Kormányzó

leginkább valamely államfő helytartójának címe, ki mint ilyen, az egész ország, vagy egyes részeinek politikai vagy katonai igazgatását vezeti, de néha igy nevezik valamely testület, intézet, lovagi vagy egyházi rend élén állókat is. Hazánkban e cím nem igen tudott gyökeret verni; régi alkotmányunk más közjogi műszókkal pótolja, mint vajda, bán, gróf, ispán és csakis a király kiskoruságának v. távollétének esetében alkalmazza: Hunyadi János V. László, Szilágyi Mihály pedig Mátyás idejében volt az ország K.-ja. K. volt a címe Kossuth Lajosnak is 1849 ápr. 14. után. Újabban Fiuménak élén K. áll, mint «Fiume és magyar-horvát tengerparti kir. kormányzó». Az osztrák-magyar bank vezetője szintén K. címet visel.

Kormcsaja Kniga

(kormányos könyv), a keleti egyház szláv hiveinek kánoni törvény- és jogtára a XIII. sz.-ból.

Kormle

(orosz), életfogytiglani haszonélvezet idegen dolgon.

Kormofiton

(növ.) a. m. száraz növény.

Kormorán

(állat), l. Károkatona.

Kormon alma

(növ.), l. Alma és Bőralma.

Kormos gabona

A learatott gabonát, ha az megázik, fekete, koromnemü foltok szokták belepni, mit a gazdák kormosnak neveznek. A kormosságot a Cladosporium herbarum Link. nevü gomba okozza. Mivel a gomba a még zöld növényeken rendesen csak akkor mutatkozik, ha ezek rovarszúrás v. valamely más bántalom által már megtámadtattak, a Cladosporium herbarumot általában csak szaprofitának tekintik. Újabb időben e gombának mind természete, mind fejlőséde élénken foglalkoztatja a mikologusokat. Lopriore szerint e gomba mint valódi parazita is jelentkezik s ilyenkor különösen a zsenge vetésben (ahol nem mint gabonán kormos, hanem verhenyes foltokat okoz) igen nagy károkat tesz s szerinte a Cl. herb. tulajdonképen csak egyik fejlődési alakja a Dematium pullulans De By. nevü gombának. Janzewski egy nagyobb dolgozatban foglalkozik e kérdéssel, s kisérletei nyomán ellentétben az előbbi állítással, azt mondja, hogy a Cl. herb. parazita életet sohasem él. Janzewski fejlődéstani vizsgálatainak alapján a szóban forgó gombának új nevet (Sphaerella Tulasnei) is adott.

Korna

kisközség Alsó-Fehér vármegye verespataki j.-ban, (1891) 789 oláh lak. Határában kis aranybánya van.

Korneuburg

az ugyanily nevü alsó-ausztriai kerületi kapitányságnak székhelye, a Duna jobbpartján, vasút mellett (1890) 7271 lak., gőzhajóállomással, pokróc-, vattakészítéssel; hajógyárral, só- és gabonakereskedéssel. Klosterneuburggal hajóhíd köti össze. K. már a XII. században látogatott piac volt; 1208. I. Albert városi rangra emelte, 1450. pedig várrá tették.

Kornfeld

Zsigmond, a Magyar általános hitelbank igazgatója, szül. Jenikauban (Csehország) 1852 márc. 27. Iskolai tanulmányainak befejezte után Thorsch M. fiai és Wahrmann és fia bankházaiban működött Prágában, Bécsben és Párisban és már 20 éves korában mint a Böhmischer Bankverein igazgatója és rövid idő mulva mint a szab. osztrák kereskedelmi és ipar-hitelintézet prágai fiókintézetének igazgatója tünik ki. 1878. az első magyar pénzintézet, a Magyar általános hitelbank hivta meg igazgatójául és azóta nagyméretü pénzügyi, kereskedelmi, ipari és közlekedésügyi tevékenységet fejtett ki, ugy ezen intézet, mint általában a közügyek érdekében és joggal tulajdoníttatik neki jelentékeny rész a hazánk által az utolsó két évtizedben elért állampénzügyi sikerek kivívásában és főleg a valutaszabályozás előmozdításában. K. az ország közgazdasági kapacitásai között foglal helyet és a pénzintézetek körében vezérlő szerepet visz. Jelentékeny közgazdasági vállalatok kezdeményezésében és megteremtésében vesz döntőleg tevékeny részt. Ezek közül azok, melyek a nyilvánosságra nézve különös érdekkel birnak, a következők: a magyar folyam- és tengerhajózás önállósítását célozza; a budapest-pécsi vasút; a fiumei kőolajfinomítógyár részvénytársaság; a villamos és közlekedési vállalatok részvénytársaság; a budapesti giró- és pénztáregylet, mely az ingó tőke forgalmának könnyüségét, egyszerüségét és biztonságát mozdítja elő. Általában a budapesti piacnak a külföldtől való felszabadításában, valamint abban, hogy e piac a nemzetközi érintkezésben ma elfoglalt mérvadó helyét kivivhatta, jelentékeny része van K. közreműködésének. Érdemeinek elismeréseül a király 1890. a III. oszt. vaskorona-renddel, 1893. a II. oszt. vaskorona-renddel tüntette ki.


Kezdőlap

˙