Kátránypamacs

nagy, gyapjuból vagy rongyokból készült pamacs (ecset), mely egy fanyélhez kötve a hajóácsok és dugacsolók által a hajó egyes faalkatrészeinek bekátrányozásánál, a palánkdeszkák eresztékének kátránnyal való betömésénél használtatik.

Katrinca

a hazai oláh nőknek legtöbbnyire maguk szőtte szines, rojtos köténye, melyet rendesen kettősével, t. i. elül és hátul viselnek; 2. a kis gyermek mellére akasztott kendő, mely arra szolgál, hogy evésközben ruháit el ne mocskolja.

Katrine

Loch (ejtsd: lokk ketrin), meredek és meglehetősen kopár sziklák közt fekvő, festői környékü tó Perth skót grófságban, 8 km.-nyire a Loch Lomondtól. Területe 1140 ha., legnagyobb mélysége 146 m. Az 1859-ben épített vizvezeték vizének egy részét (1710 litert másodpercenkint) Glasgowba viszi le. Walter Scott a Lady of the Lake-ban irja le.

Katscher

Lipót, magyar születésü német iró, szül. Csakovában, Temesvár mellett 1853 aug. 30. Sokat utazott és felváltva Londonban, Párisban, Berlinben és Bécsben szocialisztikus és humanisztikus céloknak élt. Művein erős, világpolgárias vonás húzódik végig. Megemlítjük a következőket: Zierden der engl. Litteratur (1880, 3 köt.); Bilder aus dem engl. Leben (Lipcse 1881, 2 kiad. 1883); Bilder aus dem chines. Leben (u. o. 1881); Charakterbilder aus dem 19. Jahrh. (1884); Aus England (1885-86); Rebelland u. Themesestrand (1886); Prakt. Gedanken eines Schwärmers (1890); Frieden! Frieden! Frieden! (1889). Sokat fordított más nyelvekből is, igy Taine, Mac Carthy, Andersen főbb műveit. K. neje, Berta (szül. Trencsénben 1860), szintén az irók és műfordítók sorába tartozik. Kiadta többi között Vámbéry Ármin életrajzás (németül, 1892) és több angol és francia regényt fordított le németre.

Kátsor

Keresztély, történetiró és költő, szül Pesten 1710 nov. 28., megh. u. o. 1792 aug. 28. Szülővárosában elvégezvén a gimnáziumi tanulmányait, 1727. a piarista rendbe lépett. 1734. Temesvárt pappá szentelték. Hosszu tanári pályáját 1730. kezdette Pesten. 1739. Aspermont gróf nevelője lett. 1740. visszatérvén a rendbe, Korponára küldetett. 1742. meggyesi házfőnök és igazgató, majd 1744-48-ig nagykárolyi házfőnök és ujoncmester, azontul pedig 1751-ig rendfőnöki titkár volt. 1761-63-ig a szt. annai házfőnöki, 1765-76. a privigyei ujoncmesteri tisztet viselte. 1776-82-ig Kecskeméten, attól kezdve haláláig Pesten tartózkodott mint házfőnök, ujoncmester, kormánysegéd és levéltáronok. Rendkivül sokat irt; alig van piarista ház, hol ne volna egy-két hatalmas munkája. Kellő anyagi segítség hiánya miatt azonban művei legnagyob részét nem tudta kiadni. Ő volt az első hazánkban, ki az iskolai szinműirodalom fejlesztése céljából a francia drámai irodalom termékeit ajánlgatta tanárainknak mintául. Maga is több szinművet irt, melyek közül a Rózsa címü allegorikus szinmű iskolai szinjátékunk egyik legszebb emléke. A pesti piarista ház könyvtárában van a Liber de cosmographiae et matheseos principiis címü pompás illusztrációkkal díszített munkája, továbbá kétkötetes egyháztörténelme, világtörténelme, a Tractatus de quaestionibus és a Brevis ac dilucida rerum sacrarum v. t. noticia c. címü műve. 1760-ben irta a Capitularii cononico regularis nevü két kötetes történeti művét, mely egymaga ezerháromszáz oldalra terjed. Ennél is nagyobb az Intimata regia-nak nevezett gyüjteménye.

Kattak

(Cuttack), 1. disztriktus Bengália kormányzóságban a Baitarani folyó, a Damra-torkolat, a Bengáli-öböl, a Puri disztriktus és az Orissza-államok közt, 9109 km2 területtel, 1.738,165 lak. - 2. K., az ugyanily nevü disztriktus főhelye, a Mahanadi-delta felső végében, ahol a Katdsuri-ág belőle kiszakad, (1891) 47,186 lak., pompás 3 km. hosszu rakodóparttal. Pompás citadellájából csak egy kapu maradt fenn.

Kattak-Mehal

1. Orisszai hűbérállamok.

Katte

János Ármin, Nagy Frigyes barátja, szül. 1704 febr. 28., megh. 1730 nov. 6. A testőrsében mint hadnagy szolgált s I. Frigyes Vilmos tilalma ellenére baráti viszonyban élt a trónörökössel és be volt avatva ennek szökése terveibe. E terv felfedezése után K.-t halálra itélték és Küstrinben a trónörökös szeme láttára lefejezték.

Kattegat

tengerszoros Svédország és a Jylland között; az Északi-tengerrel a Skager-rak, a Keleti-tengerrel a Nagy-, Kis-Belt és Sund köti össze. Legnagyobb hossza 240, legnagyobb szélessége 140 km., legnagyobb mélysége 60 m. A Dánia felőli oldala lapos; itt van a Randers-, Mariager- és Liim-fjord; a Svédország felőli oldal meredek; itt bővelkedik biztos, de rendesen nehezen hozzáférhető kikötőkben; ugyaninnét torkollik belé a Göte, Wiske, Nisse és Laga. Szigetei: Samsö, Laesö és Anholt. A hajóforgalom igen élénk.

Katti

súlymérték, l. Catti.


Kezdőlap

˙