Morzagombák

(növ., Pyrenomycetes, maggombák), l. Gombák.

Morzsásodás

a gyümölcs-, különösen az alma- és körtefák betegsége, mely abban áll, hogy a törzs v. az ágak egyes helyein a kéregpara külső tömöttebb rétege alatt laza, morzsalékos, eleinte világosbarna, később megfeketedő para - tömeg képződik, mely ugy a mohok és zuzmók letelepedésének kedvező tanyát, valamint különféle rovaroknak alkalmas buvóhelyet nyujt. Az elmorzsásodott helyeken a nedvesség könnyen összegyülemlik, miáltal az eleinte morzsalékos para fekete pépes anyaggá bomlik, mely bomlás esetleg áthat az egészséges kéregre is. A M. oka határozottan nem ismeretes; Sorauer azt hiszi, hogy a szövetek vizbősége okozza e betegséget.

Morzsika

(növ., Pyrethrum Gärtn., pártamag Diószegiéknél), sugaras fészkes, többnyire többnyáréltü, néha egynyári fű v. félcserje, mintegy 20 faja az óvilágban, különösen Európában (hazánkban 7) terem. Sugara sárga, fehér, ritkán piros, csöves virága sárga. A P. Parthenium L. (anyafű, anyaméhfű, kerti székfű, matrana, mátrafű, nártafű, bécsi nádra), többnyári fű, Európa D-i részében honos, de egész Európa kertjébe ültetik. 3-9 dm. magas, sima, levele szárnyasan szabdalt, fészke fehér sugaru. Erős székfűszagu, de kellemetlen, nagyon keserü. Egy fajtájának aranyszinü levele van (var. aureum), sokat termesztenek belőle, virágszőnyegbe ültetik. A tőalak gyakran elvadul (Úrvölgy, Oravica), kertben teljesedik is, és késő őszig virít (karácsonyi M.), bodros levelü, valamint szép. finom sallangos levelü fajtája is van. A tőalak füve meg a virága bolhaűzésre és orvosságnak (méhbaj, gyomorbaj és féreg ellen) való; kámfort is állítanak elő belőle. öbb M.-fajból bogárirtó por lesz.

Morzsoló

oly gép, mely a kukoricaszemeknek a csövekből való kidörzsölésére szolgál. Szerkezetre nézve igen különbözőek. A kézzel hajtott M.-k majdnem kizárólag függélyes, forgatható M.-tárcsából vagy M.-orsóból állanak, melyek fogakkal v. szögekkel vannak ellátva. A tengericsöveket ferdén álló csatornán át vezetik és erős rúgóval szorítják a tárcsa vagy orsó felé. A gőzzel hajtott M.-k a cséplőgép módjára kocsira vannak szerelve és a morzsolást szögekkel ellátott dob és kosár végzi. L. még Diszmembrátor.

Morzsolya

v. morzsóka, közönségesen smarnnak nevezett osztrák nemzeti eledel, mely azonban finomítva s számtalan alakban és anyagban változtatva honos minálunk is. Ilyen többek közt a burgonya-, dara-, rizs-, kifli- és királymorzsóka. Az első zsírban hagymával pirított burgonyából áll s kedvelt szegélyezése a marhahúsnak; a többiek mind tejbe áztatva, olvadt vajban pirulnak, néha-néha vaslappal feltördelve.

Mosa

a Meuse (l. o.) latin neve.

Mosambique

l. Mozambik.

Mosás

a szennyes fehérnemük tisztítása viz szappan és lúgban (hamulúg vagy szóda) való dörzsölés, valamint kifőzés által. A M. legegyszerübb módja a ruhának a patakban való sulykolása, amidőn a mosónő térdig érő vizben állva egy fapadkán fasulykolóval, azaz hosszu deszkaalaku fával veri a nedves ruhát, mindig újra meglocsolva azt a folyóvizzel. A M. módját a falusi nép űzi, de csak a szelidebb évszakokban. A M. legelterjedtebb módja abból áll, hogy a fehérnemüt jól beszappanozva kétszer meleg lúgban átmossuk, mire azt tiszta lúgban vagy öt percig forralva és újból átmosva, először tiszta hideg vizben, másodszor kékítős vizben kiöblítve és visszájára fordítva vagy a padlásra vagy, ami a ruhára nézve előnyösebb, szabadban felterítjük. Néhány évtized óta a meg-megdráguló munkaerő kimélése céljából különböző alaku és működésü mosógépeket használnak, melyek értelmesen kezelve igen nagy segítségére vannak a háziasszonynak, de még nincsenek eléggé elterjedve, kivévén a facsarót, mely a kézi mosás mellett is alkalmazható. Igen kényes szinü és szövetü kelmék vegyi úton tisztíttatnak benzin zsírfoltokat, a sósav tinta- és vörös borfoltokat, a terpentinolaj festékfoltokat távolít el. Kényes zöldszinü kelméket epeszappannal szokás mosni, egyéb szinü kelméket főzött szappangyökérlében.

M. a kémiában helyesebben kimosás, a különféle vegyületek előállításánál és a kémiai analizisben igen gyakran használatos művelet, amelynek célja az előállított vegyületből, vagy a kémiai analizisben a szűrőre összegyüjtött csapadékból az idegen anyagokat eltávolítani. A kimosáshoz leggyakrabban desztillált vizet v. különféle savakkal (sósav, salétromsav stb.), továbbá ammoniával, borszesszel stb. elegyített desztillált vizet használnak, nem ritkán alkoholt, étert, esetleg különféle só-oldatokat is. A dolog természetében rejlik, hogy a mosó folyadéknak minden esetben olyannak kell lennie, amely a leválasztott vegyületet nem támadja meg, hanem csupán csak a esetleg benne levő idegen anyagokat oldja ki.

Mosasaurus

Conyb. (Leiodon Owen), kihalt tengeri gyík, amely a pytaonomorpha Cope. alrendbe tartozik. Óriási állat, volt melynek feje 1,2 m., az egész testhossza pedig körülbelül 7,5 m. volt. A kréta-korszak végén élt ÉNy-i Európában és Észak-Amerikában. Legismertebb faja a M. Camperi H. v. Meyer.

Mosbach

az ugyanily nevü kerület székhelye Mannheim badeni kommiszariátusban, 66 km.-nyire Karlsruhatól, az Elz és vasút mellett, (1890) 3459 lak., agyagkályha- és bronzgyártással, műmalmokkal, sör- és bőrgyártással. Régi városházán értékes okirattár van. V. ö. Wirth, Gesch. d. Stadt M. (1864).


Kezdőlap

˙