Highmore-barlang

(lat. sinus maxillaris s. antrum Highmori, állkapocsöböl), az orrür legnagyobb mellékürege (Highmore Nathanael angol anatomusról [1613-1685] nevezték el, ki először irta le). A H. megbetegedése nem oly ritka, mint azt hosszu ideig hitték, mert az orr és orrgaratür betegségeinek kiséretében gyakran találkozhatunk az állkapocs-öböl elváltozásaival. Leggyakoribb a H. genygyüleme (empyema), amely többek között a felső állkapocs fogainak és a fogmedernek betegségeiből (szuvasodás) eredhet. A baj minemüségének megállapítása és gyógykezelése szakorvosi elbánást igényel. L. Állkapocs.

Highness

VIII. Henrik koráig az angol királyok megszólítása, a. m. Magasság. Most Your Majesty; mig Royal H. (királyi fenség) a királyi családból való hercegek és hercegnők megszólítása.

High Steward

l. Stewardof Great-Britain.

High-tory

a. m. a legtisztább, legmagasabb arisztokrácia. L. Tory.

Highwaymen

álarcos, lovas utonállók, kik régente különösen London vidékének biztonságát zavarták. Vakmerőségük s lovagiasságuk bizonyos regényes hirnevet kölcsönzött nekik s románcokban is megénekelték. Duval Claude volt közöttük a legvakmerőbb és legismeretesebb.

High-Wycombe

l. Chipping-Wycombe.

Higiene

l. Közegészségtan.

Higlófa

üzőfa, abroncshuzó, a kádárnak különleges szerszáma, mellyel a hordóra rakott vasabroncsokat a sulyok közbejöttével erősen meghuzzák, meghigolják. L. Abroncs.

Higro

a. m. nedves. Összetételekben előfordul.

Higrográf

önmagát regisztráló higrometer, l. Higrometrográf.


Kezdőlap

˙