Máltai lovagrend

l. Johannita-rend.

Malte

Nicolo de, zeneszerző, l. Isouard.

Maltebrun

(ejtsd: maltbrön) Konrád, dán földrajzi iró, szül. Thistedben (Jütland) 1775 aug. 12., megh. Párisban 1826 dec. 14. Számos művei közül legfontosabb a Huottól befejezett Precis de la géographie universelle (Páris 1810-29, 8 kötet), mely új kiadásban jelent meg több izben, még 1872. is Lavellée neve alatt. - Fia M. Viktor Adolf, szintén földrajzi iró, szül. Párisban 1816 nov. 25. Sokáig a párisi földrajzi társaság Bulletinjének és az atyjától 1808. alapított Annales des voyages szerkesztője volt, mely utóbbi 1870-ig jelent meg. Nevezetesebb művei: La France illustrée 81855-57, 3 kötet, új kiadás 1879-84); Les États-Unis (1862); L'Allemagne illustrée (1884-1886) stb.

Malten

Teréz, eredetileg Müller, német drámai énekesnő, szül. Insterburgan 1855 jun. 21. Berlinben tanult, az éneklést Engel Gusztávtól, a drámai alakítást Kohletől; 1873. a drezdai udvari operához szerződött, 1881. kamara-énekesnő lett. Leginkább Wagner operáiban ri el sikereit mint Erzsébet (Tanhäuser), Elza (Lohengrin), Izolda (Tristan és Izolda) stb.

Malter

l. Habarcs.

Malthus

Tamás Róbert, angol nemzetgazdasági iró, szül. Dorkingban (Surrey grófság) 1766 febr. 14., meghalt Bathban 1834 dec. 29. A cambridgei egyetemen folytatott hittudományi és bölcsészeti tanulmányainak befjezése után 1797. lelkészi állást nyert, majd 1805 óta a keletindiai társaság haileyburgi kollégiumában a nemzetgazdaságtant és történelmet adta elő. A nevét világhirüvé tett főmunkájában, mely Essay on the principles of population címen 1798. jelent meg, a Rousseau hatása alatt álló szocialisztikus irányu Godwin okoskodásait akarta megcáfolni, amelyek szerint az uralkodó nyomort a hibás társadalmi rendszerre és a rossz kormányzatra vezette vissza. Szerinte nem a társadalom, hanem maga a természet oka a szegénységnek, mert az emberiségben megvan a tendencia gyorsabban (mértani arányban) szaporodni, mig a fentartási eszközök csak lassan (számtani arányban) szaporodnak. Ennek szükségszerü következménye, hogy a népesség egy része az élelmiszerek hiányában elpusztul. Ama nagy csapások, melyek időnként a népességet pusztítják, szükséges eszközök a természet rendjében, mert a természet csak korlátolt számu ember számára nyujthat elegendő táplálékot. Hogy a népesség tényleg nem növekszik a létfentartási eszközök által vont korlátokon tul, arra vezetendő vissza, hogy ez ellen hatalmas akadlyok működnek. Ezen akadályok két csoportra oszlanak: az előzetes és tényleges akadályok csoportjára. A tényleges akadályok magukban foglalják mindazokat az okokat, melyek a népességet halál útján ritkítják. Ilyenek az egészségtelen vagy tulságos munka, szegénység, rossz táplálkozás, kicsapongás, járványok, háboru. Az előzetes akadály, melyet erkölcsi megtartóztatásnak nevez, a könnyelmü gyermeknemzéstől való tartózkodásban áll. Ezt ajánlotta M., mint a tömegnyomor legfbb ellenszerét. A névtelenül megjelent könyv nagy ellenzésre talált s egész irodalmat teremtett. M. a második (1803) megjelent kiadást történelmi tanulmányai és hosszu külföldi utazások alatt gyüjtött adatai alapján alaposan átdolgozta s ez alkalommal a kiméletlenebb kifejezéseket sok helyen mérsékelte. A népesedési tanról szóló tanulmányain kivül még több nemzetgazdasági munkát adott ki, melyek közül fölemlítendők: Observations on the effects of the corn laws (1814); An inquiry into the nature and progress of rent (1815); Principles of political economy (1820); Definitions in political economy (1827).

Malthuzianizmus

Malthus (l. o.) tana a népesedésről. L. még Népesedéstan.

Maltin

l. Diasztáz

Maltitz

Frigyes Ferenc báró, német költő, szül Nürnbergben 1794 jun. 6. megh. Boppardban (a Rajna m.) 1857 ápr. 25. Miként fivére, M. Apollónius, diplomata volt és ugyancsak orosz szolgálatba állott. 1837. hágai követté neveztetett ki, 1854. nyugalomba vonult. Művei: Gedichte (1817 és 1829); Die Geister auf Yburg (1817, lovagi monda); lefordította Racine Athalia-ját és Voltaire Alzire-jét (1817); de nevét leginkább a Schiller Demetrius-töredékének befejezése (1817) tette ismeretessé.

Maltodextrin

l. Dextrin.


Kezdőlap

˙