Lusz

(Lasz a. m. síkság), Beludsisztán legdélkeletibb, kopár és terméketlen része a Kirthar-hegység és Hab-folyó, továbbá a Hingol közt, 2000 km2 területtel. A felület északi részében lépcsőzetes. Főfolyója a Purali; főhelyei Szunmiani a parton és Bela.

Lusza

l. Luza.

Luszczewska

(ejtsd: luscsevszka) Jadviga, álnéven Deotyma, lengyel költőnő, szül. Varsóban 1830. Már gyermekéveiben feltünést keltett improvizáló képességével, hogy bármely tárgyról gyorsan tudott verset költeni. Eme rögtönzött versek megjelentek Varsóban (1854 és 1858). Mineralogiai, asztronomiai és más tudományos tárgyakat is tudott költői formába önteni. Később jelentősebb s mélyebb műveket is alkotott. Mikor 1863. atyját Szibériába száműzték, Deotyma elkisérte és 1865. tért vissza vele Varsóba. Van egy drámája: Mieczyslaw s egy hőskölteménye: Szobieszki Bécsnél. Elbeszélései Branki w jasyrze címen 1890. jelentek meg.

Lut

sós pusztaság Khorasszán (l. o.) persa tartományban.

Lutamentum

(lat.) a. m. ragasztó enyv; lutatio, enyvezés.

Lutatius

hires római plebejusi család, melynek legtekintélyesebb ága a Catullus melléknevet viselte. L. Catullus.

Lutein

(hemolutein, luteohematoidin), az emlős állatok ovariumában levő «corpora lutea»-nak és a tojás sárgájának sárga festékanyaga, amely Thudichum szerint azonos a vaj, az állati zsír, a vérszérum sárga festék anyagával és sok növény (kukoricamag, sárgarépa stb.) festékanyagában előfordul.

Luteolin

a protokatekusavnak a floroglucinnal (ez egy háromvegyértékü fenol) képezett összetett étere, amelyet a «reseda luteola»-ból állítanak elő; képlete C20H12O8. A L. sárga tűalaku kristályos test, mely ferrikloridtól megzöldül. Vizben ugyszólván oldhatatlan, de könnyen oldódik forró koncentrált ecetsavban. Káliumhidroxiddal összeolvasztva floroglucin és protokatekusavra bomlik. Selyem- és gyapotfestészetben használják.

Lutero

olasz festő, l. Dosso Dossi.

Lutetia Parisiorum

Páris latin neve.


Kezdőlap

˙