Korong

l. Fazekaskorong.

Korongkerék

l. Kerékpár.

Korongos meduzák

(állat, Discomedusae), a Hidromeduzák osztályának Acalephae rendjében egy önálló alrend. Korongjuk gyengén íves, nyolcosztatu; korongpárkányukon legfentebb nyolc párkánytestecske és 16 szegélykarély van; bélüregüket 8, 16, 32 vagy több gyomorzacskó környezi. Korongjuk majd higabb, sok vizet tartalmazó, majd tömöttebb kocsonyaálományból áll és párkánya vagy karélyokat, v. rablófonalakat visel. Szájnyilásuk igen különböző szerkezetü; az egyik csoportnak nincs központi szájnyilása, hanem e helyett 8 hosszu karja van, amelyek apró kis szivónyilásokkal fedettek (Rhizosto mae); a másik csoportnak szájnyilása egyszerü kör és szegélyéről 4 hosszu, szalagforma kar lóg le (Semostomae). Az első csoportban a legközönségesebb a Pilema pulmo Haeck., a másodikban az Aurelia auriha Lam. és Pelagia noctiluca Pér et. Les. Megkülönböztetnek még egy harmadik csoportot is, amelynek lelógó szájbele van, de nincsenek karjai (Cannostomae). Valamennyien tengeriek s mintegy 150 fajt ismerünk.

Korongpár

v. görgőmalom, a homok, agyag, samott, szén, barnakő, csont, olajmag stb. őrlésére, a gyümölcs s más efélék összezúzására, tészta gyúrására stb. használják. A vasöntő műhelyekben a homok és agyag őrlésére az 1-2 ábrabeli szerkezetet használják. Az öntöttvas-kerekeket a kúpkerékkel forgatott gerendely forgatja, melyet lazán dugnak a gerendely hosszukás tokjába. A gerendelynek alján levő karokra erősített lapátok az anyagot a kerekek alá sodorják. A megőrlött anyagot az őrlőmedence csurgóján eresztik le, melynek nyilását őrlés közben ajtóval zárják el.

[ÁBRA] 1. ábra. Korongpár előlnézete.

[ÁBRA] 2. ábra. Korongpár hosszmetszete.

Koroni

város a Peloponnezuson, Messzene kerületben, a róla elnevezett öböl mellett egy régi velencei várral koszoruzott szikla lábánál, (1889) 7321 lak., apró szőllőtermeléssel. A róla elnevezett öböl a Matapan- és Gallo-fokok közt, bejáratánál 50 km. széles és 70 km. hosszu.

Koronilla

(növ.), l. Koronafürt.

Koronini

(Coronini), kisközség Krassó-Szörény vmegye moldvai j.-ban, (1891) 817 oláh lak. K. a Duna balpartján épült község, mely régebben a hegyeken állott s Satu novu (Új-falu) nevet viselt, ott azonban annyit szenvedett a viharoktól, hogy 1858. gróf Gorinini-Cronberg, a temesi bánság kormányzója, az új község alapítását kezdeményezte.

Koronis

nimfa, Apollontól Asklepiost szülte; Apollon később agyonnyilazta, mert Ischis tesszáliai ifjuval szeretkezett.

Kororofa

négerország Ny-i Szudánban. Főhelye Vukari.

Korosszusdió

v. koruszkódió (növ.), l. Elefántpálma.


Kezdőlap

˙