Küküllőközi hegysor

nevet visel azon alacsony hegység, mely Kis-Küküllő vármegyében, a Kis- és Nagy-Küküllő völgyei között, a két folyóval egyközüen K-ről Ny-ra csap; hosszu alacsony (649 m.) gerince, mely É-felé hosszabb, D-felé rövidebb oldalágakat bocsát. É-i hosszabb, D-felé rövidebb oldalágakat bocsát. É-i oldalát szántóföldek s jeles bort termelő szőllők foglalják el, melyek többnyire egészen a gerincig nyulnak fel; D-i oldalát s gerincének nagyobb részét tölgy és bükkfaerdők díszítik. A hegysort több közlekedési út szeli át, igy Küküllővárról Medgyesre, Szász-Bonyháról Erzsébetvárosra és Kis-kendről Segesvárra.

Küküllőmenti bor

A kis-küküllői borvidék: a nyárádi, a kis-küküllei és maros-küküllei; a nagy-küküllei: a székácsi, medgyesi és olti területekre van osztva. E vidékeken igen jó fehér bor készül, jó években asszu is, vörös bort azonban csak keveset készítenek. Fő szőllőfajták: járdovány, leányka, király, hóviz, kövér és somszőllő mint régi; rizling, tramini és carbanet mint újabban behozottak műveltetnek. A bort nem kénezik, csak a hordót, derítőül csak vizahólyagot használnak. Borbetegségek ritkán fordulnak elő. A borok jelentékeny része nem kerül forgalomba.

Küküllővár

(Kockelburg, Cetate de Balte), kisközség Kis-Küküllő vmegye dicső-szent-mártoni j.-ban, (1891) 1535 oláh és magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral; élénk vásárokkal. L. még Kis-Küküllő története.

Küldöttség

(lat. deputatio), testület, társulat, gyülés által saját kebeléből egyes közös érdekek képviseltetésének megbizásával menesztett tagoknak összessége. A latin deputatio szót választmány értelmében is használják.

Küldvény

(ol. rimessa), kapcsolt fogalom s tulajdonképen helyesen csakis valakinek K.-éről lehet szólani, amennyiben valamely idegen váltó egyidejüleg K. is, meg intézvény is: K.-e a váltó tulajdonosának, intézvénye a kibocsátónak, s ha az intézvényezett elfogadja azt, akkor ennek elfogadványává válik. A K. megnevezést mindig akkor használják, amikor azt akarják kifejezni, hogy az illető váltó a szóban forgó személyre nézve aktiv vagyont jelent. Aki tehát K.-t kap, ennek értéke fejében tartozik; aki pedig K.-t ad, az ennek értéke fejében követel. Küldvényezni v. remittálni annyit tesz, mint valakinek más által kifizetendő váltót adni birtokába; akinek küldvényezünk, az a váltónak vagy rendelvényese, v. forgatmányosa lesz. A küldvényezésnek igen nagy fontossága van a nemzetközi kereskedelemben, amennyiben a reális és ideális áruk forgalma folytán előállott tartozásokat és követeléseket ez úton egyenlítik ki. P. Budapest kap Manchesterből szövött árukat; ha az ekként keletkezett tartozást Budapest ugy egyenlíti ki, hogy valamelyik budapesti banktól Manchesterben fizetendő váltót vásárol s ezt hitelezőjének elküldi: akkor Budapest küldvényezett Manchesternek; a szóban forgó váltó Budapestnek is, hitelezőjének is K.-e, a művelet pedig küldvényezés lesz. A K.-nek vételével és eladásával foglalkozó ügyleteket K.-ügyleteknek nevezzük. L. még Váltó.

Külélősködők

(növ., Epiphyta), az olyan gombák, melyeknek minden része a növényeknek szabad felszinén él, l. Belélődő.

Külföld

államjogi értelemben ellentéte a belföldnek. Az állam területéhez nem tartozó terület az illető államra nézve K. A külföldiek jogviszonyait illetőleg l. Idegenek.

Külföldiek váltóképessége

váltótörvényünk szerint annak az országnak törvénye szerint itélendő meg, melyhez a külföldi mint alattvaló tartozik, kivéve ha a külföldi a váltókötelezettséget belföldön vállalta el, mert ebben az esetben a belföldi törvény irányadó.

Külföldi itélet joghatálya

polgári perekben hozott külföldi itéletek végrehajthatóságát nemzetközi szerződések szabályozzák; ilyenek hiányában a viszonosság irányadó. Büntető ügyekben ellenben a magyar btkv elvként kimondja, hogy külföldi büntető itéletet a magyar állam területén végrehajtani nem lehet.

Külföldi részvénytársaságok

ha üzleteiket Magyarországban fiókintézet v. ügynökség által saját cégük alatt folytatni akarják, cégüket nálunk is bejegyeztetni tartoznak, kötelesek továbbá a keresk. törvénynek reájok felállított rendelkezéseit megtartani, jelesül a belföldi üzletről külön könyveket vezetni. Ugyanez áll a külföldi szövetkezetekre is.


Kezdőlap

˙