Hegyi levegő

l. Éghajlat és Éghajlati kura.

Hegyi-liszt

(ásv.), oly lisztfinomságu, némelykor habos mészkőpor, mely mészkőhegyek hasadékaiban, üregeiben az által képződik, hogy a meszet feloldva tartalmazó szénsavas vizből a szénsav igen gyorsan diffundált és a szénsavas mész por alakjában rakódott le. Hegyi tej is a neve. Festékül szokták használni.

Hegyimádás

l. Hegykultusz.

Hegyi marha

általában a magasabb hegységekben tenyésztett marha, nálunk azonban többnyire csak az Alpesek marhafajtáit, nevezetesen a schvyzit, innthalit, algauit, simmenthalit stb. nevezik igy, melyeket tejelékenységükért nálunk is gyakran tartanak.

Hegyi-mész

l. Szénmész.

Hegyi-olaj

a. m. petróleum (l. o.).

Hegyi-pálma

v. nádpálma (növ.), l. Chamaedorea.

Hegyi-pálya

A vasuti terminologia e tekintetben még nem jutott megállapodásra, mert mig sokan a 10 ‰-nál nagyobb emelkedésü vonalakat ezzel a jelzővel nevezik meg, addig mások csak a 25 ‰ vagy ennél nagyobb emelkedésü vonalakat tekintik H.-nak, sőt némelyek e jelzést a rendes vasutak jellegének megnevezésére nem is alkalmazzák, hanem ezzel az olyan rövid kis helyi vasutakat jelölik meg, melyek egy-egy magaslatra való feljutás céljából építtetnek, mint Budapesten a sikló, és a fogaskerekü vasut (l. o.). Nálunk a hegyes vidékeken haladó, tehát nagyobb emelkedésü és nehezebb természeti viszonyok között épült vasuti vonalakat hegyi jellegü vonalaknak nevezik.

Hegyi-parafa

l. Azbeszt.

Hegyi-petrezselyem

(növ.), l. Disznókömény.


Kezdőlap

˙