Jamnitz

város Datschitz (ettől 15 km.-nyire) morva kerületi kapitányságban, (1890) 2647 lak., Pallavicini-féle kastéllyal.

Jamnitzer

v. Jamitzer, Gamitzer, XVI. századbeli hires ötvös-család. A család feje J. Vencel 1508. Bécsben született, amiből némelyek azt következtetik, hogy a család Morvaország Jamnitz városából származik. J. Vencel később Albrecht nevü fivérével Nürnbergben telepedett le és ott halt meg 1588. Hiteles művei csekély számuak. Valamennyi közt legnevezetesebb a Merkel-féle asztaldisz, mely nem régiben Nürnbergből a frankfurti báró Rotschild birtokába került. Az osztrák császári udvar számára is készített egy nagy asztaldiszt, melyből azonban csak négy káriai női alak maradt fönn a bécsi csász. gyüjteményben. A kortársak különösen dicsérték az ezüstből formált növényeket és állatokat, melyekkel az arany és ezüst edényeket diszítette. J. Kristóf fia vagy unokaöccse volt. Ennek műve, egy diszes tál, a bécsi csász. kincstárban őriztetik. A Jamnitzer-féle művek jegye oroszlánfő, mellette W. (Vencel) vagy C. (Christóf).

Jamont

(ejtsd: zsamoń) Eduárd Ferdinánd, francia tábornok, szül. 1831 jul. 19. St. Philibert de Grandlieuben (Loire inférieure). A műegyetemet végezve, a hadseregbe lépett és a tüzérségnél felvitte a tábornoki rangig. Részt vett a krimi és az 1859-iki olasz háboruban, 1860. a khinai expedicióban, szintugy 1865. a mexikói háboruban. 1870. mint a II. hadtest tüzérségének főnöke, a németek ellen harcolt; 1880. dandárnokká, 1888. pedig Billott helyébe az I. hadtest parancsnokává tették. 1890. a VI. hadtestnek lett parancsnoka, 1893. pedig a haditanács tagja. 1894 őszén a nyugalomba vonuló Gallifet helyett a hadsereg főinspektora lett.

Jampol

az ugyanily nevü járás székhelye Podolia orosz kormányzóságban, a Dnyesztr baloldalán, (1888) 5744 lak., gabona- és szőllőtermeléssel.

Jamrud

erősség Pisavarnál (l. o.).

Jamscsik

(orosz), a. m. postakocsis.

Jamshedji Jijiboy

l. Dsemsid Dsiszboj.

Jamuna

angol leirása Dsumnának (l. o.).

Jan

(holl.) a. m. János.

Janaon

a. m. Yanaon (l. o.).


Kezdőlap

˙