Heterochlamydeus

Archichlamydece.

Heterociklus

l. Felemástagu virág.

Heterodera

Schm. a fonalférgek a fonalférgek osztályának Anguillulidae családjában tartozó féregnem, melynek nősténye gömböstőfej nagyságu és citromforma tokkal körülzárt; ivarnyilása az alfel előtt fekszik. Egyetlen faja a H. Schachtii Schm., melynek lárvája különösen a répában, de más növénygyökerekben is él, ahonnan a külső bőrrétegekbe vándorol s itt lesz ivarérett.

Heterodinamikus virág

a főbbhimes virág (l.o.).

Heterodox

a szó szoros értelemében máskép vélekedőt, máskép hivőt jelent. Katolikus szempontból az, aki mást tart igaznak, mint az egyház. L. Hit.

Heterofillia

a. m. felemáslomb (l.o.).

Heterogén

a. m. különnemü (ellentéte homogén: egynemü). - Heterogenea (görög nyelvtani műszó): azok a főnevek, melyek a többes számban másnemüek, mint az egyesben, pl. a latin coelum, az egyesben semleges, a többesben coeli, himnemü.

Heterogenezis

v. heterogenia, az állatok ivaros szaporodásának az a módja, amelynél a tenyészegyének két, egymástól külső habitusban és szervezetben elütő formában jelentkeznek.

Heteroklin

l. Braunit.

Heterokliták

a nyelvtanban olyan főnevek, melyeknek egyes esetei különböző ragozásokat követnek, p. a latin vas, vasis egyesben a mássalhangzós tők ragozását követi, a többesben az o-tövekét: vasa, vasorum. L. Szótők.


Kezdőlap

˙