Ívtalp

a boltozott ívnek legalsó lapja, amellyel az a gyámfalra támaszkodik; a. m. bolt-talp (l. o.).

Ívtartós járgány

v. hidjárgány, l. Járgány.

Ívtornác

folyosó, melynek egyik oldala nyitott ívsorral van szegélyezve, mint p. udvari folyosókban, vagy egyes épületszárnyakat összekötve stb.; l. még Árkád.

Iwein

(fran. Ivain), Artus (l. o.) asztalkörének egyik lovagja, kinek kalandjait Chrestien de Troyes 1170 körül, egy reánk nem maradt breton monda alapján Le chevalier au lyon c. epikai művében feldolgozta, melyet aztán Hartmann von Aue szabad átdolgozásban német földre átültetett. A kelta I.-elbeszélés, melyet Rhys és Evans kiadtak (1887) és Loth franciára fordított (1889). Nem Chrestien forrása, hanem megfordítva, az ő művének átdolgozása. A monda valószinüen mitikus alapu, de Osterwald magyarázata (I., ein keltischer Fröhlingsgott, 1853) nem tekinthető sikerültnek.

Iwonicz

(ejtsd: ivonics), falu és fürdő Krosno galiciai kerületi kapitányságban, vasut mellett, (1890) 2563 lengyel lak., 5 jód- és brómtartalmu ásványvizforrással. A fürdőintézet a falu mellett, fenyőerdők közt épült. V. ö. Swirski, I. als Heilquelle u. seine Kurmittel (1890).

Ixelles

(ejtsd: isszell), Elsene, Brüsszel külvárosa, annak DDK-i részében, (1890) 44 497 lak. és állatkerttel.

Ixia

(növ.) lépliliom, a nősziromfélék virága, mintegy 25 fajjal Afrika D-i részén. Szára gyengéd, virága is ilyen, kerékforma, de vékony és hosszu csövü, nagyon szpszinü; piros, rózsaszin, sárga, kék, sötétbiborszin v. palaszin, a torkában gyakran másszinü gyürüvel élénkítve. Tőkéje gömbölyded, hagymaforma, levele redős és kardalaku. Az I. patens Ait. virága nagyon eleven karminszinü, biborral csikozva; az I. maculatáé L. fehér, a közepén rózsaszinnel körülvont lila folttal; az I. viridifloráé Lam. rézszinzöld, a tövén bársonyfeketén pettyegetett; az I. comicáé Salisb. pirosas, a közepén nagy fekete foltja van; az I. incarnatáé Jacq. halavány rózsaszin; az I. bulbifera L. és I. crocata L. tőkéje ehető, több fajából lépet készítenek. Októberben 3-4 drb tőkét homokos erikaföldbe ültetünk, gyengén fütött helyen teleltetjük és mérsékelten öntözzük. Mihelyest hajtani kezd, jó verőfényes helyre tesszük, de a nagyon erős fénytől védjük. Virágzás után a cseréppel együtt száraz és esőtől védett helyre tesszük. A gumókat minden második esztendőben kivesszük, sarjait leszedjük, és elültetésig száraz helyen hagyjuk.

Ixil

indus néptörzs, Guatemala benszülöttei a Sierra Madre hegyei közt.

Ixiolit

(ásv.), ónsavat tartalmazó tantalit. Ixionolitnak is mondják.

Ixion

Phlegyas fia, a lapithák királya, Dia férje. Ipát Deioneust, ki tőle a megigért jegyajándékokat követelé és lovait lefoglalá, barátság szine alatt magához hivatta és tüzes veremben elpusztította. I. e tette miatt megőrült, de Zeus meggyógyította és az istenek lakomájára is meghívta, hol szerelemre gyuladt Hera iránt. Zeus még ezen vágyát is teljesíteni akarta és egy Hera alakjára alkotott felhőt öleltetett meg vele, melytől a kentauroszokat nemzette. Midőn I. azonban kérkedett, hogy Hera kegyében részesült, Zeus a Tartaroszba taszította s egy örökké forgó tüzes kerékhez kötötte.


Kezdőlap

˙