Intensio

(lat.) a. m. feszültség, használják a belső erélyes munkásság megjelölésére, ellentétben az extensio-val, ami eredetileg nyujtást, térbeli kiterjeszkedést jelent. - Intensiv, l. Belterj. - Intensitas, valamely ágens hatásának foka, ereje; p. a fény, a hang, a mágnesség, elektromos áram intenzitása.

Intensivum

(lat., indogermán nyelvészeti műszó), az igének intenziv cselekvést kifejező alakja (p. a szanszkritban, de a héberben is az u. n. piel).

Intentio

(lat.), szándék, cél; sürün használt szó, valamely cselekedet, nyilatkozat igazi motivumának, céljának jelzésére; intentionalismus, az a tan, hogy a cselekményt, még a gonoszt is, a szándék után kell megitélni, tehát hogy a cél szentesíti az eszközöket.

Inter

(lat.), közt, alatt, közben; összetételekben: közbe... Inter absentes, a távollevők között.

Interamna

két város a régi Itáliában, l. Umbriában a Nera (a Tiber egyik mellékfolyójának) szigetén, állítólag Tacitus császárnak és a hasonnevü történetirónak szülőhelye; most: Terni. - 2. Latiumban (Picenum) a via Latina mellett a Liri (Garigliano) és Melpis közt. Romjai (Termini) ma is hajdani terjedelméről tanuskodnak; Vitellius párthiveit e helyen mészárolták le (ma Luccasina-Lirinas).

Inter arma silent leges

(lat.) a. m. a háboru alatt hallgatnak a törvények, idézet Cicero: Pro Milone beszédéből (IV. 10.). Ez idézet szerint képződött ki: Inter arma Musae silent, háboru alatt hallgatnak a muzsák.

Intercalaris

(lat.) a. m. közbeiktatott; I. annus, szökő év; I. dies, szökő nap. - I. proventus, l. Időközi jövedelem.

Intercellularis

(növ.) a. m. sejtközbeli; I. anyag, a sejtköz anyaga.

Intercessio

(lat.) a. m. jótállás, idegen kötelemnek jogügylet által történt átvállalása. Az átvállalás vagy az eredeti adós helyett v. mellette történhetik, ugy t. i., hogy az eredeti adós a kötelem alól szabadul, s csak az átvállaló tartozik, v. az átvállaló (intercedens) mellett az adós is kötelezve marad. Az első esetében «privativa», a másik esetben «cumulativa I.»-ról szólunk. A privativa I. egyik főesete az u. n. ex promissio, az adós kötelmének az ő felszabadulásával járó átvállalása, az ő beleegyezése nélkül; mig ha az adós állít maga helyett más adóst, ezt delegatiónak nevezik. A római jogban a Setum Vellejanum a nők I.-ját megszorította; az I. alapján perelt nő, a Setumra hivatkozva élhetett, sőt ha tudatlanságból fizetett volna, azt indebiti condictióval visszakövetelhette. A kivételek közé tartozott az az eset, ha a nő a kifogásról határozottan lemondott. Justinianus törvényhozása szerint a nők által nem közokiratban, és a nő által férje helyett vállalt I. föltétlenül semmis.

Intercisio

(lat.) a. m. bevágás, megszakítás, közbeszurás, közbeszurt mondat.


Kezdőlap

˙