Kolmarden

(ejtsd: kolmorden), erdős dombsor Ny-köping és Örebro svéd tartományokban. Ny-ról K-felé a Wetter-tó közeléig nyulik el és gazdag kobalt-, nikol-, réz- és ólomércekben, de különösen zöld márványban.

Kol nidre

(khald. a. m. minden fogadalom); igy kezdődik a zsidó engesztelő napot megnyitó nyilvános kijelentés, mely semmisnek mond minden olyan fogadalmat, melyet mint a maga személyére vonatkozót (p. önkéntes bőjtölésre, v. egyéb önsanyargatásra, vagy lemondásra vonatkozólag) meggondolatlanul, vagy valamely izgalom pillanatnyi hatása alatt elhamarkodva tesz le valaki. Mások irányában elvállalt kötelességek feloldását szóval sem érinti. Mivel a K. bevezeti az engesztelő nap első (esti) imádságát, emezt egészben is K.-nek mondja a nép szája. Sajátszerü ősrégi dallamát többször megzenésítették.

Kolo

az ugyanily nevü járás székhelye Kalis orosz-lengyel kormányzóságban, a Varta partján, (1890) 7694 lak., 3 porcellángyárral (110,000 rubel évi termelés), pótkávékészítéssel és malmokkal.

Kolo

a délszlávoknál, különösen a horvátok és szerbeknél általánosan elterjedt nemzeti tánc, melyet a guszle (l. o.) nevü hangszer és az egyhangu és melankolikus szláv népdalok kiséretében táncolni szoktak.

Koloboma

(gör.), a szemorvosok hasadékot értenek rajta, mely v. világrahozott hibája a szemnek vagy sérülésből (operálásból) ered. Hasadék lehet a felső szemhéjban, ahol olyan, mint a nyulajk a szájon, s hogy a szem kellően takarható legyen, fölsebzéssel és összevarrással kell megszüntetni. Coloboma iridis a szivárványhártyában levő hasadék, még pedig világrahozott állapotként aláfelé hiányzik a szivárványhártyából egy darab, ugy hogy a szembogár körtealaku; ha pedig valakinek a szaruhártyája közepe nem tiszta, s e miatt nem lát, ott vágnak ki a szivárványhártyájából, ahol tiszta a szemhártyája (iridectomia, corectomia, coremorphosis). Akkor is megcsonkítják a szivárványhártyát, ha zöld hályogtól vagy idült érhártyagyuladástól akarják a szemet megszabadítani. Világrahozott bajként az is előfordul, hogy az érhártyából hiányzik az alsó része, de ezt csak szemtükörrel látni meg. Ezen változtatni nem lehet.

Kolofon

a jóniai szövetségnek jelentős városa Kis-Ázsiában, a Hakes folyó mellett. Fénykorában mint Lidiának egyik fontos városa egyaránt kitünt tengeri hadereje és szárazföldi lovassága által. K. hirneve kitünik onnan, hogy Homeros szülővárosainak, igazabban az e rangért versengő városoknak sorában előkelő helyet foglal el. Kiváló terméke, a kolofonium nevü hegedügyánta, tulélte magát a várost (l. Colophonium). Ugy a várost, mint az ókorban sokat emlegetett Klaroszt (a klaroszi Apollon jóslóhelyét) sokat keresték, anélkül hogy ráakadhattak volna. Végre 1887. Kiepert Henrik útbaigazításai után, aki sokat foglalkozott e várossal, Schuchardt és Wolfert találtak romjaira Deirmenderesszi és Traccsa nevü falvak között.

Kolofon

(gör.) a. m. csúcs, vég; a középkori kéziratok és régi nyomtatványok végén a kiadó, másoló vagy nyomdász neve, valamint a kiadás, másolás vagy nyomtatás helye és ideje.

Kolofonit

(ásv.), l. Gránát.

Kolofonium

l. Colophonium.

Kologyvár

(Kologjvar), Antunováchoz tartozó puszta Verőce horvát-szlavon vármegye eszéki j.-ban, a hasonnevü régi vár romjaival.


Kezdőlap

˙