Páros csülkösök

(állat), l. Páros ujjuak.

Pároséltü virág

(növ., fios hermaphroditus v. monoclinus; csiravirág, kettősivaru virág, himnős virág), a növényországban az uralkodó az az eset, midőn a kétféle ivarszerv (him és termő), a takarórészeken belül együtt van, p. a rózsa szirmán belül. L. Androgyne és Monoclinus.

Párosítás

l. Ojtás.

Páros oszlop

két oszlop közvetlenül egymás mellett. Különösen a késői renaissance stilus szerette alkalmazni nagy árkádjainak tartására.

Páros számok

az oly egész számok, melyek 2-vel maradék nélkül oszthatók; tehát 0, 2, 4, 6, 8 stb.

Páros ujjuak

(állat, Artiodactyla), a csülkös emlősök egyik csoportja, s illetőleg az emlős állatok egyik rendje a földet érintő egy, ritkábban két pár ujjal. Az állati anyagokkal is táplálkozó disznófélék kivételével a többiek kizárólag növényi anyagokkal élnek. Közülök való a legtöbb hasznos házi állat. Mintegy 450 élő fajt ismerünk s ezek között Ausztrália kivételével mindenütt van benszülött. Két alrendet különböztetnek meg: 1. Nem kérődző P. (Artiodactyla non ruminantia), melyben az Obesa- és Suina-családokat találjuk, az első a vizilóval (l. o.), a második a disznófélékkel (l. Sertés). 2. Kérődző P. (Artiodactyla ruminantia), amelyek négy családba oszthatók: 1. üreges szarvuak (Cavicornia, tulok, bivaly, juh stb.); 2. szarvasfélék (Cervina); 3. lejtőshátuak (l. Zsiráf); moschusfélék (l. Moschus és Pézsmaállat); 4. törpeszarvasfélék; 5. tevefélék.

Páros vagy páratlan

igen elterjedt játék ismeretes e név alatt. Jobban mondva egy fogadás, mely abból áll, hogy a játszók v. mondjuk fogadók egyike markába vesz bizonyos tetszés szerinti mennyiségü pénzdarabot és ellenfelétől kérdi, hogy az páros-e vagy páratlan, és ha az eltalálja, ugy az egész összeg, avagy a kikötött díj tulajdonává válik, ha pedig nem találja el, akkor viszont ő fizet a fenti módon.

Parosz

Naxo görög eparkiához tartozó sziget, egyike a Kikladoknak, 6 km.-nyire Naxótól, 209 km2 területtel, (1889) 7928 lal. Egész belsejét kopár hegység tölti be, amely a közepén a Hagiosz Iliaszban (az ókoriak Marpessa) 771 m.-nyire emelkedik és csaknem kizárólag márványból áll. A parti lapályokon és nehány völgyben gabonát és szőllőt termesztenek. A kezdetben krétaiak, későbben jónok által betelepített sziget jelentőségét kitünő márványának köszönhette, amely mindig fő kiviteli cikke volt. A legjobb, különösen szoborművek készítésére alkalmas márvány, az ókoriak Lychnitese, körülbelül a közepén, mintegy 8 km.-nyire a régi P., ma Parikia (2338 lak.) fő helytől van. Miután az athéniek Miltiades vezérlete alatt sikertelen kisérletet tettek a sziget elfoglalására, P. a második persa háboru után az athéni szövetséghez csatlakozott. Nagy Sándor után az egyiptomi királyok fenhatósága alá került. Kr. e. 197. a rómaiak Athénnek adták, későbben pedig egészen római uralom alá került. Azóta a Kikladok sorsában osztozkodott.

Paroszi krónika

(Parium chronicum), l. Arundel.

Paroszkóp

(gör.) a. m. baroszkóp (l. o.).


Kezdőlap

˙