Palatum

(lat.) a. m. íny, ajak.

Palatum fissum

(palatoschisis), az a veleszületett s elég gyakran előforduló hibája a szájpadnak, midőn az középvonalában nem egyesült és egy 3-10 mm. széles hasadékkal bir. Ezen hasadék terjedhet a kemény szájpadra, mikor farkastorok a neve (l. o.), vagy a lágy szájpadra, vagy mindkettőre együttesen. Sokszor a felső ajaknak hasadékával együtt jár, l. Nyúlajk.

Palauan

(Palawan, Paragua), keskeny, hegyes (1788 m. a legmagasabb pontja) és erdős, de termékeny sziget Borneótól ÉK-re, amelynek látszólagos folytatása. Nagyobbára maláji lakóinak számát 30 000-re becsülik. D-i nagyobb része a Szulu-szigetek (l. o.) szultánjának tulajdona, mig É-i kisebb része Taitai kikötővel a Filippi-szigetek spanyol kormányzóságának uralma alatt áll. V. ö. Marche, Luçon et Palaouan (Páris 1887).

Palau-szigetek

(Palaos, Pelew-szigetek, Pelju-szigetek, Ny-i Karolinák), Mikronéziához számított szigetcsoport; 26 halmos, nagyobbára keskeny, koráll-zátonyoktól körülfogott és erdőkkel borított szigetból áll, amelyeknek területe összesen 456 km2. Köztük a legnagyobb Babelthuap 300 km2 területü, 8000 lak. Éghajlatuk egészséges; földjük termékeny és jól öntözött. Az Európából importált házi állatok nagyon elszaporodtak. A tenger körülöttük igen gazdag állatokban. A lakosok (mintegy 10 000-en) malájok; két osztályra oszlanak: nemesekre és köznépre. (Egy benszülött nő szines képét l. az Ausztráliai népfajok mellékleten.) V. ö. Semper, Die Palau-Inseln és Marche, Luçon et Palaouan (1887). L. még Karolinák.

Palaver

(a portugál palavra szótól) a. m. ünnepélyes érintkezés és tárgyalás az afrikai benszülöttekkel.

Palavessző

igen finom szemü, tiszta és nagy, szilárd agyagpalából készült iróvessző, mellyel az ugyancsak agyagból való palatáblán irni lehet. Az agyagpala, melyből P. készült, hosszabb idei fekvés után maga esik szét hosszu vékony oszlopocskákká, mert benne igazi és hamis palásság (l. o.) lép fel egyszerre, minek következtében a kőzet oszlopocskákká válik szét. A Türingiai-erdő DK-i részének szilur-szisztémabeli agyagpalái szolgáltatják a legjobb kőzetanyagot hozzá.

Palázolás

v. polozsolás, l. Luca.

Palazzo

(ol., ejtsd: paladzo) a. m. palota.

Palazzo Acreide

(Akrai), város Siracusa sziciliai tartományban, Noto közelében, (1881) 11 154 lak. P.-t, az antik Akrait, a syracusaeiak alapították Kr. e. 664.; az akropolisz a régi város romjaival (Tempio ferale, szinház, odeon, vizvezeték, sírok) a város fölött van. P. a szaracénoknál El-akrat, Edriszinél Balenszul és későbben Placeolum nevet viselt. V. ö. Judica, Antichitŕ di Acre (Messina 1819).

Pálca

(scipio), az ókorban kitüntetés idősb személyek vagy királyok részére; azonkivül jelvénye volt némely papi testületnek, mint az auguroknak, kik vele a négy világtájra mutattak. Igy később a püspökök, mint községük őrei, szintén pálcát (pásztorbotot) viseltek. A varázslók jelvényéül és eszközéül már a khaldeusok használták; Mózes, Zoroaszter és a görög mitoszban Hermes, ki vele álomba merít és az álom hatása alól felold (varázspálcák). A pálca jelvénye a birói és felsőségi hatalomnak is, s a végén kéz van az eskü és hatalom szimbolumaképen. - A magyar koronázási pálca, l. Koronázási jelvények.


Kezdőlap

˙