Hidroelektrikus elemek

l. Galvánelem.

Hidroelektrikus fürdő

l. Villamos kúra.

Hidrofahéjsav

(b fenilpropionsav) C 6H5 (CH2)2 COOH. A hidroatropasavval izomer vegyület, amely a fehérjesavból erős redukáló szerek hatására képződik. Szintelen tűalaku kristályokból áll, op. 48,5 C°.

Hidrofán

oly fehér, sárgás vagy egyéb szinü nemes opál, mely zavaros, átlátszatlan és csak vizbemártás után lesz áttetszővé, átlátszóvá és egyuttal szinjátszóvá. Ennek az az oka, hogy a zavarosságot, homályosságot is előidéző likacsaiba viz ivódik be és ez teszi átlátszóvá. Ha megszárad, ismét átlátszatlan. Olajban is megszépül. A kereskedésbe hozottat viaszban szokták főzni, a likacsok teleivódnak vele és ha melegítik, mindig szépen átlátszóvá és szinjátszóvá lesz. Az ilyent nevezik pirofán-nak. A H. egyéb nevei: változékony opál, világszemekő, oculus mundi, lapis mutabilis.

Hidrofíták

a. m. vizi növények, vizinövényzet.

Hidrofóbia

l. Veszettség.

Hidrofon

telefon-készülék, mely arra szolgál, hogy a révpartok, kikötőhelyek és aknák védelmezése céljából egy torpedohajónak v. más ellenséges járműnek közeledését éj idején vm. látható v. hallható jellel jelezze. A francia tengerészetnél 1887 óta, az angoloknál 1892 óta van alkalmazásban. 9-től 30 m.-ig terjedő mélységben a tenger fenekén harangharangalaku vasszekrényt erősítenek meg, amelyen fölül lengésbe hozható lap van elhelyezve. Ha e készüléktől 800 m.-nyire valamely hajó talál közeledni, akkor a hajócsavar okozta hullámok a lapot lengésbe hozzák, amely lengések a parton levő készülékre elektrikus uton kerülnek át. Állítólag a földnyekvek veszélyes tájékain is használják a H.-t, melyet a tenger alatti telefon előőrsének lehet tekinteni. V. ö. Banaré, Les collisions en mer (Páris 1889).

Hidrofor

a. m. vizszállító, azaz tüzoltói értelemben oly fecskendő, mely szivó- és nyomószerkezettel bir, specialiter pedig, amely a viztartánnyal nincs ellátva.

Hidroforiák

a. m. vizhordás, a régi görögöknél általánosan elterjedt tavaszi ünnep neve, melynek alkalmával vizet öntöttek mélységekbe, kivált olyanokba, melyekből a hagyomány szerint sárkányfajzat kelt ki. Athénben ugy látszik halotti áldozat jellegével birtak azokért, akik nagy (Deukalion-féle) özönviznél elvesztek volt.

Hidroftalmusz

a magzati életben támadt savós érhártya-gyuladás, melytől a szem üvegteste egészen vizszerüvé higul, a szemgolyó pedig kitágul (Buflalmusz); az ilyen szem vak.


Kezdőlap

˙