Kalafinta

a. m. csalfa, álnok, szemfényvesztő; továbbá cselvető, ravasz.

Kalaguala-gyökér

(növ.), a Polypodium Calaguala Ruiz gyökere. Lombja lándsás. Peru hegyein terem, tőkéjét radix Calagualae vagy Calahualae névem Amerikában a spanyolok földjén, friss állapotában mint gyengén összehúzó és izzasztó szert nagyra becsülik, de a Polypodium crassifoliumét L., meg az Acrostichum Huacsaroét (Ruiz) is küldik helyette.

Kalahari

(Kalakhari, Karri-Karri), homokos és száraz vidék D.-Afrikában, az Oranje jobbpartjától É-ra, a D. sz. 21 és 28° közt; Ny-on a namák földjének dombjai, K-en pedig a Transzváli fensík lejtői határolják. Ezen határok közt körülbelül 687,515 km2 területü; mint lefolyás nélküli medencének területe azonban 1.285,000 km2. Egészében É-ról D-nek lejtősödő medence, amelyet a felső részében Noszob és Up, alsó részében pedig Higap nevü folyómeder 2 részre oszt; e folyammeder az esős évszakban januártól májusig nagy számu, makarikari nevü sós vizü mocsarakat alkot. Ezek közt legnagyobb a 23 és 24° közt fekvő, 3-5 m. mély Nagy-Makarikari; ez 200-240 km. hosszu és 130-160 km. széles; az esős évszakban a Nata, Szimoane és egyéb folyók táplálják; fölös vizét pedig a Zuja viszi a Ngamiba. A K. nem igazi sivatag; a bozótok raja gyakoriak és néhol egész sürüségekké tömörülnek. Az esős évszak alatt földje sok helyen annyira átázik, hogy alig járható; ezután nagy térségeket gyep takar, ahol a gnu és több antilópféle bő táplálékot nyer. Számos rajta a kigyó is. Lakosai a busmanok a bakalaharik, aránylag igen kevesen vannak. A vad húsán kivül főtáplálékuk az Acanthosicyos horrida Welw. és a kaffer-ugorka. V. ö. Silver, Handbook for South Afrika (London 1880). 1829. François utazta be a K.-t s leirását a Mittheilungen aus den Schutzgebieten c. vállalatban 1893. közölte.

Kalais és Zetes

l. Boreasfiak.

Kalait

v. kallait, l. Türkisz.

Kaláka

Magyarországszerte, de kivált Erdélyben s itt is főkép a székelység közt elterjedt szokás, amely abban áll, hogy «az arra való meghivás után az atyafiak, szomszédok, sőt az egész falu, valakinek egyszerre, minden fizetés nélkül dolgozni mentek s ugy a meghivó dolgát egyszerre végezték. Ezen K.-k a gazdasági szakosztályok szerint többfélék voltak: házfahordó, arató, kaszáló, gyüjtő, szántó, kendernyüvő, háztöltő, trágyázó, kőhordó s télben a nőknél fonó K.-k» (v. ö. Jankó J., kalotaszeg magyar népe 184. l.). A K.-ban végzett munkáért az illető, akin vele segítettek, az önként és sszivességből megjelent segítőmunkásokat megvendégeli. E vendégség rendesen tánccal jár (v. ö. Ipolyi, Magyar myth. 535.). E szokás a szlávságnál és a litvánoknál is megvan s neve is a szlávoktól való kölcsönvételre vall nálunk. Különben a primitiv gazdálkodás fokának egy általános, népközi jellemvonása, amelynek ma már gyérülő maradványai többnyire csak rendkivüli körülmények közt elevenülnek fel. Igy p. elemi csapások következtében szükségessé vált társas segítségadás (tűzvész, vagy árviz stb. utáni házépítés), időjárási viszonyok folytán kivánatos gyors betakarítás (p. szénagyüjtés stb.) alkalmával. Néhol a gyámoltalan özvegyek és árvák jószágát ily K. útján gondozzák és e szép szokás alakjában is él az ősi, kollektiv munkára való szövetkezés. A K.-k jó alkalmai egyúttal a mesemondásnak és a népdal-éneklésnek s más jellemző népéleti és népköltési hagyományos emlékek felelevenítésének. V. ö. Hunfalvy P., Magyarország Ethnographiája 252. old.

Kalakaua

király, l. Sandwich-szigetek.

Kalam

Szokoto (l. o.) szudáni ország DK-i tartománya a Binue, Gongola, Gudsba és Kaddera folyók közt. Fővárosában, a Gongola mellett sziklás hegységben épült Gombéban 20,000 ember él, akik nagyobbára fulbék, szines gyékényeket és tarka cserépedényeket készítenek. 1868. Rohlfs utazott először É-i részén keresztül.

Kalam

(arab, törökösen kalem), Keleten a nádirótoll (calamus) neve. Törökországban K. irodát, hivatalt is jelent.

Kalam

(arab) a. m. beszéd, dialektika, az iszlám skolasztikus vallás-filozofiája, melynek célja, hogy a dogmákat a bölcsészeti spekuláció eszközeivel kifejtse és magyarázza. E tudománynak, melyet az iszlám II. sz.-ában kezdtek művelni és mely roppant nagy irodalmat teremtett, művelőit mutakallimún-nak nevezik.


Kezdőlap

˙