint két idegközpont segedelmével. A pankreas kiirtása egyuttal a máj, vesék és izmok nagyfoku elzsirosodásával is jár.

Hasonalakuság

l. Izomorfizmus.

Hasonlat

egy dolog valamely tulajdonságának, sajátosságának azáltal való kiemelése, kidomborítása, hogy valamely más, egyébként tőle különböző dologban ugyanazt a kiemelkedő sajátosságot felmutassa. Ezáltal figyelmem élesebben fogja fel a szóban forgó sajátosságot, melyet jobban látok, jobban megismerek. A H. ezért fontos mint a magyarázat segédeszköze, főleg ha elvontabb gondolatokat kell érthetővé tennem, de fontos a költői nyelvben is, amidőn a figyelmet irányítván szemléletessé teszi, amin egyébként a gondolat csak elsiklanék. Az a sajátosság, melyben a két összehasonlított dolog megegyezik, a hasonlítás szempontjának (tertium comparationis) nevezhető. Az epikus költők, főleg pedig Homer, Virgil, Goethe, Arany János, nagy mesterei a H.-oknak, melyeket néha egész képsorozatokká kiegészítenek, mint p. Arany Toldijában az álomnak pillangóval való összehasonlítása. Minthogy ritka eset az, hogy a különbözőkben azonosnak gondolt tulajdonság valóban minden tekintetben azonos legyen, majdnem minden H.-ról mondhatni, hogy sántít (omne simile claudicat). A H.-tól különbözik a metafora, amidőn két egyben hasonló dolgot nem hasonlónak, hanem - tudva tulozván - azonosnak mondok. Ha azt mondom: Az álom olyan mint a pillangó, ez H.; ha pedig igy mondom: Az álom pillangó, ez metafora. A különbség tehát csak kifejezésbeli.


Kezdőlap

˙