Kétvonalu nyolcad

l. Nyolcad.

K. et W.

növények latin neve mellett Knowles és Westcost, kik 1723. a birminghami botanikus kertet leirták, nevének rövidítése.

Kéty

1. K., nagyközség Esztergom vármegye párkányi j.-ban, (1891) 1169 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. - 2. K., nagyközség Tolna vármegye simontornyai j.-ban, (1891) 1178 német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

K. et Z.

latin növénynevek után Karwinski és Zuccarini nevének rövidítése.

Keudell

Róbert, porosz államférfiu, szül. Königsbergben (Poroszország) 1824 febr. 27-én. Königsbergben, Heidelbergában, Berlinben jogot tanult, aztán 1862. Boroszlóban kormánytanácsos lett és 1863. Bismarck a külügyminisztériumba hivta meg. 1864. előadó tanácsossá és 1870. titkos követségi tanácsossá nevezték ki; 1871. mint a német birodalom követe Konstantinápolyba, 1873. ugyanily minőségben az olasz udvarba ment s 1876-87. ott mint német követ működött. 1888. a porosz országgyülésbe, 1890. a birodalmi tanácsba választották be.

Keuper

a geologiában a triasz szisztéma legfelsőbb emelete, l. Triasz-szisztéma.

Keve

község, l. Székely-Keve.

Kéve

összekötött növényszálak kisebb-nagyobb csomója, p. gabona-, kender-, len-, repce-, nádkéve. A kévekötés célja, hogy az által az illető termény kezelése, összerakása, behordása s elrakása megkönnyítessék s ezen szempontból célszerübb nagyobb kévéket kötni. A gabonánál azonkivül tekintetbe jön, hogy a kévébe kötött gabonának még ki kell száradnia. Minél kisebb a kéve, annál gyorsabban szárad meg benne a gabona, mely okból nyirkos gabonából s kivált csapadékdús éghajlat alatt nagy kévéket kötni nem tanácsos. A kévék súlya ezen okból vidékek szerint nagyon különböző, őszi gabonánál 8-15, a tavaszi gabonánál 5-8 kg. között váltakozik. Lásd még Aratógépek.

Keveháza

Újabb irodalmunkban ilyen alakban terjedt el a név, tulajdonképen pedig: Keveaszó (Cuwe azoa, Keueozou), később Keazó, mai kiejtéssel Kajászó azaz Kevevölgy. Eredetileg annak a széles és hosszu völgynek a neve Fejér vmegyében, melyet ma Váli-völgynek neveznek s aztán a Baracskához tartozó mai Szt. Iván pusztának a középkori neve, mig napjainkban a Kajászó név csupán a Szent Péter egyházáról elnevezett község előnevében maradt meg. Hunn mondáink egyik legemlékezetesebb helye K., itt volt a hunn fejdelmek temetője. Nevét a monda szerint a tárnokvölgyi ütközetben elesett Keve (Cuwe) hunn kapitányról nyerte, kinek holttestét bajtársai Macrinus és Detre visszavonulása után fölkeresve a csatamezőn, az országút mellett ünnepélyesen eltemették és szkítha szokás szerint kőbálványt emeltek a sír fölé. Ide hozták a cesumauri ütközetben elesett hunn vezérek, Béla, Réva (Reuwa) és Kadicsa tetemeit is s midőn Atilla meghalt, mondáink szerint őt is vezértársai mellé, a K. fejedelmi temetőben temették el. K. és környékének lakói, ugy látszik, abból a hunn-bulgár-féle elemből valók voltak, mely a honfoglaláskor Árpádhoz csatlakozott; erre vall a Kajászó Szt. Péter melletti Kálozd puszta, valamint a Tárnok melletti középkori Székely község neve is. Ennek az elemnek a szokásai közé tartozott, hogy a halott fölé magas halmot, emeltek s emlékére kőbálványt készítettek, mely arccal kelet felé fordult s a köldöke táján csészét tartott a kezében. Ilyenforma nagy halmot gondolhattak az Árpádok korában régi fejedelmi sírhalomnak s a föléje emelt kő (régi magyar nyelven küve) bálványról nevezhették el a völgyet Kővölgynek, Küve-aszónak. A halom a Budáról Székesfehérvár felé vezető ősrégi országút mentén lehetett Baracska és Szt. Iván határán. A község Wza fia Péter 1271. tett hagyományából a margitszigeti apácáké lett s még a XIV. sz.-ban is az ő birtokukban volt. V. ö. Szalay József dr., Keveháza és Atilla sirja, Arch. Ért. XIII. 1879., 151-154. és III. köt. Új f. 1883-84., 149-152.

Kevelaer

(ejtsd: kevelár), község Düsseldorf porosz kerületben, 9 km.-nyire Gelderntől, a Niers közelében, vasút mellett, (1890) 4507 lakossal. 1642 óta a templomában levő Mária-képhez évenkint 100,000-enkint járnak búcsura a hivők. Heine egyik balladájának révén (Die Wallfahrt nach K.) világhirre emelkedett.


Kezdőlap

˙