Parotisz

(gör.) a. m. fültövi mirigy; parotitisz, a fültövi mirigy gyuladása.

Paroxitonon

(gör.), oly szó, melynek végelőtti szótagján van az éles hangsúly.

Paroxizmus

(gör.), valamely lázas betegségnek, de különösen elmebetegségnek hirtelen kitörése.

Parquet

(franc., ejtsd: parké), a párisi tőzsdén a középső, sorompókkal körülzárt hely; ide csak a tőzsdeügynököknek (agents de change) szabad belépni. E helyen van az összes francia állampapiroknak, némely külföldi járadéknak és a nevezetesebb francia és külföldi vasúti és bank-szelvényeknek az egyedüli piaca. E papirokat együttesen P.-értékeknek is nevezik. - A szinházakban az orkeszter és a parterre közt levő rész; a törvényszékeknél az a zárt hely, ahol a birák ülnek; innen átvitt értelemben az államügyészség. L. még Parket.

Parr

Katalin, VIII. Henrik angol király hatodik felesége, l. Katalin (4).

Parramatta

Cumberland grófság székhelye Új-Dél-Wales ausztráliai brit gyarmatban, 22 km.-nyire Sydneytől a P. partján, közel a Port Jackson-öbölhöz, vasút mellett, (1891) 11 677 lakossal, gőzhajóállomással, jelentékeny narancskereskedéssel és házi iparral; szép parkkal, árvaházakkal.

Parras de la Fuente

város Coahuila mexikói államban, a Laguna de Parrastól K-re, vasút közelében, 1493 m.-nyi magasban, 13 000 lak., szeszégetéssel, pamutiparral és borkereskedéssel.

Parret

60 km. hosszu folyó Somerset angol grófságban, a Dorset Heightsben ered, 6 km.-nyire Crewkernetől, és a Bristol-csatornába torkollik; Bridgewatertől kezdve tengeri hajók is járhatnak rata.

Parrézia

(gör.) a. m. bátor, elfogulatlan modor a beszélgetésben.

Parrhasios

egyike az ókori Görögország legkiválóbb festőinek, Efezusi Evenor fia; Zeuxis kortársa és vetélytársa egyszersmind. Némelyek szerint Phidiasszal egy korban élt, de aligha tévedünk, ha virágzása korát a peoloponnezusi háborut követő időre, a Kr. e. 400-380. évekre tesszük. Plinius adatai alapján benne az ókori realizmus egyik képviselőjét kell tekintenünk, aki Zeuxisszel szemben egyrészt a pontos modellirozásra, másrészt a lélektani mozzanatok éles kifejezésére fektette a fő súlyt. V. ö. Brunn, Gesch. d. griechischen Künstler (II. 97. old.).


Kezdőlap

˙